Велчев: Чакат ни исторически промени
Велчев: Чакат ни исторически промени / снимка: Sofia Photo Agency
Заместник-председателят на НДСВ Милен Велчев в предаването „Денят” на Дарик радио

Най-трудният въпрос, на който досега не получихме отговор от НДСВ и се надяваме вие да го дадете, е защо сменяте министъра на отбраната?

Г-н Вълчев, вие знаете, че ние винаги сме изразявали позицията, че министрите на НДСВ са се справяли със своята работа. Това показва и техният сравнително висок рейтинг в обществото. Същевременно в политиката, политиката е особена сфера. В нея не е достатъчно да се справяш добре със задълженията си. Логиката на политическия момент понякога налага решения, които не винаги са обосновани от мениджърските качества на даден управленец. Сега мисля, че в този момент няма съмнения, че едно от най-важните неща, едно от най-важните условия за успеха на реформата в армията е повишаването на социалния статус на военнослужещия. Свидетели сме, че няма достатъчно кандидати за свободните места за професионални войници в армията. Има известно недоволство от социалния статус на офицерите сред офицерското съсловие. И ние преценихме, че най-удачният вариант в следващата една година за управление на тази чувствителна сфера, каквато е отбраната, е един безспорен професионалист, прекарал целия си живот в системата на армията, човек с мениджърски качества и безспорен опит.

Тоест. . .

. . . какъвто е. . .

. . .Веселин Близнаков е добър министър. Това казвате вие.

Не ви разбрах.

Веселин Близнаков е добър министър, както всички други от НДСВ. Това ли казвате?

Точно така. Няма, това, че ние предлагаме Николай Цонев от утре да бъде министър на отбраната, не значи, че считаме, че изразяваме критика към досегашното представяне на министър Близнаков и че имаме някакви забележки към неговата работа.

Ще ви цитирам "Медиапул", информационния портал, който пише, че досегашният министър е махнат заради заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев, който си разчиствал сметки с Близнаков заради лоялност към отцепниците от "Българска нова демокрация". И "Медиапул" се позовава на източници от НДСВ.

Тези източници са сбъркали адреса. Аз декларирам пред вас и пред вашите слушатели, че никога не съм имал никакви проблеми с министър Близнаков. Мисля, че никакви проблеми не е имал и нашият лидер, и ръководството на нашата партия. И ние нямаме никакви съмнения в лоялността му към НДСВ.

Какво. . .

Нямаме никакви очаквания, че, връщайки се в парламента, ако той прецени да го направи, той ще. . . нямаме никакви съмнения, че той ще остане в НДСВ.

Какво бъдеще предлагате на Близнаков в НДСВ?

Аз мисля. . .

По-специални позиции в парламентарни комисии, във. . .

Мисля, че този въпрос предстои да бъде решен. Всички ние, депутатите, някои от нас са бивши министри, имаме своето политическо бъдеще в рамките на политическата сила НДСВ.

Защо НДСВ за разлика от БСП избра за кандидатура за министър един непознат човек, без партийна кариера във вашата партия, без сериозен политически опит, по-скоро без никакъв политически опит, докато коалиционните ви партньори в лицето на БСП предлагат ярки политически фигури да носят политическа отговорност като министри?

Тук с известна корекция, защото г-н Цонев е член на НДСВ не от вчера, от доста време. И колкото е било по силите му е помагал на НДСВ в различни ситуации като редови член на НДСВ, в кампании и т.н. Искам да кажа, че още миналата седмица министър-председателят изрази желанието си да засили експертния потенциал на правителството. Каза, че в правителството ще влязат експерти в своята област. Няма никакво съмнение, че г-н Цонев отговаря точно на описанията, на описанието на бъдещите министри, които изложи тогава министър-председателят. Решение на БСП, разбира се, беше да се опре на ярки политически личности, някои от тях също със завиден експертен потенциал. Но аз не смятам, че НДСВ има нужда да се оправдава за избора си на един доказан експерт, какъвто е г-н Цонев, който, макар и непознат на обществото в голямата му част, си е вършел много изрядно и много професионално работата на високопоставен мениджър в системата на отбраната.

Вече започнаха първите атаки срещу Цонев, вашия избор, извадиха се справки за неговия частен бизнес, включително с доставки на хляб за армията. А Бойко Борисов обяви, че много внимателно ГЕРБ ще наблюдава точно Министерството на отбраната, и обеща разкрития, подобни на тези с "Топлофикация", именно във военното министерство.

Тук с разкритията мисля, че са малко прибързани изказванията за един човек, който още не е встъпил в длъжност. Но аз наистина държа и партия ГЕРБ, и всички други опозиционни партии да наблюдават внимателно ставащото оттук нататък в Министерството на отбраната, защото съм силно окуражен от заявката на бъдещия министър всичко в Министерството на отбраната да бъде максимално прозрачно, в рамките, разбира се, и ограниченията, които налага Законът за класифицираната информация. Не по-малко съм окуражен и от твърдото му намерение да излезе от всички фирми, в които участва, за да не съществува. . . да не се възприема ситуацията като конфликт на интереси.

Вярно ли е, че БСП също е искала те да вземат Министерството на отбраната?

