Под забраната да бъдеш различен
Под забраната да бъдеш различен / снимка: Reuters, архив

В Сирия хомосексуализмът е наказуемо деяние. Гейовете и лесбийките в страната са принудени да водят двойнствен живот. Един сирийски опозиционер се бори за правата на тази дискриминирана група хора.

Махмуд Хасино обича изпълненията на Елиса. Ливанската певица е много популярна сред гейовете и лесбийките в Сирия. Хасино е журналист и понастоящем живее в Турция. В родния си град Дамаск той не може да говори открито за музикалните предпочитания на хомосексуалните, още по-малко пък за техните права. Махмуд Хасино се присъединява към опозицията срещу режима на Асад и иска да привлече вниманието на обществеността върху темата хомосексуалност. Това обаче е твърде трудна задача.

Забрани, тормоз, преследване

Да си гей в Сирия означава да си гонен, тормозен, социално изолиран. Още по-тежка е ситуацията на лесбийките, смята Хасино. В съзнанието му се е запечатила съдбата на негова приятелка-лесбийка, чиито родители насила я омъжили за възрастен мъж и тя е била принудена като слугиня да се грижи за него и децата му. Хомосексуализмът в Сирия е забранен. "През 2000 г. президентът Асад уж беше обещал да прокара реформи в тази сфера, но и до днес ситуацията на лесбийките и гейовете си остава същата. През 2010 година неведнъж бяха арестувани хомосексуални. Срещу трима от тях са повдигнати обвинения за търговия с наркотици", казва Хасино. Много гейове са принудени да избягат в чужбина.

Културните предразсъдъци спрямо хомосексуалните са още по-сериозен проблем от юридическото преследване. "Религиозните традиции обуславят нашето общество. Повечето мюсюлмани категорично отхвърлят хомосексуалността, казва Хасино. Въпреки преживените преследвания някои хомосексуални подкрепят режима, защото се опасяват от още по-големи гонения, ако след Асад на власт дойдат консервативните ислямисти."

Безправие и предразсъдъци

Махмуд Хасино създава онлайн-изданието "Мавалех" (в превод "Луд"). С него той иска да достигне до всички сирийски гейове и лесбийки, независимо от политическата им ориентация. Хасино обаче се натъква на съпротива дори от средите на нерелигиозните опозиционери. Изданието му - също. Мирал Биореда от нерелигиозната опозиционна група заявява, че хомосексуалността е лична сфера, но сирийското общество няма да допусне гейовете и лесбийките да настояват за правата си. Според него ще мине много време, докато в Сирия се установи истинско гражданско общество.

Повечето опозиционери обаче са отявлени противници на хомосексуализма. "Ако аз бях на власт, бих прокарал още по-крути закони срещу хомосексуалистите. Няма да имам нищо против, ако някой каже, че те трябва да бъдат пребивани с камъни, както в Иран или Саудитска Арабия", казва Насраден Ахме от опозиционната свободна сирийска армия.

"Да ни възприемат такива, каквито сме"

Независимо кой ще спечели гражданската война, хомосексуалните в Сирия и в бъдеще ще се натъкват на силна съпротива, смята Махмуд Хасино. Страната се нуждае според него преди всичко от правото на свобода на мненията, за да могат да се променят консервативните представи на населението. "Най-важно за нас е обществото да ни възприеме, такива каквито сме. Без свобода на мненията ние не можем открито да говорим за нашите искания. Тайните служби в Сирия обаче арестуват хората, които се организират и дискутират за социални и политически промени."

Махмуд Хасино вярва, че опозицията ще свали режима на Асад. "И тогава ще започне истинската борба", казва той.