37 606 българи зад граница са заявили, че искат да гласуват
37 606 българи зад граница са заявили, че искат да гласуват / Sofia Photo Agency, архив

В българските дипломатически и консулски представителства са подадени общо 37 606 заявления от българи за гласуване в 57 държави по света, съобщиха от Министерството на външните работи. Най-голям брой е на заявленията от Турция - 23 601, Испания - 2 799 и САЩ - 2 434.

Според решение 41 на ЦИК българските граждани можеха да заявят желанието си да гласуват в чужбина не по-късно от 27 септември 2011 година.

Представителствата на България в чужбина поискаха по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия. Според законодателните особености, част от държавите разрешават провеждането на избори само в дипломатическите и консулските представителства - Албания, Германия, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гърция, Етиопия, Естония, Индия, Индонезия Китай и Украйна, други издават разрешения за всяко отделно искане - Литва, Сърбия, Турция, Хърватия, Швейцария, а трета група не поставят подобни ограничения.

Поради по-големия брой подадени заявления в Монреал, Канада, допълнително се иска разрешение за провеждане на избори там. Продължават усилията за получаване на разрешение за гласуване извън дипломатическите и консулски представителства и в Сърбия.

На базата на тези заявления Централната избирателна комисия ще вземе решение за мястото и броя на секционните избирателни комисии, които ще бъдат образувани за избори на президент и вицепрезидент на България.