Започващата среща на върха ЕС-Русия и смъртта на Литвиненко
Започващата среща на върха ЕС-Русия и смъртта на Литвиненко / netinfo
Днешната среща на върха ЕС-Русия в Лисабон идва в интересен за отношенията на Запада с президента Путин момент, пише британският в. "Дейли телеграф".

Мнозина в Европа са разтревожени от царящото в Русия презрение към демокрацията и човешките права, както и от тенденцията критиците на Путиновия режим да умират млади, отбелязва вестникът, който е публикувал и статия от съпругата на отровения преди 11 месеца в Лондон Александър Литвиненко.

В тази статия госпожа Литвиненко пита защо европейските лидери са склонни да седнат заедно с човека, който ръководи такава система. Такъв въпрос има основание, защото британският премиер Гордън Браун отказа да се срещне със също толкова спорният президент на Зимбабве Робърт Мугабе, отбелязва "Дейли телеграф".

Отговорът е: енергията. При сегашното положение, Европа, включително Великобритания, ще става все по-зависима от руския петрол и природен газ. Ако Кремъл реши да спре кранчето насред зима, резултатите са икономически унищожителни, както разбра Украйна преди две зими, отбелязва вестникът.

Затова ЕС реши, че най-доброто поведение към руската мечка е тя да бъде успокоена. Това значи, че Русия може да се държи дори още по-възмутително и пренебрежително - да отбележим например неотдавнашният й отказ да се присъедини към натиска чрез ООН над хунтата в Мианма и добрите напоследък отношения между Путин и иранския президент Ахмадинеджад, подчертава "Дейли телеграф".

"Трябва ли наистина ЕС да се държи любезно с този човек и трябва ли неговият репресивен и корумпиран режим да е част от Г-8?", пита в заключение вестникът. /БТА/