Здравко Георгиев: Не знаем какво ще правят с нас, а все говорим за преговори
Здравко Георгиев: Не знаем какво ще правят с нас, а все говорим за преговори / netinfo
Защо в затвора на свиждане отново не бяхте допуснати нито вие, нито някои от нашите дипломати и какви са обясненията на управата на Джудейда?

От управата на затвора отговарят, че трябва да се иска разрешение от съответните власти, което означава външно министерство, министерство на правосъдието и т.н., а от там все още няма никакъв отговор. Лично Ханам, помощничката на Бизанти, е ходила в прокуратурата да иска разрешение, обещали й, че за нея и за мен ще дадат, но като отишла отново й отказали. Таке че посещение вече 10 дни няма, не ни разрешават и това е. Продължават да ни извиват ръцете и това си е гавра. Стана 16-и ден, откакто потвърдиха смъртните присъди и нито един адвокат не е пристъпил при момичетата.

България разбра, че в речта си от 30 декември м.г. либийският лидер Муамар Кадафи казва, че Международният фонд за подпомагане на болните либийски деца е измама и че този фон е абсолютно празен. Как си обяснявате тези думи при положение, че във фонда има пари и точно с тези пари либийските деца са лекувани в най-престижните европейски болници?

Досега в публичното пространство непрекъснато се чуваше и се знаеше, че на децата се помага. Те бяха в чужбина на лечение, основно в Италия и Франция, една част в Англия. Това, което съм чувал от отговорни лица, е че във фонда има пари.

В същата тази реч в много пряк текст либийският лидер обвързва свободата на съпругата ти и останалите четири медицински сестри с тази на либийския гражданин, който бе осъден на доживотен затвор по делото Локърби – те ще бъдат пуснати, когато той излезе на свобода. Приемаш ли подобна сделка?

Ние винаги сме знаели това още от самото начало, че двата процеса вървят паралелно. Това е известно вече на всеки човек, който следи делото. Да бъдат попитани нашите хора, които преговарят, защото непрекъснато говорим за преговори, а досега там е пълна мъгла, нищо не знаем. За какво се преговаря, защо се преговаря, невинни ли сме, да си излезем чисти и неопетнени ли от това положение, да се търгува ли с нас, какво да се прави – на това аз не мога да ви отговоря.