Варварските екзекуции на Саудитска Арабия
Варварските екзекуции на Саудитска Арабия / ThinkStock/Getty Images

Екзекуцията на видния шиитски духовник Нимр ан Нимр и още 46 затворници в събота беше вероятно най-лошият начин, по който Саудитска Арабия можеше да започне очертаващата се мрачна и размирна година за кралството и целия Близък изток. Трудно е да си представим, че сунитските управници на кралството не са си давали сметка за религиозните страсти, които убийствата могат да разпалят в региона. Възможно е дори те да са разчитали да използват острата реакция в Иран и на други места като средство за отклоняване на вниманието от икономическите проблеми у дома и като повод да смълчат несъгласните.

Екзекуциите в Саудитска Арабия - достойни за Ислямска държава

Отдавнашният съюз на Америка с династията Сауд не дава основание на правителството на Обама да направи нещо по-малко от това да осъди по недвусмислен начин този безразсъден и опасен курс, предприемайки по-твърда реакция от призива, който отправи в понеделник към двете страни да проявяват сдържаност.

Непосредствената последица от екзекуциите беше изблик на враждебност между Саудитска Арабия и Иран. Двамата съперници вече подкрепят противникови страни в гражданските войни в Сирия и Йемен. Разгневени от убийството на уважавания духовник иранци веднага нахлуха в саудитското посолство в Техеран и го подпалиха. Макар че ирански лидери осъдиха тези действия и арестуваха демонстранти, Саудитска Арабия и нейните ръководени от сунити съюзници в Бахрейн, Судан и Обединените арабски емирства побързаха да скъсат или да ограничат връзките с Иран.

Обезглавяват ги заради изневяра

На свой ред това обещава да затрудни международните усилия за уреждане на войните в Сирия и Йемен и за борба с "Ислямска държава" и други ислямистки терористични организации. Само преди седмици след поредица от преговори начело със Съединените щати и Русия и с участието на външните министри на Саудитска Арабия и Иран съперническите сили бяха доведени на масата за обсъждане на пътна карта за мир в Сирия. След това в събота, след обявяването на екзекуциите, саудитците сложиха край на крехкото прекратяване на огъня в Йемен.

Приходите на Саудитска Арабия рязко намаляват в резултат на продължителното падане на цените на петрола, причинено донякъде от настояването на режима да запази производствените равнища, а правителството обявява съкращения на значителните социални разходи, които саудитците отдавна приемат за даденост. Екзекуциите осигуриха криза на религиозна основа, която да отклони гнева от съкращенията, и дадоха нагледно предупреждение какво може да сполети критиците.

"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Екзекуциите обаче не бяха нещо необичайно за Саудитска Арабия. Страната има лоша репутация в областта на правата на човека, като прилага строга форма на ислямското право и упражнява репресии срещу жените и хората, които изповядват религиозни традиции, различни от сунитския ислям. Режимът стана още по-репресивен в годините след Арабската пролет.

Според "Хюман райтс уоч" масовата екзекуция този уикенд е била извършена, след като миналата година са били екзекутирани 158 човека, най-големият брой в последно време, като в много от случаите това е станало въз основа на неясни закони и съмнителни съдебни процеси. Шейх Нимр беше гласовит критик на режима и защитник на правата на шиитското малцинство в Източната провинция на Саудитска Арабия, но не се застъпваше за насилствени действия.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Заплетената и променлива обстановка в Близкия изток не позволява на Съединените щати или Европейския съюз да избират или да отхвърлят съюзници по морални критерии. Вашингтон няма друг избор, освен да работи с режими като този в Техеран, който също има лоша репутация в областта на правата на човека, включително с почти 700 екзекуции през първата половина на миналата година, или в Рияд, за да се бори с явната и настояща заплаха, която представляват ислямистките терористи, или да търси решения на силно дестабилизиращи конфликти като сирийската гражданска война. Но това не може да означава да се извиняват действия, които очевидно разпалват религиозна омраза, подкопават усилията за стабилизиране на региона и грубо нарушават правата на човека.

Източник: БТА