/ БГНЕС
Изборният ден протича спокойно в страната и чужбина. Към 10:00 ч. избирателната активност в страната ни е 8.44%, което означава, че 574 659 са упражнили правото си на глас. Най-високата избирателна активност е в Смолян 11.37% или 12 092 гласували. Най-ниска активност е регистрирана в Пловдив- град 4.79 на 100 (14 657 души)

Избирателната активност в страната е 8.44%

Към момента в Централната избирателна комисия са постъпили 34 сигнала, каза пред Дарик говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Една по-голяма част от тях са за нарушения в организацията на работа на секционните избирателни комисии, както и за извършване на предизборна агитация в нарушение на забраната това да се прави в днешния ден.

79 досъдебни производства за престъпления срещу избирателните права
 
"Тези сигнали са от компетентността на районните избирателни комисии и ние сме дали указания да се извършат проверки по места и да ни информират дали са на лице тези нарушения", каза Нейкова.

По отношение на гласуването извън страната има сигнали от Турция, както и от Германия, че има избиратели, които не владеят български език, посочи говорителят на ЦИК.
 
"Секционните избирателни комисии в Бурса, които са две или три, ми изпратиха техните протоколи, с които са взели решения да не се допуска разговор на език, различен от българския в изборното помещение. Също така декларациите, които подават избирателите в чужбина, трябва да са попълнени на български език, защото избирател не разбира какво пише в тази декларация, не може да си я попълни. Той ще има проблеми с бюлетината за гласуване в тъмната стаичка, защото тя е на български език", посочи още Камелия Нейкова.

България гласува!
 
В ЦИК вече е пристигнал протоколът с резултатите от гласуването в Нова Зеландия. 91 български граждани там са гласували. Очаква се по-късно от деня и резултатите от Австралия.
 
Зад граница са гласували малко над 10 000 избиратели, но предвид разликата в часовото време, по-късно ще бъде различно число.

10 000 сънародници до момента са гласували в секциите извън страната