Магистрала „Хемус” - забравена от властта и смъртоносна
Магистрала „Хемус” - забравена от властта и смъртоносна / Sofia Photo Agency/DarikNews

Пътуваш по магистрала „Хемус". От Шумен към Варна. Свикнал си да шофираш по този участък с около 120 км/ч - нали е магистрала все пак. В средната лента - два ТИР-а. Движат се с около 100. В участъка между Девня и Провадия.

Натискаш педала, а скоростомера показва 130. Тръгнал си да изпреварваш  -  нали е магистрала.

Караш по правилата, скоростта не е превишена - магистрала е все пак. Даже е съвсем скромна висока скорост - та нали по магистралата може и с много повече. Имаш опит зад волана - шофирането за теб е като условен рефлекс.

Отпред - камион. Лявата ти ръка автоматично включва левия мигач, десният ти крак автоматично настъпва педала на газта, караш в лентата за изпреварване... Отляво - мантинела, отдясно - първият за изпреварване тир. И изведнъж - огромна, ръбата и зловеща дупка - по твоето трасе. Виждаш я за част от секундата. Мозъкът ти има време само да регистрира, че е огромна, ръбата и зловеща. В остатъка от секундата разбираш, че не можеш да я избегнеш. Отляво - мантинела, отдясно - тир. Рефлексът (онзи, който уж си изработил след години каране) те кара да намалиш скоростта. Но няма време. Колата скача в трапа, ръбовете му разкъсват едната от гумите, завърташ се и.... удар в мантинелата вляво. Или  вдясно - в огромния натоварен ТИР.

А после... После няма нищо.

Въпрос на време е фаталното да стане факт. Ако държавата не обърне внимание на състоянието на така наречената „магистрала Хемус". Магистралата, забравена от Бога. И от Бойко.

Господин Борисов, чудя се напоследък откъде минавате, че да дойдете във Варна за откриването я на модерна клиника, я на ново кръгово кръстовище? Стигнах до извода, че или се телепортирате, или с нещо прелитате... Не ми се вярва, ако сте минали през онова магистралоподобно съоръжение, да не сте забелязали „комрометираната" (обичам тази важна дума) асфалтова настилка. Не е във ваш стил сякаш като видите нередност, да не я оповестите шумно. А за единствения доскоро сносен път до Североизточна България - никога нищо. То е ясно, че дупките са навсякъде, че тежка беше зимата и че предната власт ви остави разруха... Ама вие сте този, който ще трябва да се справя с положението.

Магистрала Хемус  забравена от властта и смъртоносна
netinfo

(В отсечката Шумен - Варна магистрала „Хемус" е осеяна с подобни, а на места и много по-големи дупки)

Господин Плевнелиев, докато изпълвате медийното пространство с планове и кроежи за магистрала „Тракия", тази към Варна се превръща във второкласен път. Нека Ви напомня, че в Североизточна България има няколко големи града, към които води въпросното съоръжение. Да, вярно, Вие сте идвали във Варна само веднъж след назначаването ви на поста министър. Моля Ви, господин Плевнелиев, да удостоите варненци с нова визита. Ама да не идвате със самолет, а да тръгнете на четири колела, че да почерпите информация от извора - лично и с очите си. Пък и с някои части на тялото си, които съвсем осезаемо, уверявам Ви, ще усетят неравностите по забравената от Бога и новата власт т.нар. „магистрала". Ако имате камъни в бъбреците, ще ги разбиете, обещавам Ви! Пък и със самолет е опасно! Ще вземе да му се наложи да кацне на „аварийната писта" и няма да може. Ами няма как - изисква се висш пилотаж (в съвсем пряк смисъл) да можеш да приземиш самолет върху път, където неравностите отдавна не са неравности, а са широки и дълбоки, кратерообразни и зловещи пропадания.

Ние, жителите на Североизточна България напълно сме съгласни, че магистрала „Тракия" е стратегически важна. В никакъв случай не искаме да пренебрегвате Южна България за сметка на нас. Проблемът е обаче, че Вие дори не ни пренебрегвате. Забравили сте ни напълно.

Господин Цветанов, знаем, че въпросите на вътрешната сигурност са изключително важни. Ние, жителите на Североизточна България, сме изключително респектирани от акциите на МВР, но някак ни изпълва чувството, че сме подведени. Вие, господин Цветанов, водихте листата на ГЕРБ по време на парламентарните избори точно във Варна. Да, знаем, че не станахте варненски депутат, ама наивно се надявахме, че има в сърцето и мислите Ви място и за Варна. Ние и тук си имаме престъпници, г-н Цветанов, ако организирате гонка по магистралата, те могат и да не стигнат до затвора, че да Ви създават главоболия. Елате пак във Варна, проучете трасето на магистралата и възможностите му.  И вие да видите как се стига до Варна с автомобил.

Акциите на МВР не са ни достатъчни. Докато вадим скелетите от гардероба, да вземем да се огледаме и в интериора около старата мебел. Не върши работа почистеният долап в стара, порутена сграда, обхваната от разрухата. Искаме нормални извънградски пътища. Защото, ако пропаднеш в дупка във Варна, или пък в София, най-много колата да си потрошиш... Но всички знаем, че дълбока дупка + висока скорост могат да са фатални за хората. И, ако сте решили да съсредоточите средства, усилия и европейско внимание към южната магистрала на България.... Ако сте решили „Хемус" да почака още няколко години, за да бъде свързана... Така да е! Нека поне това, което имаме, да бъде поправено.

Магистрала Хемус  забравена от властта и смъртоносна
netinfo

(Подобни кошмари най-често са следствие от лошото състояние на пътя, неочакваните препятствия - дупките, и несъобразената скорост на шофьорите)

Онази случка с ТИР-овете и мантинелата още не се е случила. И дано да не я прочетем по вестниците някой ден.

Махаме козирките след като вече са паднали на нечия глава...

Нека не запълваме дупките след нечия смърт.

И... Господ да ни пази!