Няма такова нещо. Аз бях на всяко заседание на контактната група, нито веднъж не е повдигнат този въпрос.

Смятате ли, че е нужен вицепремиер по. . .

Между другото, трябва да добавя може би също така в задочен отговор на някои първоначални неориентирани критики на опозицията, че, въпреки че господин Цонев е експерт, така, в класическия смисъл на думата, той досега не е бил политик, това не значи, че няма кой да поема отговорност за работата на Министерството на отбраната. НДСВ категорично като партия поема пълната отговорност и гласува пълното си 100% доверие на действията на бъдещия министър. И в това отношение нямат място опасенията, че ще липсва политическа отговорност.

Щях да забравя да ви цитирам депутата от "Българска нова демокрация" Николай Свинаров, който казва, че има резерви бивш военен да оглави Министерството на отбраната.

Господин Свинаров има право да има своите резерви. Аз нямам такива резерви, тъй като смятам, че няма кой освен бивш военен, който по-добре да знае ситуацията на военните хора в България и техните нужди и необходимости.

Тоест според вас беше грешка досегашната политика политически цивилни лица, които да не са свързани с. . .

Господин Цонев е не по-малко цивилно лице от господин Близнаков. Той не е действащ военен, а той е бивш професионален военен, но и след своето уволнение от армията е продължил като цивилен да работи в системата на Министерството на отбраната.

Господин Велчев, нужен ли е на България вицепремиер по еврофондовете, когато си има министър по европейските въпроси? Не са ли еврофондовете европейски въпрос?

Да, г-н Вълчев, те са европейски въпрос, но те са много специфичен европейски въпрос. Знаете, че в пълномощията на министър Грънчарова, министъра на европейските въпроси, не влиза координацията на европейските фондове. Тя поради естеството на другите си задължения, които налагат, разбира се, включително и достатъчно много пътувания, не би била в състояние да изпълнява тази роля, която отчасти досега е изпълнявал министърът на финансите, но е по същество координационна роля, която заедно с много контакти в Брюксел налага и силно присъствие в страната.

Добре де, вие като министър на финансите. . .

Мисля, че. . . мисля, че бъдещият вицепремиер Меглена Плугчиева е достатъчно опитен и известен професионалист, доказал се и в България, и в чужбина като посланик и е прекрасен кандидат за тази роля.

Въпросът не е персонален. Вие като министър на финансите как можахте да се справите с предприсъединителните фондове, с чиято координация също се занимавахте, а сега България да не може да се справи с фондовете, включително се оказа, че не може да се справи със същите тези предприсъединителни фондове и затова последните плащания по тях спират?

Вижте, аз, разбира се, благодаря за вашата висока оценка, но нека да не забравяме, че сега сме в съвършено различна ситуация. Предприсъединителните фондове са към края на своето използване, което налага някои особени предизвикателства, а още по-големи предизвикателства съществуват от необходимостта за правилно отстояване на структурните фондове, а то все още не е започнало, защото процесът на тяхното усвояване е различен от този на предприсъединителните фондове.

Как ще реагирате в НДСВ, ако БСП си избере Румен Петков за председател на парламентарната група, след като вие се въздържахте на вота на недоверие към правителството – не подкрепихте правителството, гласувайки против този вот - точно заради Румен Петков и най-сериозни критики идваха от вашата партия към неговото министерстване?

Позицията ни „въздържал се” не трябва да се възприема като някаква лична критика или проблеми в личен план с министър Петков. Ние смятахме, че за ситуацията в МВР е необходимо да се поеме политическа отговорност и разбира се, ние сме дълбоко удовлетворени, че министър Петков взе такова адекватно решение. Но ние към него нямаме абсолютно никакви резерви като човек, като политик. А второто, което искам да кажа, е, че решението на "Коалиция за България" кой да бъде председател на нейната парламентарна група е изцяло вътрешно за коалицията и ние нито очакваме, нито претендираме някой да се съобразява с нашето мнение. Не че ако ни бяха попитали, ние щяхме да кажем, че сме против един такъв вариант. Всъщност това е само един от възможните варианти, за които аз чувам, а окончателното решение, както знаете, не е взето.

Смятате ли, че е нужно да се сменят имена на министерства? Какво е посланието? Очакваха се сериозни структурни промени, а се сменя продоволствието с храни и бедствията и авариите с извънредни ситуации.

Да ви кажа, какво ще е името на едно министерство е възможно най-незначителния въпрос. То трябва правилно да отразява съдържанието на дейността на едно министерство. Когато има промяна в това съдържание, мисля, че е напълно уместно и името да претърпи известни модификации.

И какво ще се променя в Министерството на държавната политика?

Но що се отнася до структурните промени, понеже казвате, че не са видени още достатъчни или очакваните структурни промени, аз искам да подчертая, че това, което беше обявено досега като решение на коалицията, засяга само първия етап от промените в управлението през последната година, които ще настъпят през последната година. Очакваме до празниците преди Гергьовден да се оповести и втората част от промените, които са свързани с изменения, които предстоят да бъдат обявени от изпълнителната власт, не са правени досега в новата история на България.

Няма да кажете нищо повече обаче, да не настоявам?

Не, повече няма да кажа. Ще оставя това на министър-председателя.