Швеция в три цвята: синьо, жълто и зелено
Швеция в три цвята: синьо, жълто и зелено / netinfo

Дарик предава на живо от Tallberg Forum 2008

Част 1 - Три цвята: синьо, жълто и зелено

(Кореспонденциите на Татяна Димитрова и Константин Вълков от Швеция са възможни благодарение на любезната подкрепа на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София)

Създавате ли понякога въображаем град на мечтите? Чертаете ли схеми, по които ще живеете по-добре, без да се съобразявате с глупостите на заобикалящата ви среда, пълна с хаос, препускане и досадно мръсни улици и сгради? Представяте ли си как за денонощието ставате шеф на града, в който живеете, и с магическа пръчка прекроявате всичко?

Ако отговорите на горните въпроси са "да", добре дошли в моята компания. Независимо дали гледам телевизия, разлиствам списание или посещавам чужд град, погледът ми често се спира на онези малки и големи неща, които правят живота по-красив, лесен и приятен. И съответно – работата далеч по-продуктивна. Колкото и патетично да звучи.

Когато след час закъснение (не по вина на авиокомпанията, а досадно объркване с багажа), полетът ми кацна на летище Арланда в Стокхолм, светът за миг стана по-хубав и приятен. Причината не е, че в 21:45, когато докоснахме пистата, навън бе все още светло.

Не е и в пронизващо чистия въздух, който те лъхва на излизане от самолета. Нито в десетте минути (повтарям, десет), които бяха необходими да изляза от самолета, да обменя пари, да си купя билет, да взема багажа си и да се кача на автобуса.

Да не говорим за хотела, в който се чекирах за минута, без досадни формалности и само след седем етажа бях в стая със забавно осветление, от която се разкриваше чудесна гледка към Стокхолм, който оживено гледаше мача Испания-Русия на всеки ъгъл, във всяко заведение.

Причината бе съседното до хотела ми Birger Jarl заведение, което описваше цялата идея да живееш в Стокхолм. Около 22:40 хората бяха навън, един с коктейл в ръка, друг с книга, трети в задушевен разговор, четвърти наблюдаващ разгромяващата победа на Испания, пети прегърнал половинката си. Наоколо – зеленина, чист въздух, настроение и целунати от слънцето улици. Плюс - безброй острови наоколо, около града, някъде наблизо; острови, които жителите на Стокхолм ще превземат още с началото на уикенда.

Възможно е официалните цветове на Швеция да са синьо и жълто, но градът живее в зелено. От третата по големина вятърна централа за електричество, открита наскоро, до зелените площи, екологичния начин на живот, колелата, водата, всичко наоколо е такова, каквото си го представят всички защитници на околната среда.

Някак готов за непрекъсната промяна към по-добро, Стокхолм очарова още с първите часове, прекарани в града – онова особено Nordic спокойствие; специфичният дизайн, повлиян не само от IKEA, но от многото знайни и незнайни компании, които искат да направят света по-красив; младите, които очевидно създават нови неща, вместо да се шляят безцелно; възрастните, които притежават онова особено северноевропейско очарование на мъдрост и отлична физика; и – разбира се – fika, тази социална институция в Стокхолм, почивката за пиене на чаша отлично кафе. Не е случайно, че големите и обезличили се вериги за кафе не са на почит в Стокхолм. Тук кафе се пие така, както трябва. С необходимото внимание на баристата и на теб, този, който се наслаждава на всяка глътка.

Утре, рано сутринта, след чаша подобно кафе, потегляме с Татяна Димитрова за участие в най-важните три дни от Световния форум Tallberg 2008. Всяко лято мислители и креативни дами и господа, които създават различни неща в области като политика, икономика, екология и изкуство, се събират в Талберг, на три часа път с влак от Стокхолм, където разменят идеи, обсъждат проблеми и най-важното – предлагат решения. Тихото място, каквото е Талберг, и невероятната природа са избрани нарочно – те окуражават алтернативното мислене и практическото решаване на проблеми.

Вярвам, че и там всичко ще бъде поднесено така, както всичко останало в Швеция – или, казано на шведски, lagom – онова особено нещо, което значи "точно така, както трябва". Или като всичко останало в Швеция.

Дарик предава на живо от Талберг Форум 2008 се осъществява с помощта на AstraZeneca и Посолство на Швеция в София.