Викат психолози в училището в Копривлен, където ток уби 10-годишния Ангел
Викат психолози в училището в Копривлен, където ток уби 10-годишния Ангел / снимка: DarikNews.bg, Любима Калпачка

Ток с високо напрежение, протекъл по металната ограда на училището в село Копривлен е основната причина за смъртта на 10-годишния ученик Ангел, коментира в интервю за Дарик радио началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Благоевград Ивайло Златанов. Първоначално в Спешния център в Гоце Делчев са изказали мнение, че детето е починало от слабо сърце, но версията не се потвърждава от събраните до момента доказателства. С децата и училищното ръководство в Основното училище ще работят психолози. Ако утре учениците от седми клас се явят на матура, имаме готовност да я проведем, но в крайна сметка ще се реши до края на деня дали въобще да има изпит, коментира просветният началник Златанов=

След разговора снощи с директора на училището - госпожа Янева и разговорите, които проведохме днес, става въпрос за един неприятен, страшен инцидент. Деца, играейки в двора на училището, след като топката напуска спортното игрище, преодолявайки оградата на спортната площадка, дете припада и е транспортирано от хора, живеещи в съседство на училището, в Бърза помощ, където детето е починало. Версиите са няколко. Едната е, че детето е с проблем в сърцето, но на база следствени действия и това, което е стигнало до нас, надделява версията, че в резултат на неизправна електрическа инсталация на енергоразпределителното дружество има скъсан кабел, който е в допир с металната ограда, и в резултат на което при допира на детето с оградата, то получава токов удар. Фактически детето по-късно почива. Един неприятен, много страшен инцидент - дете на 10 години, четвъртокласник от училището си отиде от този свят по нелеп начин.

Директорката какво казва в своите доклади към вас?

Това, което коментирахме снощи и цяла сутрин, няколко пъти се чухме с нея, многократно през предходния месец са уведомявали електроразпределителното дружество, първо за преплетени кабели са казали, след това за провиснали кабели. Колегите от ЧЕЗ са реагирали, но не така, както трябва, защото инцидентът от вчера е факт. Явно става дума, дали провиснали кабели, които по някакъв начин са осъществили контакт с металната ограда, или пък становище за скъсан кабел.. В крайна сметка е протекъл електрически ток в цялата метална ограда, може би, и оттам да е станал проблемът. Но текат следствени действия в момента, в училището няма електрозахранване, изяснява се на място от страна на полицията какво се е случило и къде е произтекъл проблемът.

Господин Златанов, какви мерки са взети към този момент, освен прекъснатия ток?  Този кабел дали е заземен вече?

Няма захранване в  училището. Пускането на електричeския ток е въпрос на време и преценка от страна на следственитe органи. По-важното, което успяхме да направим е група психолози да поговорят на днешния ден с по-голямата част от педагогическия персонал на училището и да успокоят ситуацията. Безспорно е, че всички са травмирани - и учители, и обслужващ персонал, може би в най-голяма степен децата. Това, което предвиждаме в утрешния и в следващите дни, са конкретни занимания с децата, във връзка с травмата, която е нанесена на детската психика, това е най-важното. Ще се опитаме да успокоим ситуацията и така по безболeзен начин да продължи учебният процес поне до края на годината.

Утре ще има ли матура за част от учениците?

На този етап бих казал, че отговорът е положителен, но ще преценим на място ситуацията, такава, каквато е. Ако се явят децата, ние сме в готовност да проведем изпита, но преценката ще я направим утре сутринта, като на място се запознаем със ситуацията.

Кметът Иван Димчев също е сигнализирал за този висящ кабел.

Чух този коментар. Ето потвърждава се това, което каза директорката, хората са имали наблюдение за проблем в енергопреносната система, сигнализирали са, но явно реакцията не е била такава, каквато е трябвало да бъде от страна на електроразпределителното дружество.

Хората какво настояват? Вие ги срещате, чувате родители на тези дечица.

Така за настояване не мога да кажа, по скоро надделява уплахата, травмата, която запознавайки се с тази ситуация, и безспорно, притеснението е голямо. От една детска игра, волна, в двора на училището, на фона на едно много добро съоръжение като спортната площадка, за която става дума, получава се един нелеп инцидент.

Като началник на регионалния инспекторат, ще поискате ли някакво възмездие, някаква отплата за този погубен детски живот, спрямо дружеството?

Аз по скоро бих казал, че логично е да приключат следствените действия, за да имаме еднозначен отговор каква е причината за инцидента и оттам нататък вече ще коментираме какво и как да го направим, за да обезпечим по някакъв начин семейството на детето.