Руски Медии: Киев атакува украинските олигарси и гони призрака на комунизма
Руски Медии: Киев атакува украинските олигарси и гони призрака на комунизма / БГНЕС

В Украйна продължава атаката срещу местните олигарси, пише "Независимая газета". Киев "ще провери дали е честна приватизацията и ще забрани на богатите да финансират партии, да притежават медии и банки", коментира вестникът внесен в парламента "законопроект за деолигархизация" на страната. През всичките години, откакто Украйна е независима, държавата е взела от приватизацията 10 пъти по-малко средства, отколкото са получили в крайна сметка десетте най-богати семейства в страната с покупки на държавна собственост, заявяват вносителите.

Документът определя пет насоки, в които държавата да действа с цел да ограничи влиянието на олигарсите върху политиката и икономиката. Разработен е от "депутати, условно представляващи Майдана - членове на партията "Воля", неуспяла да формира собствена фракция" във Върховната рада.

Авторите предлагат "небивало сурови мерки, за да бъдат отстранени от властта олигарсите" - тотална проверка дали е законна приватизацията на всички предприятия от металургията, химическата промишленост, петролногазовата сфера, енергетиката, машиностроенето, телекомуникациите. Предприятията от други браншове "ще се проверяват според сумата на сделката". Проектът предвижда още демонополизация, по-специално забрана да се притежават над 20 на сто от кой да е пазар. Включва също забрана едри бизнесмени да стават банкери или медийни босове. Набелязано е да се отнеме от олигарсите възможността да влияят върху изборния процес и политическите партии, добавя "Независимая газета".

Украйна гони призрака на комунизма, коментира в заглавие "Комерсант" друг законопроект, внесен във Върховната рада. До 9 май, когато се чества съветската победа във Великата отечествена война, депутатите смятат според вестника да приемат закон, който осъжда "комунистическия и национал-социалистическия (нацисткия) тоталитарни режими" и забранява пропагандата на техните символи в Украйна.

Проектът е "необмислен", смятат киевски експерти, цитирани в материала. Олексий Полтораков го нарича "популистки". Според Евхен Копатко, властите в Украйна "не си струва да се борят с комунистите, тъй като рейтингите им клонят към нула".

Руското външно министерство предупреждава, че предложението да бъдат приравнени комунизмът и нацизмът е в противоречие с международното право. А комунистите в Русия разчитат на намеса от страна на европейските парламентаристи. Техни съмишленици в Европарламента заявиха пред "Комерсант", че предложенията на Върховната рада са в разрез с Европейската конвенция за правата на човека и с принципите, залегнали в споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, пише изданието.

Източник: БТА