ДАНС-инг старс за депутати
ДАНС-инг старс за депутати / Sofia Photo Agency

В България тези дни са на мода танците. Намираме се в седмицата на международния фестивал на съвременния танц, а едно от най-гледаните предавания в телевизионния ефир се казва „Дансинг старс”. В него звезди се учат да танцуват. Било утвърден по света телевизионен формат казват, но аз, понеже по природа съм малко подозрителен, не им вярвам.

Това, което не ми дава мира, е името. Как така ще се казва „Дансинг старс”? Продуцентите съгласували ли са това нещо с ДАНС? Нали се сещате – агенцията за национална сигурност, създадена съвсем наскоро уж по инициатива на премиера, пък всъщност свързана с президента. Ако трябва да съм напълно откровен, не мога да повярвам, че въпросната служба няма нищо общо с „Дансинг старс”. В България не се случва абсолютно нищо без нейното съгласие или поне тихо одобрение, камо ли пък някой да си позволи да танцува всяка вечер пред 2 милиона телевизионни зрители в прайм тайма. Едни танцьори дори толкова се разгорещиха навръх 100-годишнината от обявяването на нашата независимост, че грабнаха чукове и железни пръти и ги развъртяха като в съчетание от художествената гимнастика. Само че по главата и тялото на журналиста Огнян Стефанов. А това вече не е никак забавно и смешно.

Главният редактор на сайт в интернет бе жестоко пребит, защото според същата тази ДАНС бил свързан със скандалните новини в един друг сайт с многозначителното име „Опасните новини”. До този момент у нас си имахме само „Голите новини”, които просъществуваха твърде кратко, но в замяна на това информираха огромна аудитория, която иначе не си и помисляше да гледа новинарски емисии по телевизията.

Виж, „Опасните новини” са друго нещо. Който ги е прочел, прочел. Защото ДАНС взе, че затвори въпросния интернет сайт с мотива, че съдържал класифицирана информация. След което Огнян Стефанов беше почти убит, а на следващия ден се започнаха едни арести – та цяла неделя. Пръв падна заместник-председателят на ДАМС Иван Леков. Закопчаха го зрелищно на работното му място за нещо, което е обществена тайна от години. Едва ли има някой, който поне малко да се интересува от футбол, и да не знае, че Леков е усмихнатото лице на българската футболна корупция. Същото това лице обаче се ползваше с удобен медиен комфорт и се издигаше безпроблемно в политическата йерархия с подкрепата на НДСВ. Но в крайна сметка една буква му изяде главата: така де, бившият съдия сега едва ли щеше да търка нара в ареста, ако се беше хванал на работа в ДАНС, а не в ДАМС.

След Леков бе окован и заместник-областният управител на София. И той за подкуп. Въобще някак странно в дните след побоя над Огнян Стефанов агентите по национална сигурност се активизираха като макартисти, подушили комунизъм в САЩ през 50-те години на миналия век. Аз не вярвам, че това е случайно. Може да ви звуча като Мел Гибсън в ролята на таксиметровия шофьор Джери от „Теория на конспирацията”, но на ваше място аз бих прочел внимателно „Опасните новини” в интернет и бих се запитал, кое точно е секретното в тях, което накара ДАНС да им дръпне шалтера? Както и какви точно са правомощията на агентите, чийто заплати все пак плащаме ние, вносителите на данъци, щом си позволяват да подслушват на воля дори депутатски телефони? Това вече ми идва твърде много и прилича на ДАНС-инг старс за депутати, а в такова шоу няма как да се размине без масови елиминации.