Колко българи избраха Румен Радев за президент
Колко българи избраха Румен Радев за президент / netinfo

Румен Радев печели втория тур на президентските избори, показват социологическите проучвания, базирани на екзит пол. Радев, който е издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, победи на балотажа кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Около 47 - 48 процента е активността на изборите на балотажа към 19.00 ч. според социологическите агенции "Алфа рисърч" и "Галъп", цитирани от БНТ.

Румен Радев печели изборите с 58,1 процента, според предварителните резултати на "Алфа Рисърч". Според прогнозните резултати на "Галъп" Радев печели изборите с 58,5 на сто.

Около 6% от гласувалите са зачеркнали "Не подкрепям никого".

Според "Алфа рисърч" гласувалите са 48,7 на сто, а според "Галъп" - 47,3 процента.
От Боряна Димитрова /"Алфа рисърч"/ с около четири на сто по-ниска е активността отколкото на първия тур. Тя отбеляза, че към 19.00 ч. до урните са стигнали около 3,3 млн. души.
Живко Георгиев /"Галъп"/ посочи, че има около пет - шест процента от гласувалите на първи тур, които не са излезли сега и това са главно избиратели на отпаднали кандидати. Същевременно, според Георгиев, около шест порцента нови гласоподаватели са излезли да дадат своя вот днес.

Към 19:00 ч. българско време 84 308 души са гласувалите в чужбина българи по информация на Министерство на външните работи.

Най-много  са гласувалите ни сънародници в Турция – 33 724, следвани от тези във Великобритания – 10 589. В Испания правото си на глас са упражнили 8325 души, а в Германия – 5630. В Гърция вота си са дали 2730 души.

В САЩ до 19:00 ч. българско време са гласували 671 души, но там изборният ден все още не е приключил.

Към този момент няма информация за подадени жалби и сигнали и нарушения в чужбина.

Общо 75 жалби и сигнали за нарушения в изборния ден са получени в ЦИК до момента, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. От тях 38 са свързани с организацията на изборния ден, най-вече с начина на сгъване на бюлетините, разкриващ тайната на вота. За предизборна агитация и разгласяване на социологически проучвания сигналите са 15. На интернет сайтовете, публикували класации в нарушение на Изборния кодекс, ще се наложат санкции.

Без електрозахранване са населени места във Видинско, Ловешко, Монтанско, Русенско, Силистренско, Търговищко, съобщиха още от ЦИК. Отстранени са проблемите в Грамада, Видинско, остават обаче в Кула и Макреш. В Добрич са осигурени генератори и проблемът е отстранен. Отстранен е и проблемът в Ловешко, с изключение на Александрово. Всички СИК са снабдени с фенери. В Монтанско - община Чипровци, ЧЕЗ осигурява генератори.

Източник: БТА