Веселина Кацарова - за изкуството да оцелееш в оперния свят
Веселина Кацарова - за изкуството да оцелееш в оперния свят / снимки: БГНЕС
Веселина Кацарова - за изкуството да оцелееш в оперния свят
42973
Веселина Кацарова - за изкуството да оцелееш в оперния свят
  • Веселина Кацарова - за изкуството да оцелееш в оперния свят

С един уникален концерт ще бъде сложен краят на тазгодишния фестивал "Салон на изкуствата" в София. Той ще е на световноизвестното мецосопрано - българката Веселина Кацарова. Тя ще пее в събота (25 юни) в зала 1 на НДК заедно със Симфоничния оркестър на БНР. Диригент ще е Емил Табаков.

Веселина Кацарова стъпва рядко на българска сцена, затова и концерт-рециталът й в столицата е истинско събитие за почитателите на оперната музика. Заради многото й ангажименти извън страната тя почти не се връща в България. Всъщност от години живее в Швейцария, заедно със съпруга си и сина си.

Певицата, която е в списъка на най-скъпо платените мецосопрани в света, ще изпълни в НДК арии от "Танкред" на Росини, от "Самсон и Далила" на Сен-Санс, както и няколко народни песни на композитора Георги Костов.

Веселина Кацарова е от онези малцина българи, за които наистина може да се каже, че са световноизвестни. Кариерата й започва преди повече от 20 години. Самата Веселина скоро ще навърши 46 и не се притеснява да го каже. Всяка година пее в по 60 оперни спектакъла. Графикът й с ангажименти е пълен до 2013-та. Живее в Цюрих, но почти не си стои вкъщи. Пътува непрестанно за участия във Виенската опера, Лондонската "Ковънт Гардън", Миланската "Ла Скала", "Метрополитен опера" в Ню Йорк. Работила е с диригенти като Колин Дейвис, Рикардо Мути, Зубин Мета, Даниел Баренбойм. Казва, че в професията вече е постигнала абсолютно всичко, за което е мечтала. Затова си позволява да говори и за цената, която плащат големите оперни певци. "Днес видях сина си за един час. Това е брутално! Пропуснах толкова неща свързани с него. Всъщност най-голямото постижение в живота ми е моят син. Сега е на 12 години и тази година го приеха в гимназия, което много ме радва. Това е моето щастие. Зная защо да живея", признава певицата.

В оперния си репертоар Веселина Кацарова има над 50 роли. Благодарна е на дългогодишния директор на Виенската опера Йоан Холендер, че преди 22 години я е предупредил да внимава с драматичните, за да не съсипе бързо гласа си. Започнала е да ги изпълнява едва наскоро. "Когато започнах, трябваше да пея веднага драматичен репертоар. Имах договори за "Дон Карлос". Мен ме спаси Холендер. Той ме извика и ми каза: Веселина, ако вие искате да имате дълга кариера, трябва да се върнете към Моцарт, Росини, иначе вие ще бъдете уморена за шест години. Все още от Русия например излизат страшно големи гласове, изхабяват се за около четири години и после идват следващите. Затова казват - не бързайте с драматичните роли!", разсъждава мецосопраното.

И друг съвет спазва Веселина Кацарова в кариерата си - да не пее много в Америка, защото: "Американците са певци, които са абсолютно егоистични. Те идват на репетиции болни, пият кортизон или имат спринцовка с кортизон. Те са като машини. Америка убива гласове!".

Как се оцелява в света на операта? Отговорът на оперната певица с над 20-годишна кариера: "Най-важното е човек да остане земен. Много малко артисти могат да се справят с думата "успех". Успехът променя много хората. Аз останах естествена, земна. Без да променям своята душевност, вътрешната интуиция, която имам. Освен това много е важна естетиката на един певец, дисциплината. Разбира ли той след 10 години къде са неговите граници, колко трябва да пее, какво трябва да пее, с кого? Може би затова аз съм оцеляла толкова много години. Аз започнах с певци, които бяха изключителни таланти, не говоря за българи, и след шест години те вече не можеха да пеят. Можете да си представите колко е трудно. В първите години на кариерата ми слушах от певици, които вече не можеха да пеят, изказвания от сорта на: Ние бяхме големите и след нас нищо не идва. Аз съм на друго мнение. Ние сме, но след нас идват други".