Как се превръща в граница браздата между Русия и Украйна
Как се превръща в граница браздата между Русия и Украйна / снимка: БГНЕС

Украйна се отказва от спогодбата с Русия за т. нар. малко презгранично движение. От 16 март жителите на 6 руски и 6 украински региона ще могат да минават държавната граница само на общи начала - през международните КПП-та и със задграничен паспорт, пише руският в. "Комерсант", според който границата може дори да разсече надве някои селища.

Вестникът уточнява, че за излизането на Киев от спогодбата е съобщил на 4 март украинският премиер Арсений Яценюк. Досега руските и украинските граждани със записано в паспорта жителство в граничен регион можеха да минават в съседната страна, без да попълват дори т.нар. миграционно картонче, пише "Комерсант".

Без затваряне на границата не може да става и дума за по-нататъшни стратегии за уреждане на конфликта между Киев и сепаратистите в Източна Украйна, уверява депутатката във Върховната рада Альона Шкрум от партията "Баткившчина".

Киев вече е предприемал и други мерки за затягане на граничния контрол, напомня всекидневникът. Събитията от последната година фактически отмениха донякъде спогодбата. Сепаратистите контролират над 400 километра от руско-украинската граница, добавя той.

Мнозина хора от граничните региони ходеха сутрин на работа и се връщаха следобед, пресичайки границата - граничарите познаваха всички и контролът бе доста условен, казва експертът Александър Джадов.

Има селища, разделени наполовина - "хората живеят в Русия, а отскачат до супера в Украйна. Не е ясно какво да правят след въвеждането на новите правила - няма да слагат застава насред улицата я", коментира неназован местен общинар.

Източник: БТА