25-годишен спечели на томбола истински Пикасо срещу $135
25-годишен спечели на томбола истински Пикасо срещу $135 / снимка: БГНЕС, архив

25-годишен американец в международната лотария, приходите от която ще отидат за опазването на ливанския град Тир, спечели тази вечер автентична картина на Пикасо за ... 100 евро (135 долара), съобщиха организаторите от аукционната къща „Сотбис”.

Тегленето на жребия от около 40 000 участници бе в Париж, а печелившият е от Пенсилвания. Томболата бе направена с една единствена награда - картина на Пикасо от кубисткия му период „Мъж с цилиндър” от 1914 г. Оценена е на 1 млн. долара и бе откупена от неназован колекционер в нюйоркска галерия, която я предостави на Асоциацията за опазване на град Тир.

Томболата, под егидата на ЮНЕСКО, бе с 50 000 билета от по сто евро, с които организаторите се надяваха да съберат пет милиона долара. Продадени бяха 40 000 билета, сред които и печелившия. Ливанският град е оценен като част от световното наследство от международната организация ЮНЕСКО, посочва БГНЕС. Събраните пари от лотарията трябва да послужат за два проекта в Тир: създаване на център за занаяти, чрез който да се осигури работа за младежи, жени и инвалиди, и създаване на институт за финикийски изследвания в Бейрут.

Сред участниците в томболата бе и внук на Пикасо, Оливие Пикасо, чиято баба Мари-Терез Валтер е била любовница на великия художник в периода 1927-1935 г.