Броят на източноевропейските имигранти на Острова е преувеличен
Броят на източноевропейските имигранти на Острова е преувеличен / netinfo

Само 380 000 източноевропейски имигранти са се регистрирали за социални осигуровки, откакто ЕС се разшири през 2004 година, което е далеч по-малко от предишните преценки за броя на дошлите да работят във Великобритания, пише лондонският "Индипендънт".

Тези данни показват, че или правителството има голям проблем, защото четвърт милион имигранти от ЕС работят нелегално, или сметката на МВР за 600 000 имигранти е погрешна, допълва изданието.

Ричърд Ексел, който е профсъюзен специалист по пазара на труда, заяви: "Винаги сме казвали, че 600 000 е голяма бройка, защото това са хората, които пристигат. В сметката не влиза това, че някои са си отишли или други са се върнали. Тук никога не са работили 600 000 души от Източна Европа".

Но Деймиън Грийн, говорител на торите по въпросите на имиграцита, изтъкна: "Това са доста тревожни данни. Те показват, че има повече хора, отколкото смятаме, работещи без социална осигуровка. Моят първи въпрос е: Къде са останалите 70 000, които са подали документи за разрешително за работа? Означава ли това, че е още по-голям броя на работодателите, които нелегално наемат работници?".

За разлика от изчисленията на Хоум офис за 600 000 работници имигранти, новите данни, публикувани на интернетната страница на Министерството на трудовата заетост и пенсионното дело, не са прогнозни, а точна бройка на регистриралите се за социално осигуряване и се знае точно откъде те идват, пише "Индипендънт".

Данните освен това показват, че броят на чуждестранните работници, искащи социални помощи, е намалял, което потвърждава, че голяма част от хората, идващи от Източна Европа, си търсят порядъчно работа и не искат да лежат на гърба на социалната държава.

Преди 2004 година е нямало голяма разлика между пропорцията от чуждестранни работници и британската работна сила в кандидатстването за социални помощи - по около 12% и от двете страни. Сега само 3% от чуждестранните работници се уповават на помощи, като този спад се дължи на притока от Източна Европа.

Данните показват още, допълва "Индипендънт", че средната възраст на работниците имигранти е паднала, откакто ЕС се разшири. Преди 2004 година 32% са били под 25 години. Сега този показател е 37 на сто. Около половината от всички работници имигранти са в Лондон и Югоизточна Англия.