Митове за източноевропейските имигранти във Великобритания
Митове за източноевропейските имигранти във Великобритания / netinfo

Тим Даулинг, в. "Гардиън"

Откакто първите имигранти от новите страни членки на Европейския съюз, някога принадлежали към източния блок, пристигнаха във Великобритания през 2000 г. (всъщност и преди това, когато за таблоидите те бяха "фалшиви търсачи на убежище"), източноевропейците - поляци, литовци, латвийци, словаци и други - бяха обвинявани за почти всички кризи, разтърсили страната, както и за доста несъществували в действителност. Доказано бе, че вината за много от проблемите не е тяхна, както и че някои от тези проблеми изобщо не са реални, но много от митовете и легендите продължават да съществуват. Някои от нещата, за които таблоидите обвиниха източноевропейците напоследък, са следните:

Хващат всичките ни шарани

Това се превръща в нещо като сезонна история, предимно защото шаранът е традиционно ястие за Коледа в Полша. Източноевропейците приемали ловенето на британски шарани по-скоро като източник на прехрана, отколкото като безобиден спорт. Подобно на историята за алчните имигранти, обиращи всички диворастящи гъби в горите ни, сега се твърди, че организирани банди, въоръжени с харпуни, пълнят торбите си с шарани. Тези истории винаги изобилстват от обидни анекдоти, но не се основават на факти: според неотдавнашно проучване 34 от всеки 60 собственици на рибарници смятат кражбите, извършвани от източноевропейци, за по-голяма заплаха за бизнеса им, отколкото глобалното затопляне или болестите. Тази година, очаквайки бум на незаконното ловене на шарани от източноевропейци за Коледа, националната асоциация за риболов и въдичарство разпространи картинка, обясняваща традицията на британците да пускат уловените от тях риби с три дръзки графики: Не убивайте шарана, Не гответе шарана и Не обричайте шарана.

Получават всички пари, отпускани за социални помощи

Преди няколко дни вестник "Дейли мейл" обяви, че броят на молбите за получаване на социални помощи от източноевропейци се е увеличил двойно през изминалата година и общата сума, изплатена от държавата за помощи през годината, е била 145 милиона британски лири. Ако се вгледаме по-внимателно обаче, ще открием, че половината от тази сума е изплатена за детски надбавки, молба за каквито може да подаде всеки, който има дете. Всъщност само малко над 4000 източноевропейци (а не 743 000, както писа "Дейли мейл") получават помощи заради ниски доходи или безработица, 893 взимат помощи, за да могат да си плащат наемите за жилище, и 82 получават помощи, отпускани за пенсионери. "Дейли мейл" обаче събра всички накуп (без да вземе предвид, че някои от 78 850-те души, получаващи детски надбавки, може да са и сред 1189-те души, получаващи помощи заради ниски доходи) и получи нереално високата цифра 128 592.

Крадат дрехите, които повече не желаем да носим

Наскоро бе съобщено, че "литовски банди", представящи се за служители на благотворителни организации, ходят от врата на врата и молят за стари и ненужни дрехи, които щели да бъдат изпратени в страни от третия свят и продадени на бедните, докато в действителност дрехите били изпращани в Източна Европа и продавани там. Жестокостта на някои от бандите стигала до там, че да крадат дрехи, дарени на реално съществуващи благотворителни организации. Това принудило една от водещите благотворителни организации да постави устройства за проследяване в торбите, пълни с дрехи. Твърди се даже, че имигранти събирали изхвърлените в контейнерите за разделно събиране на отпадъци дрехи. Тогава за какво става въпрос - за кражба или за рециклиране? И какво следва?

Изяждат лебедите ни

Всъщност лебедите са на кралицата, въпреки че тя все още не е подала официално оплакване. През август обаче "Дейли мейл" писа, че риболовна дружинка от Лутън изпитала потребност да нарисува красноречива табела, носеща посланието "Лебедите не са за ядене". Няма доказателства за нито един случай на изяден от източноевропейски имигрант британски лебед, както и че подобни табели са били поставяни някъде. През 2003 г. вестник "Сън" бе яростно критикуван за публикуването на статия, твърдяща, че източноевропейски "търсачи на убежище" ядат лебеди, което се оказа неправдоподобно преразказване на стара градска легенда.

Виновни са за неотдавнашното увеличение на данъците за малкия бизнес

Когато през март миналата година тогавашният министър на финансите Гордън Браун се срещна с депутатите от Комисията по публичните финанси, те го попитаха защо е решил да увеличи данъците за малките фирми от 19 на 20 процента (и на 22 процента от 2009 г.), след като изглежда бе склонен да намали данъците за големите фирми от 30 на 28 процента. В своя защита Браун цитира поредица от "схеми, популярни в цяла Източна Европа", които насърчавали гражданите на тези страни да се регистрират като юридически лица, преди да пристигнат във Великобритания, за да избегнат плащането на данъци върху доходите си. С други думи, чужденците били уведомявани за съществуването на възможност за заобикаляне на законодателството, която преди била известна само на британците. Те дойдоха тук и попречиха на всички да се възползват от тази възможност.

