Комуняги, мръсно порно и Фолксваген - Европа в карти на стереотипи
Комуняги, мръсно порно и Фолксваген - Европа в карти на стереотипи / Янко Цветков, www.alphadesigner.com
Комуняги, мръсно порно и Фолксваген - Европа в карти на стереотипи
32897
Комуняги, мръсно порно и Фолксваген - Европа в карти на стереотипи
  • Комуняги, мръсно порно и Фолксваген - Европа в карти на стереотипи

Шега на български художник, живеещ в Лондон, се превърна в световен хит. Става дума за поредица карти на Европа, дело на българина Янко Цветков, които представят стереотипите на определена европейска нация спрямо останалите страни на континента.

Янко Цветков е на 33 години, графичен дизайнер, от няколко месеца живее и работи в Лондон. На сайта си alphadesigner.com предлага за продажба интересни чаши, тениски, магнити за хладилник. Но художникът стана известен по света със серия карти на Европа, които представят континента като съвкупност от стереотипи. Така например на картата, озаглавена "Европа според САЩ", територията на Русия е надписана като "комуняги", България и Румъния са обединени като страната на Дракула, Германия - "Страна на мръсното порно".

На картата "Европа според Германия" вместо "България" надписът е "Шнапс", а вместо "Турция" - "Източник на работна сила". Идеята за тези карти е дошла случайно, когато била газовата криза, казва Янко Цветков: „Тогава доста мои приятели от Европа ми се обаждаха да ме питат какво се случва, защото из цял свят плъзна тогава новината. Беше доста сериозен проблем. Всъщност първата карта беше един опит да им обясня горе-долу за какво става въпрос и кой какъв е в спора, защото така и не се изясни кой е виновен - Украйна ли е виновна, Русия ли е виновна, ЕС ли е виновен или т.н. Беше нещо такова, един опит да се посмеем малко".

Популярността на тази карта става толкова голяма, че Цветков прави още няколко.

Комуняги мръсно порно и Фолксваген  Европа в карти на стереотипи
netinfo

Янко Цветков: „Беше по-скоро между приятели като шега, поне така направих първата карта, след което като я публикувах доста хора започнаха да ми посещават страницата и въобще сайтовете, в които я публикувах. Някак си разбрах, че на хората подобни неща съм им забавни. Не мога да си спомня точно защо реших да продължа, но така или иначе с течение на времето се събраха 6-7 карти, които илюстрират стереотипи на различните нации в Европа и малко по малко станаха популярни".

Картите всъщност са осем и са не просто популярни, а много популярни. Сайтът на художника е посетен над половин милиард пъти, за него разказаха телевизията BBC, британският вестник „Телеграф", германският вестник „Билд" и виетнамското издание ВиетНамНет.

На картата "Европа според България" Русия е "големият брат", Германия - Република Фолксваген, на мястото на Австрия пише "опера", а вместо Швейцария - "пари". Според художника повечето българи свързват Турция с пазара "Капалъ чарши", а Гърция - с хора, които чупят чинии.

Янко Цветков не вижда аналогия между неговите карти и представата на чешкия художник Давид Черни, който изобрази на пано в Брюксел България като тоалетна.

Янко Цветков: „Неговата изложба беше доста замислена предварително като концепция. Може би беше малко по-докачлива от това, което аз правя. Все пак аз правя различни карти, за различни страни. Хората могат да видят, че аз също мога да се шегувам със себе си, защото в картите спрямо Франция, Италия, Германия, България не е чак толкова цветущо представена, може би затова хората го приемат повече с чувство за хумор".

Българинът е автор на неоглаголически шрифт, на шрифта България модерна, на щампи за тениски, чаши и подложки за компютърни мишки.

Комуняги мръсно порно и Фолксваген  Европа в карти на стереотипи
netinfo