Главен комисар Петров: Може би някой ни изпитва
Главен комисар Петров: Може би някой ни изпитва / netinfo

Възможно е недоброжелатели да пробват готовността на България да предотварти еветуален терористичен акт, предвид предстоящото ни членство в Европейския съюз. Това каза за "Дарик" главен комисар Красимир Петров, директор на Гранична полиция.

Целият състав на полицията е мобилизиран преди края на туристическия сезон и 11 септември. Главен комисар Петров коментира инцидента на летище Варна.

*****

А дали това е случаят, за който е подаден сигнал за евентуален терористичен акт?

Възможно е. Когато нещата се нормализират цялата информация, не само по този случай, но и за всички наши действия, ще бъде събрана и анализирана. Тогава вече могат да се направят изводите дали това наистина е било така, защото се прокрадват и становища дали пък някой не ни пробва да види каква ни е бдителността, тъй като ни предстои приемане в Европейския съюз. Имаме много недоброжелатели, всячески се стараят да омаловажат процесите, които се развиват в страната. Едва ли не ние първо - не сме достойни, и второ – не сме готови.

Кой може да има интерес да пробва българската полиция?

Удари под кръста е имало винаги, даже и между партньори, така че трябва да сме готови за всичко.

Но си остава опасността, че може да не е този сигнал и сте в готовност, нали?

Разбира се. Съставът продължава да работи със завишени мерки за бдителност. Още повече, наближава 11 септември – човек не бива да бъде с притъпени сетива и чувства. Съставът ни е мобилизиран и работи при свръхнапрежение. Тази работа продължава, тъй като сезона не е приключил. Варна, Бургас, София, Пловдив с по-малко пътникопоток и натовареност. При обработката на пътникопотока в един от багажите са установени боеприпаси заедно с пълнител. Започна една мащабна акция по установяване на собственика.

<!--Sm-->

Тъй като в чекираният багаж, който е на една гражданка, не българка, отричат това нещо да е нейно. Свален беше целият багаж на целия пътникопоток. Всички бяха започнали по една процедура разпознаване на багажа - нова тотална проверка за неговото съдържание. Проверен е самолета за наличието на взрив или евентуално огнестрелно оръжие. Това продължи с часове. След като не беше намерено такова, самолетът беше пуснат да излети, а с постановление на прокурора, въпросната гражданка беше задържана за 24 часа. Беше образувано дознание срещу неизвестен извършител, тъй като тя категорично отрече тези неща да са нейни. Разпитана беше и, доколкото знам, на следващия ден е пропусната да си замине.

Тя осъдена ли е по бързата процедура?

Не, няма за какво да е осъдена….

…че не е декларирала патроните на границата?

Не, не, не… Срещу неизвестен извършител е образувано дознанието и разследването продължава. Тя е с установена самоличност. Ако е необходимо да бъде разпитана допълнително, ще бъдат използвани процедурите по договорите за правна помощ между двете страни.

А възможно ли е тя да е имала съучастници, които да не са открити?

Още се работи оперативно по въпроса. Дали има съучастници или няма, не мога да ви кажа, тъй като други структури комуникират и работят по по-нататъшното събиране и изясняване на всичките данни и информации, които могат да подпомогнат разследването.

*Чуйте в двата звукови файла интервюто с главен комисар Красимир Петров