Виновни са за недостига на банкноти от 50 британски лири

Както изглежда поляците, работещи във Великобритания, са изпратили почти 1 милиард лири на близките си в родината - вместо да ги похарчат тук! - през първото тримесечие на 2007 г. Твърди се, че голяма част от тази сума била изпратена в брой и то предимно в банкноти от 50 лири, което довело до техния недостиг. Затова и вече не можете да ги срещнете. А вие си мислехте, че причината за това е, че банкоматите не работят с такива банкноти и че шофьорите на таксита не ги приемат.

Виновни са за увеличаването на престъпността в Шотландия

Поляци, работещи в барове, са обвинявани за двойно покачване на броя на престъпленията на расистка основа, предимно защото стават жертва на такива престъпления. Източноевропейците, работещи като бармани или портиери, сега са най-честите жертви на престъпления на расистка основа в Единбург.

Виновни са за покачването на безработицата

През август миналата година вестник "Дейли експрес" обвини "наплива на работници от Източна Европа" за достигналата най-високо ниво за последните шест години безработица, след като с регистрирането на нови 92 000 безработни общият брой на безработните стигна 1,68 милиона души. Година по-късно напливът продължава, но броят на безработните отново спадна на 1,67 милиона души.

Виновни са за лошото обслужване в ресторантите

Това обвинение бе отправено от главен готвач Антъни Уоръл Томпсън, който заяви, че имиграцията е довела до "ужасяващо" обслужване в британските ресторанти. "Много хора от Източна Европа и от други страни идват тук и работят в ресторантите, без да знаят достатъчно добре английски език и без да притежават необходимите умения за този вид работа", заяви той.

Шофират пияни

През март "Дейли мейл" писа, че в "някои райони" на Шотландия "над половината" от шофьорите, спрени за проверка при акция на пътната полиция, били източноевропейци, без да уточнява за кои райони става въпрос, колко души са били спрени и дали в действителност са били пияни. Въпреки това обаче вестникът посочи три случая на задържани за шофиране под влияние на алкохол поляци, съдържанието на алкохол в кръвта на единия от които надвишавало четири пъти допустимото количество. Източноевропейците понякога са обвинявани, че поведението им на пътя е същото, каквото би било и в родината им, но в Полша наказанията за шофиране в пияно състояние са най-суровите в цяла Европа, така че вероятно задържаните поляци просто са се опитвали да се адаптират към шотландските обичаи.

Виновни са за много от катастрофите

Рязкото покачване на задграничните пътувания с автомобили след разширяването на ЕС доведе до съответно нарастване на броя на катастрофите по британските пътища, в които са замесени чуждестранни автомобили - обезпокоително увеличение от 47 процента в последните пет години. Броят на катастрофите с участието на полски шофьори нарасна от 361 през 2001 на 3132 през 2006 г. Трудно е обаче да се каже доколко това увеличение се дължи на нарастването на броя на полските шофьори. Броят на катастрофите с участието на литовски шофьори се е покачил 745 пъти за последните пет години - от 1 на 745.

Виновни са за понижение на заплатите

Според професор Дейвид Бланчфлауър, член на Комисията за монетарна политика към Банк ъф Инглънд, "страхът от безработица" (измерван чрез обществени допитвания за очакваните промени в нивото на безработицата), който се е увеличил през последната година (въпреки, че безработицата не е), е довел до понижаване на годишното възнаграждение на работниците, получаващи 30 000 паунда годишно, с 210 паунда. Изглежда той твърди, че работниците са съгласни да получават по-малко пари, защото се страхуват да не бъдат заменени от имигранти. А защо не се страхуват, че ще бъдат заменени от роботи съгласно известната теория?

Виновни са за възхода на крайнодясната партия

Британската национална партия (БНП) се възползва от неприязънта към имигрантите от Източна Европа, за да спечели повече гласове предимно в провинциални райони. Междувременно учен от Варшава заяви, че според него полски расисти в Лондон получават подкрепа от "британски националистически и нацистки групировки". Изглежда тук има някакъв проблем с комуникацията. Може ли расистите да не са наясно за убежденията си?

Опипват жени

През ноември миналата година полският имигрант Томаш Степниовски беше арестуван, защото опипал девет жени. В своя защита той заяви, че не е осъзнавал, че прави нещо нередно, защото подобно поведение било нормално в неговата родина. Докато бе разпитван от полицията неговата преводачка го подкрепи, изтъквайки, че в Полша подобно поведение не е напълно незаконно. Това обаче не успя да породи милостиво отношение към източноевропееца и той се отказа от защитата си, признавайки се за виновен в сексуален тормоз над четири жени.

Щели да предизвикат вълна от евтини оръжия, евтин хероин и фалшиви банкноти

Бе ни обещано, че евтини оръжия, евтин хероин и фалшиви банкноти щели да залеят Великобритания щом България влезе в ЕС и жестоки гангстери да се изсипят в страната ни. Животът ни щял да заприлича на криминале. Твърдеше се и че хиляди бременни жени тайно ще бъдат доведени във Великобритания, за да родят в болници към Националната здравна служба и да продадат децата си. Дошло е време за годишна равносметка. Колко български бебета са били продадени до този момент? Трябва ли Националната здравна служба да брои колко български бебета са били родени в нейните болници? /БТА/