Алекс Йънгър: шпионин от висока класа оглави МИ6
Алекс Йънгър: шпионин от висока класа оглави МИ6 / Thinkstock/Getty Images

Алекс Йънгър е британец, 51-годишен баща, с приветливо лице, завършил икономика, с влечение към музиката, ветроходството и алпинизма. Особени белези? Току-що е поел кормилото на МИ-6, могъщата и твърде секретна служба за външно разузнаване на Нейно величество.

Лондонската централа на МИ-6 е отбелязана на картата на района просто като "правителствена сграда" до жп гарата. Или както каза наскоро един от бившите й директори: "Тайните организации гледат да си останат тайни".

Стратегически разположена в сърцето на Лондон край Темза, недалеч от парламента - Уестминстърския дворец, сградата наподобява внушителна крепост с набучени антени и камери за наблюдение, заради което я наричат на присмех "Леголанд". Именно между тези бронирани стени, зад куршумоустойчиви стъкла и свръхмодерни кибернетични системи, Алекс Йънгър пое в началото на ноември новите си задължения като шеф на Секретната разузнавателна служба (Secret Intelligence Service - SIS) или МИ-6, по-известна за широката публика като работодател на най-прочутия шпионин Джеймс Бонд.

Йънгър се чувства тук като у дома си, защото е вътрешен човек. Бивш военен, той влиза в централата през 1991 г., изкачва стъпалата постепенно и от две години вече контролира операциите на агенцията по света, съобщи ресорното й министерство - Форин офис.

Професионалният му път включва също постове в Европа, Близкия изток, Афганистан; той оглавява и операциите на МИ-6 за поддържане на сигурността по време на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. "Алекс идва на поста с богатия и интересен опит, натрупан от работата му в Афганистан и от онова, което е направил, за да опази сигурността на страната ни по време на олимпийските игри", загадъчно заяви британският външен министър Филип Хамънд.

Ирак - черното петно

"Чаровен ръководител", "популярен" в разузнавателните среди, "Алекс може да обясни сложни проблеми на когото и да било", отбелязва бивш офицер от МИ-6, цитиран в "Дейли телеграф". Според него тъкмо тези качества са причината премиерът Дейвид Камерън да го назначи за приемник на Джон Сойърс.

Последният - бивш дипломат, бе запомнен с това, че през последните пет години се опита да възстанови реномето на тайните служби, опетнени от обвинения по повод съучастие в изтезания, подслушване на телефони и заради аферата с оръжията за масово унищожаване (ОМУ), открити уж в Ирак.

През 2002 г. премиерът Тони Блеър използва доклад на тайните служби, за да оправдае нахлуването в Ирак. В документа се твърдеше, неоснователно, както се разбра, че Саддам Хюсеин разполагал с ОМУ и можел да ги активира за 45 минути. "Репутацията на МИ-6 бе опетнена от фиаското с ОМУ", обясни за АФП Стивън Дорил, експерт по тайните служби от университета в Хъдърсфийлд.

"Напоследък обаче започна нещо като пиар кампания - в медиите внезапно взеха да се мяркат бивши високопоставени служители от МИ-6" с "по-нюансиран" подход към разузнавателните практики, отбеляза той.

"Целта е може би службата да се разграничи от всякакво политизиране и правителствен натиск, също и да подобри своя имидж", добави аналитикът.

Заставайки начело на МИ-6, Алекс Йънгър поема от ръцете на своя предшественик горещи проблеми като Ирак, Сирия, Украйна и др. в момент, когато Обединеното кралство е обявило "сериозно" ниво на тревога поради заплаха за сигурността, свързана с евентуални атентати на джихадистки групировки като "Ислямска държава".

Той наследява и псевдонима "Си" - от името на буквата, с която подписва своите директиви първият шеф на британското външно разузнаване сър Мансфийлд Къминг.

Източник: БТА