Флиртовете, милувките, пиенето на алкохол: всичко това е забранено в индонезийския град Банда Ачех. Там е в сила шериатът, а специална нравствена полиция следи за спазването на ислямското право. Вижте какво се случва там:

На младите хора не е позволено дори да се държат за ръце.

„Дадохме им указание да се държат на разстояние един от друг или да си отиват в къщи. Ако ги видим още веднъж ще ги арестуваме“, казват патрулиращите.

Всеки, който бъде заловен от пазителите на морала, го очаква позорно наказание - публичен бой с пръчки. Този път са задържани 8 младежи. Оковани в белезници ги отвеждат пред джамията . Един от тях е 22-годишният Курния.

„Извърших грях. Съветвам всички млади хора да не прекрачват границите на шериата, защото много боли“, казва той.

Заловените младежи са осъдени на 25 удара с бамбукова пръчка. Сред тях е и приятелката на Курния. Двойката ще бъде бичувана заради нещо, което на други места по света е всичко друго, но не и престъпление. Имали са среща, на която вероятно са разменили по някоя целувка. Двамата младежи трябва да платят цената за това прегрешение. Ударите са много болезнени. Но основната цел на тази наказателна мярка е не болката, а унижението пред очите на всички.

бой с плъчки
netinfo

„Свършен си. Следващият път ще си мъртъв“, крещят зяпачите.

Младежите, подлагани на това наказание, често не издържат и изпадат в безсъзнание.

Дълго време Индонезия минаваше за толерантна мюсюлманска държава. Сега обаче това очевидно се променя.

Мюсюлмански хардлайнери в Джакарта прогониха от властта тамошния губернатор християнин, който беше осъден на две години затвор по обвинение в богохулство.

Междувременно в Индонезия се вливат все повече пари от Саудитска Арабия - пари за нови джамии, училища, университети.

В Банда Ачех консервативните сили печелят все повече влияние, казва активистката Ратна Сари. През последната година в града са били бичувани общо 340 души. А тази година сигурно ще са и повече.

бой с пръчки
netinfo

Шериатската полиция определено злоупотребява с нарастващото си влияние, твърди активистката.

„Най-тежко са засегнати жените. Казват им, че били неморални. След един такъв бой с пръчки младите жени изпитват силни болки, освен това губят работата си. А заради унижението трябва да се преместят да живеят и някъде другаде“, допълва Ратна Сари.

бой
netinfo

Курния вече е лежал 4 месеца в затвора заради любовната си връзка. Той разказва, че се чувства като престъпник.

„Никога не съм нарушавал законите и не искам да преживявам подобно нещо още веднъж“, казва младежът.
Той обаче е облекчен, че вече всичко е зад гърба му. Днес е зърнал приятелката си само за миг, по време на бичуването. Но вече крои планове да посети родителите. Надява се скоро да се ожени за нея.

Шириатската полиция отново патрулира по улиците на Банда Ачех. Този път е женски патрул на нравствената полиция. По високоговорителя пазителките на морала призовават жените винаги да си слагат забрадка. И никога де не носят тесни панталони.

Шериатът и удоволствията очевидно са две несъвместими неща.

Още по темата:

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Обезглавяват ги заради изневяра

Жените в Индонезия искат забрана на брака под 18 години

Саудитка осъдена на десет удара с камшик за нарушаване на забраната жени да шофират

Хиляди жени са третирани като роби в Сингапур
Deutsche Welle