Засега не се налагат още ограничения за газа
Засега не се налагат още ограничения за газа / снимкa: БГНЕС

Противоречиви са информациите за това защо все още няма доставки от руски природен газ за България. Няма и официална информация или потвърждение от независими източници. Това каза в предаването „Денят» на Дарик заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев. По думите му през целия ден от Министерството на икономиката и енергетиката са правени опити да бъде получена официална информация и от руска, и от украинска страна, но такава е била отказвана. Ето какво каза заместник-министърът на икономиката във връзка с възможността на страната ни да издържи още без доставки на руски газ:

Г-н Куюмджиев, наблюдаваме играта, която наблюдаваме вече цяла седмица. Украйна казва руснаците са виновни, "Газпром" казва напротив, проблемът е в Украйна. Какъв всъщност е проблемът? Защо руският газ не може да достигне или по-скоро не може дори да тръгне към България?

До този момент наистина газът до България не достига. Противоречиви са информациите, които достигат до нас, че газът влиза на украинска територия, от една страна, а, от друга страна, че не влиза на украинска територия. До този момент нямаме официална информация от независим източник или от европейските наблюдатели, които са там, за да можем да кажем коя е точната истина, което всъщност продължава, както вие казахте, играта на нерви на един външен за България конфликт и ние нямаме абсолютно никакви инструменти, а може би морално и право да се намесваме в отношенията между Русия и Украйна. За съжаление всички страдаме от този голям конфликт, но пък, от друга страна, има и позитивно в това нещо малко, че ще послужи като катализатор на отдавна прокарваните от нас проекти и като консолидация на целия ЕС за търсене на нови маршрути и нови източници на енергия.

А аз искрено се надявам, докато чакаме поуката, да не умрем от студ, защото днес беше -15 градуса сутринта, когато тръгнах на работа. Но нима в последните няколко часа Министерството на икономиката не потърси пряк контакт с руската и украинската страна, за да изясни точно каква е истината за невъзможността газът да стигне до наша територия?

Не е вярно, че не сме търсили. Ние търсим пряк контакт, но оттам - и от Киев, и от Москва, отказват да ни дадат официална информация за това какво се случва, т.е. ние продължаваме да нямаме. И не само това. Както разбрахте, премиерът вероятно утре ще отиде до Москва, където вече, дето се казва, на живо ще провери за какво става въпрос, понеже наистина информациите са крайно противоречиви, но нямаме нищо официално.

Какво да очакваме от утрешната визита на премиера Сергей Станишев в Москва? Междувпрочем в ръководената от него делегация ще бъде и министърът, разбира се, на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Точно така. Те ще бъдат съвместни разговори с другата най-засегната страна от ЕС от този газов конфликт между Украйна и Русия, а именно Словакия, и за нас е много важно да се възстановят на първо място доставките. Въпросът с това кой е виновен и защо така се постигна на този етап е второстепенен, разбира се, важен, но за него ще се отговаря по-късно. Не по-малко важен е въпросът с компенсациите, които ние задължително ще търсим, но той наистина остава вече на доста по-заден план. За нас остава, пак повтарям, от първостепенен приоритет да се възстановят доставките колкото е възможно по-скоро.

Докога последно ще ни стигнат запасите от газ, които се намират в хранилището в Чирен и находището край Галата?

Край Галата находището черпи незначителни количества, т.е. се черпят незначителни количества, а в хранилището в Чирен продължава да има над 500 млн. куб. метра газ, които могат да бъдат черпани с тези темпове, сметнете сами, още около стотина дни, т.е. не се налага на този етап допълнително ограничаване на консумацията или някакви по-екстрени мерки. От друга страна, енергийната система продължава да бъде доста стабилна и всички топлофикации вече минаха на алтернативни горива, така че можем да издържим още известно време на такъв режим, разбира се, търпейки големи щети. Както гражданите, на които е значително по-студено, включително и на мен, и аз ходя с палто на работа, и бизнесът, който търпи загуби от спиране на производства, така че тези щети ще бъдат изчислени и ще бъде искано и търсено компенсация до край.

По друг начин ще ви попитам - ще представи ли утре сметката в Москва премиерът Сергей Станишев?

Нямаме сметка на този етап и аз не смятам, че това е най-важният въпрос, който трябва да се решава сега. Сега, както казах преди малко, най-важно е да възстановим доставките и да се нормализира ситуацията. По-коректно и по-истински подход е да се съберат аргументи, да се направи тази сметка, за да се знае точно колко щети сме претърпели, за да можем аргументирано, както е записано в договорите между "Булгаргаз" и доставчиците на газ, да се търсят необходимите компенсации. На този етап ще бъде спекулация да кажем ние загубихме толкова или толкова, защото наистина нямаме представа точно колко. По-скоро трябва да се изчака всичко да привърши. Надявам се в най-скоро време да се възстановят доставките и тогава ще седнем, ще изчислим и ще представим сметката, както казахте вие.

А в най-скоро време ще се ангажирате ли да стреляте с някаква прогноза? Кога ще настъпи това най-скоро време?

Моята лична прогноза беше, че до 14-и януари ще се възстановят доставките. Няма логика в този спор абсолютно никаква - нито икономическа, нито политическа, нито геополитическа. Русия и Украйна нямат. . . И двете държави нямат интерес това да продължава, така че аз съм убеден, че те ще се договорят, особено когато в момента се активира много силно ЕС начело с председателя на комисията, с чешкото председателство, а аз съм убеден, че може би до края на седмицата наистина всичко ще се върне към нормалното си състояние.

Ако правилно съм ви разбрала, за да обобщим, към този час, 19.00 ч., на 13.01. вие като заместник-министър на икономиката не смятате, че министерството ще бъде принудено да въведе един по-строг ограничителен режим на потреблението на газ в страната?

На този етап е точно така.

Отговорът ви е не.

Не, няма да се налага ограничителен режим.