Президентите на Франция хранят все по-малко гостите си
Президентите на Франция хранят все по-малко гостите си / cнимки: Reuters, sxc.hu

Едно време високопоставените гости на френските държавни глави бяха посрещани от техните високопоставени домакини с банкети, продължаващи по четири часа и включващи менюта от средно 12 ястия. Днес високопоставените гости на френските президенти могат да се надяват само на скромен прием, продължаващ по-малко от час и включващ едва три ястия, съобщава вестник "Таймс".

На тази низходяща тенденция е посветена екпозицията "На масата на френските президенти", представена в прочутия парижки ресторант "Максимс". В нея са изложени 140 менюта на банкети, дадени от френски президенти за техните високопоставени гости или пък организирани в чест на самите френски държавни глави. Най-старото от изложените менюта датира от 12 септември 1888 г., когато тогавашният президент Мари Франсоа Сади Карно посещава Хавър. Тогава за него е организиран банкет, на който са сервирани 14 ястия, в това число гъши дроб, пуйка с трюфели, телешко филе, еленски котлети,  морски език и омар. За десерт имало сладолед, а всички тези апетитни ястия били полети с  четири вида вина, шери, шампанско, различни ликьори. И всичко това за онова време било смятано за доста скромен президентски банкет.

През 1913 г., когато Реймон Поанкаре беше държавен глава, президентските банкети включвали шест вина от прочутите винарни на Бордо и три вида шампанско.

Президентите на Франция хранят все помалко гостите си
netinfo

Сега нещата са коренно различни. Подложеният на диета от съпругата си Карла Бруни френски държавен глава Никола Саркози, който често пъти обядва само с нискомаслено сирене и малини, вече "експедира" държавните банкети за по-малко от час.

По време на миналогодишната визита във Франция на кипърския президент Димитриос Христофиас, той беше посрещнат в Елисейския дворец с банкет, продължил едва 40 минути и състоящ се само от три блюда, включващи омар със салата от пъпеш, зеленчуков пай, пай от многолистно тесто с плънка от морски език, а за десерт пралини и плодова салата от ананас с цитронела.

Предшественикът на Саркози - Жак Ширак, също беше икономичен във връзка с президентските банкети. Когато британската кралица Елизабет Втора посети Франция през 2004 г., Ширак я нагости доста скромно с крем супа от броколи, гъши дроб, печени пъдпъдъци, блюдо от френски сирена, шампанско и шоколадова торта. За финал Ширак отмени традиционното бренди и въведе пиенето само на кафе.  

Това скромно посрещане на британски монарх коренно се различаваше от 16-те ястия, с които беше угостен крал Джордж Пети по време на визитата му във Франция през 1914 г. Тогава той опитал на френска земя парижки банички, андалуско сирене, типично приготвена според традициите на Ница супа, суфле от пармезан, шунка с гарнитура от трюфели, панирани раци, телешки момици, желиран патешки дроб, сладолед и още много други десерти. (БТА)