/ БГНЕС
Седем жалби и сигнали са постъпили от началото на изборния ден в Общинската избирателна комисия в Благоевград, обяви на пресконференция председателят на комисията Мартин Бусаров. В днешния ден в община Благоевград се провежда балотаж за избор на кмет на общината, както и за кмет на едно от благоевградските села – Падеш. 

До обяд в ОИК – Благоевград са постъпили три сигнала, свързани с проблеми с машинния вот, вследствие на които в посочените три секции, след проверка и решение, бе преустановено гласуването с машини. 

В следобедните часове са подадени сигнали и жалби за неправомерна агитация. Един от сигналите касае секции в Благоевград, а други два – в Падеш. След извършени проверки по сигналите и жалбите ОИК – Благоевград счита, че липсват доказателства за извършено нарушения или ги оставят без уважение. 

Сигнал през ОИК – Благоевград е внесен до Централната избирателна комисия, в който е посочено, че председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров е направил селфи с чаша кафе в ръка "и е украсил снимката с една поп джаз френска песен", каза Бусаров на пресконференцията. Сигналът за снимката, публикувана в социалните мрежи, е свързан с предположение за агитация в изборния ден.

В следобедните часове не е имало нови сигнали, свързани с машинния вот, обобщи председателят на ОИК – Благоевград. От 120 секции с машини, предвидени за провеждане на днешния балотаж, в пет машинното гласуване бе преустановено още в първите часове на изборния ден.
Десислава Велкова, БТА