Променили ли са се стереотипите за мъжете и жените през годините?
Променили ли са се стереотипите за мъжете и жените през годините? / ThinkStock/Getty Images

Стереотипите за мъжете и жените в САЩ не са се променили през последните 30 години, предаде Ройтерс, позовавайки се на проучване, публикувано в сп. "Psychology of Women Quarterly". Резултатите от изследването могат да намерят отражение в тазгодишните президентски избори, смятат авторите му.

Проучването разкрива, че възприятията за личностните и физическите характеристики, професията и поведението са същите, каквито са били преди три десетилетия, въпреки постигнатия напредък от жените в образованието и професионалната реализация.

Най-неразбираемите за мъжете женски практики

Изследването е базирано върху данни от 1983 и 2014 г. Участниците в него е трябвало да посочат типични характеристики за представители на двата пола. Резултатите показват, че и днес все още се смята, че грижата за домакинството е основно женски приоритет, докато на мъжете се пада задачата да се занимават с ремонта на дома.

Продължава да битува схващането, че жените са по-внимателни към чувствата на околните, както и че мъжете превъзхождат останалите.

Доказателството, че мъжете са от Марс, а жените от Венера (ВИДЕО)

Инженерството и днес се смята за основно мъжко професионално занимание, а професията на медицинската - за типично женска.

Подобни стереотипни нагласи могат да бъдат наблюдавани и в президентската надпревара, в която Хилари Клинтън и Бърни Сандърс се борят за номинация от Демократическата партия, а претендентите на Републиканската партия са само мъже.

Ако се справи с мъжката конкуренция, Хилари Клинтън може да стане първата жена президент на САЩ.

Различията между мъжете и жените са силно подценявани

"Отношението на пресата и гласоподавателите към г-жа Клинтън е пример за негативния ефект от половото стереотипиране. Когато жените демонстрират сила, реакцията към тях е по-скоро враждебна, защото нарушават очакванията ни за това каква трябва да бъде представителката на нежния пол - мила, любезна и приспособяваща се", казва съавторката на изследването Елизабет Хейнс.

Проучването показва още, че половите стереотипи са се променили съществено единствено по отношение на финансовите отговорности - според данните за 2014 г. жените и мъжете са равнопоставени по този показател.

Източник: БТА