Задържаните маркови парфюми са на стойност над 5 млн. лева
Задържаните маркови парфюми са на стойност над 5 млн. лева / снимкa: Sofia Photo Agency

На митнически пункт Лесово заловиха втори ТИР с контрабандни маркови парфюми. Според първоначалната информация случаят е идентичен с този, при който в края на миналата година пак бяха хванати контрабандни парфюми на стойност близо 5 милиона лева. Ето какво каза по случая финансовият министър Симеон Дянков в предаването "Денят" на Дарик:

Искам да кажа, че тази операция "Совите", както днес обвих, вече дава първи резултати. Този ТИР е наистина сходен с това през декември, но е на доста по-голяма стойност. Продължават и в момента да разтоварват. Така че ще се окаже, че стоката е над 5 милиона, може би 6-7 милиона лева. Това са парфюми главно от всички най-знакови марки. Освен това искам да съобщя и две други акции. В Луковит току-що служители на НАП и на митниците са хванали един незаконен цех за производство на алкохол и над 3 тона ракия сме конфискували току-що от митниците. И на Кулата по същата акция - "Совите", внезапна проверка на комисията по хазарта в казиното на Кулата разкрива големи несъответствия между парите, които са в касата, и парите, които са декларирани в баланса. Само до средата на деня около 60 000 лв., петдесет и нещо хиляди лева, разлика между това, което е декларирано, и това, което е реално в касата. С други думи - крият се реалните приходи. Това е само за днес.

Връщам ви към случая на митнически пункт Лесово. Кажете, каква е била схемата, понеже той е, така, един от любопитните през днешния ден? Как точно са били прекарвани тези маркови парфюми, каква е била схемата?

Пак по много елементарен начин. Помните, вторник. . . митницата там, във Варна, хвана голямо количество цигари. И тапата, която е била, това е един вид като отвориш контейнера отпред какво има, митничарите му казват тапа, е била доста елементарна, така, няколко врати само. Тук е сходен случаят, на Лесово. Значи, имало е тапа, която е била много малка, в смисъл - други декларирани стоки, и зад това целият контейнер и бил с такива. . . Това какво ни говори? Това ни говори, че преди тези канали явно са били организирани и отвътре, така че един вид много лесно те да могат да минават. И сега започваме да ги хващаме по тази схема, по която от няколко седмици вече работим и с НАП, и с митниците. Явно преди просто е имало организация и в митниците, и в МВР може би тези неща да минават безпрепятствено.

Да очакваме ли арести на длъжностни лица и докъде могат да стигнат те?

Могат до стигнат, това вече самите. . . Знаете, че всъщност промени на митница Лесово са станали още в началото на януари. Виждате, че месец след това вече те дават резултати. Така че тук за мен, както и във Варна митницата. . . Сегашните митничари там са били сменени, във Варна митничарите са сменени месец ноември, на Лесово митничарите са сменени в самото начало на януари. Новите екипи веднага започват да хващат големи количества, огромни количества контрабандна стока, която преди, предполагам, е минавала доста лесно, за да са такива елементарни тапите. Просто дори не се стараят да скрият конфискуваната стока добре. Така че едва ли. . .

Министър Дянков. . .

По-скоро искам да поздравя митничарите и във Варна, и в Лесово за добре свършена работа, новите митничари там.

. . . използвам случая с това блиц интервю по тези теми, за които вече разказахте, и за една по-странична. Преди малко в "Денят" на "Дарик" разговаряхме с председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев по темата за задълженията от страна на държавата към българския бизнес. Грубите изчисления показват, че сумата е около 2 милиарда лева. Какви са вашите, така, срокове, кога ще успеете да се разплатите с бизнеса? Той е много притеснен и твърди, че в някакъв смисъл българското правителство е оставило бизнеса на самотек в условията на финансова криза.

Значи, сумата е около 650 милиона лева. Ние сме го изчислявали. . . цял месец ноември и декември това го изчисляваме. В Министерство на финансите сме изискали от всички министерства всичките разчети, така че сумата в края на месец декември беше 780 милиона лева. Ние вече сме разплатили около 130 милиона на строители главно, но и на някои други. В момента сумата е около 650 милиона, така че три пъти по-малко, отколкото г-н Данев говори. Нали, преувеличенията не са толкова полезни в момента. Но дори и 650 милиона е голяма сума. Ние обаче ще си я разплащаме. Имаме вече схема, така че до края на март да разплатим на всички строителни фирми, а до края на април, началото на май, да разплатим на всички други. И ще влизаме в дефицити. Видяхте, че и месец януари влязохме в дефицит от половин милиард. Очаквам нещо подобно за месец февруари и месец март, така че оттам нататък вече да излезем и да почнем да имаме по-добри баланси. Но това ще го направим. . .

Как си обяснявате. . .

Сумата е много по-малка обаче, отколкото г-н Данев говори. Той няма реални данни за това.

Как си обяснявате тогава усещането на бизнеса, че сте го оставили да се оправя както може?

Ние не сме го оставили, както виждате, ние разплащаме. Оставяли са го и са го лъгали от предишното правителство. Всички тези задължения са задължения на предишното правителство. Ако гледате балансите за август, септември, октомври, ноември и декември, там задължения не са натрупвани. Това са задължения, които на нас ни ги сервираха и. . . един вид казаха - честито. И не само тогава ни ги сервираха, а постоянно излизат такива задължения. Знаете, че вчера Европейската комисия ни награди с още 40 милиона лева, един вид ни глобиха, заради това, което е станало 2006 г. в земеделското министерство. И на такава трудна финансова ситуация и бюджетна непрекъснато излизат такива неприятни изненади от предишното правителство.