БСП в навечерието на големия избор: Станишев или Първанов
БСП в навечерието на големия избор: Станишев или Първанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БСП в навечерието на големия избор: Станишев или Първанов
53587
БСП в навечерието на големия избор: Станишев или Първанов
  • БСП в навечерието на големия избор: Станишев или Първанов

Кой ще бъде новият лидер на БСП? Този въпрос си задават вече няколко месеца членовете и симпатизантите на столетницата. Отговорът ще стане ясен след няколко часа. Днес се провежда Конгресът на партията, на който най-накрая ще се състои големият сблъсък. Залогът е Станишев или Първанов ще оглавят БСП, не се изключват и изненади, но шансовете са доста малки. След като последните няколко месеца двамата претенденти многократно се критикуваха взаимно и си отправиха не особено ласкави реплики, дойде време да се изправят един срещу друг. Дори поканата отпреди няколко дни на Първанов най-накрая да седнат на една маса и да се разберат, не проработи и беше подмината от Станишев. А как се стиган дотук, пътят на лидерската битка и какво следва оттук-насетне.

„Обстановката е изключително тежка, изключително тежка ще бъде поне тук една година или година и половина, може би две години. Изключително тежка. Това, което става в социалистическата общност, другари, вие имате информация и ние имаме информация. Никъде положението не е добро" - едва ли преди 23 години, казвайки тези думи, Тодор Живков дори е предполагал колко актуални биха били сега.

Разкъсвани от вътрешни борби и интриги социалистите са изправени пред тежко решение - кой да бъде новият стар лидер на БСП. Преди 10 години Георги Първанов спечели първия си президентски мандат и завеща партията на Сергей Станишев. И сега не пропуска случай да го напомни. Но и Станишев не без гордост посочва, че 10 години е бил начело на партията и я е водил и през възход, и през падение. Тук вече няма значение дали ученикът е успял да надмине учителя - просто защото те вече са един срещу друг в битката за лидерския пост.

През годините, още докато Станишев беше премиер на страната, а Първанов - втори мандат президент, прехвърчаха искри. След това тройната коалиция падна от власт, Станишев и Първанов понесоха немалко критики, както от политически опоненти, така и от свои хора. За да се стигне до големия въпрос: какво ще прави Първанов, като отстъпи мястото си на държавен глава. Проектът му АБВ се провали, но пък даде началото на разделението - кой е със Станишев и кой не е. Отговорът какво смята да прави Първанов не закъсня.

„Аз не бих могъл да кажа, че ще се включа във вътрешна битка, напротив, аз съм казал, че моята политическа битка е с Бойко Борисов, с управляващите и го показвам с всяка своя реплика, с всяка своя позиция", каза преди време Първанов.

БСП в навечерието на големия избор Станишев или Първанов
netinfo
На този етап Станишев остана лаконичен по темата: „Добре дошъл, най-накрая да си каже намеренията. Преди да се дават наставления, указания на партията, да отговори на поредица от въпроси за миналото, в това число и за мандата, в това число и за политическата линия. Отношението към ГЕРБ и Бойко Борисов лично".

И това постави началото на интригите в БСП. Колкото и ръководството на партията официално да даваше вид, че не се притеснява от лидерската битка, че това да се докаже като алтернатива на ГЕРБ е най-важното, напрежението не успя да се тушира. Появиха се и немалко слухове - че Станишев ще издърпа Конгреса веднага след като Първанов слезе от президентския пост, за да го лиши от време да организира привържениците си в партията, през това, че имат тайна договорка да дават вид, че са в конфликт, до това, че са се разбрали - сегашният лидер да се посвети на работата си в ПЕС, а Първанов да поеме БСП. Доколко в тези слухове има истина, само времето ще покаже. Това, което обаче стана пределно ясно, е, че и двамата нямат никакво намерение да отстъпят. Напрежението допълнително се утежни и от паралелните обиколки, които двамата предприеха в страната - по време на общинските конференции и Станишев, и Първанов се срещаха с членове и симпатизанти, за да обсъждат състоянието на партията и страната. Въпреки това така и не се засичаха на едно място, а си разменяха реплики през медиите.

„Бих могъл да постигна по-висок резултат", каза Първанов. „Смятам за погрешна тезата и убеждението на Първанов, на другаря Първанов за това, че Бойко Борисов и ГЕРБ могат да бъдат победени в някакъв сблъсък на титаните", изрази мнение за възгледите на опонента си Станишев.

БСП в навечерието на големия избор Станишев или Първанов
netinfo

Все пак двамата се засякоха на една от конференциите, но пак не показаха дори бегли знаци за помирение. Колкото и да повтаряха, че искат най-доброто за БСП, ситуацията съвсем излезе извън контрол, след като Първанов каза, че ръководството на партията хвърля пари за черен ПР. Последваха нови искри.

„Ако ГЕРБ е направила машина за избори, БСП е направила машина за конгреси. Аз не се притеснявам и от черния пиар. Аз съм в политиката повече от 20 години, преживял съм всички изборни кампании, аз на бой нося", каза президентът в периода 2002-2012 година. „БСП е дала немалко средства в двете кампании на президента Първанов за положителен пиар", отвърна настоящият лидер на социалистите.

Отдавна политическият живот не беше виждал такъв сюжет. Дали БСП ще избегне повторение на драмата със СДС при завръщането на президента Петър Стоянов. Социалистите очакват ако досега са били разделени на за Станишев и за Първанов, след конгреса да настъпи нов разрив - този път лагерите ще бъдат на доволните и недоволните. Съвсем възможно е да се обособи силен лагер на загубилия кандидат и той да работи срещу официалното ръководство. Тогава шансовете на изборите следващата година ще бъдат силно поставени силно под въпрос. И въпреки че според Станишев днес „цяла България гледа" БСП.

Не е ясно дали докато социалстите се вглеждат в себе си, не губят шансовете да спечелят доверието на хората... Да не се окаже, че Тодор Живков е бил прав.

А кой според вас ще бъде новият лидер на БСП? Гласувайте в анкетата ни ТУК