Хитлер пощадил евреин, ветеран от Първата световна война, от нацистко преследване
Хитлер пощадил евреин, ветеран от Първата световна война, от нацистко преследване / снимка: БГНЕС, архив

Евреин, ветеран от Първата световна война, бил пощаден от нацистко преследване благодарение на писмо, в което се твърдяло, че такава е волята на Адолф Хитлер,  предаде АП, като се позовава на германски еврейски вестник.

Нацисткият лидер, който заповяда геноцида на всички евреи от Европа, наредил да бъде оставен намира съдията Ернст Хес, тъй като двамата служели в една и съща част по време на Първата световна война и Хес бил за кратко негов командващ офицер, съобщи историчката Зузане Маус, която открила писмото. То е подписано от старши член на щурмовите отряди СС и е с дата 19 август 1940 г.

„Това откритие е голям късмет”, казала Маус по телефона за АП. „Винаги е имало слухове, но за първи път е налице писмено свидетелство за застъпничество от Хитлер”.

Писмото е намерено в официални архиви с досиета на еврейски съдии и адвокати, водени от Гестапо. Маус каза, че автентичността на писмото се потвърждава от други свидетелства, включително от документ, притежание на оцелялата дъщеря на Хес Урсула.

В статия, публикувана тази седмица в берлинското списание „Еврейски глас от Германия”, Маус пише, че Хес в крайна сметка изгубил специалната си протекция и работил в лагер за принудителен труд от 1943 г. до края на войната. След войната той се отказал от съдебната система и предпочел да работи в железниците. Починал е през 1983 г.

Други членове на семейство Хес не преживяват Холокоста. Неговата сестра Берта е убита в концлагера Аушвиц. Агенция АП не е успяла да се свърже за коментар със служители в държавния архив в Северен Рейн-Вестфалия, където е открито писмото.

Историкът Томас Вебер от университета на Абърдийн в Шотландия, който изследва нацистката епоха, потвърди, че Хес и Хитлер са служили в една и съща част и са били ранени при битката при река Сома във Франция. Той обаче предупреди да не се прибързва със заключенията, тъй като заповедта може да не е дошла лично от Хитлер, а от някой, който е смятал, че такава е волята на нацисткия лидер. Вебер предполага, че писмото е от помощника на Хитлер Фриц Вайдеман, който е правил същото по отношение на други войници от еврейски произход. „Но не изключвам Хитлер да се е намесил в защита на Хес, защото е известно, че той е бил много близък от ветераните от неговия полк”, допълни историкът.

Издателят на вестника Рафаел Зелигман коментира, че дори истината да е такава, Хитлер си остава виновник за Холокоста и историята не може да бъде пренаписвана само заради един случай, посочва БТА.