Велчев: България има напредък в борбата с престъпността
Велчев: България има напредък в борбата с престъпността / netinfo

Интервю на Кирил Вълчев с главния прокурор Борис Велчев в "Годината" на Дарик радио.

Хиляди наши слушатели се включиха в традиционната класация за политик и събитие на 2006 г. Изборът на нов главен прокурор получи най-малко гласове - пето място в класацията на Дарик радио с 1 процент от гласовете.

Това обстоятелство силно ме изненадва, защото главните прокурори се избират за срок от 7 години и е съвсем естествено, че след моя мандат ще има нов главен прокурор. Защо едно предопределено събитие като промяната на върха на прокуратурата може да бъде толкова интересно за хората за мен е непонятно.

Ама наистина ли е непонятно?

Наистина е непонятно, съвсем честно.

Никой ли няма да понесе отговорност за мрачния образ на институцията, чието ръководство наследихте?

Аз мисля, че и сега прокуратурата си носи отговорност за един недостатъчно убедителен образ, който имаше през годините.

Сега питам - прокурор в затвор ще има ли?

Ами, ако има достатъчно данни, ще има обвинени прокурори. И вие знаете, че има и в момента няколко обвинени прокурори. Има във всеки случай много повече обвинени прокурори, отколкото за последните 15 години на прехода. Не виждам никаква причина да бъдем обвинявани в някакво нежелание да покажем грешките си.

Безнаказани ли ще остават политически преследвания като това за. . . ето, през края на миналата седмица стана ясно, че тази система на външно министерство, за която се изговори толкова много, хиляди хора бяха ангажирани да се занимават с нея. Сега никой ли няма да понесе отговорност за това, че прокуратурата е била използвана по този начин в политически битки. Лично на Никола Филчев нищо ли няма да му се случи? Той нещо някъде подписал ли е?

Не зная господин Филчев да е имал някакво отношение към този въпрос, поне формално. Не мога да си представя, че ще намерим върху документацията по това дело негов подпис или негова резолюция. Със сигурност зная, че понякога в прокуратурата нещата изглеждат по един начин към момента на образуване на делото и по друг начин към момента, в който се съберат повече доказателства. Така е било и в този случай. Образувано е наказателното производство, събрали са се доказателства, установено е, че те не подкрепят първоначалната обвинителна теза, и то е било прекратено.

Тоест излиза, че България ще отвори досиетата от 1989, но няма да отвори файловете на прокуратурата от 2004-та?

Мога да ви уверя съвсем искрено - ако има файлове, те ще бъдат отворени.

Но засега не може да кажете, че нещо се случва. Вие, забелязвам, че с нежелание говорите за това минало.

С нежелание говоря, така е, да.

По-скоро може би заради някакви лични скрупули...

Е, първо има някаква институционална етика, която не ми позволява да коментирам ръководството на прокуратурата преди мен. Второ, като че ли не е някаква тайна за обществото, че ние с господин Филчев никога не сме били особено близки. Не бих искал да се усети някаква нотка на реваншизъм в онова, което казвам или правя. Избягвам да коментирам периода, в който ръководител на прокуратурата беше господин Филчев.

Кои са предателите в прокуратурата, кой даде казусите за изпита на новите прокурори? Защото оттук нататък може да се задава въпросът - тия, дето са дали за един изпит, колкото и важен да е все пак той, казусите, дали пък не дават на тези, които трябва да обвиняват, някакви други документи?

Абсолютно сте прав. Това е един съвършено легитимен въпрос. Трябва да призная, че този случай е изключително неприятен за прокуратурата, защото той е знаков. Той е знаков за това, че в прокуратурата могат да се правят, в голям мащаб при това, дълбоко нередни неща, дълбоко неморални неща. Да не говорим, че са незаконни. Аз не зная кой точно е издал казусите. Има проверка в Градската прокуратура. Не зная кога ще приключи тя и дали ще установи конкретния извършител. За мен по-важното е да направим две неща. По-важното е да гарантираме, че този конкурс няма да се повтори по този начин и аз този път ще си поема личната отговорност. Вече имах повод да кажа - ще направя подготовката на конкурса по такъв начин, че лично ще парафирам последните варианти на казусите и ако те излязат някъде, и ако някой се сдобие с тях, нека цялото общество да знае кой е виновен.

Вие.

Очевидно.

Тоест вие ще си напишете казусите.

Е, няма да ги напиша сам, ще ги напиша с помощта на други колеги, чийто опит също трябва да отчета, след което ще ги редактирам в един окончателен вид по такъв начин, че никой друг да не ги знае. И ако, недай си, Боже, отново излязат, ще си поема отговорността, макар че, честно да си призная, такъв вариант не предвиждам.

Добре, но все пак по тия казуси. . . Аз не знам как точно работите в прокуратурата, но все пак мина цяла седмица. Така, някъде четох, че 20-тина души са знаели. Не би ли трябвало . . .

Не мога да кажа. . .

. . . не би ли трябвало да се. .. да има някакъв напредък, да може да ни кажете кой е предателят?

. . . точния брой. Трудно мога да коментирам проверка, която не съм следил. Тази проверка е възложена на господин Роман Василев. Едва ли ще може да го упрекнете, че той е един от най-свободните хора в прокуратурата. Той се занимава с твърде много неща. Не че сигурно е подценил това, но и то си иска време.

Това е същият Роман Василев, в чийто двор нахлу мъж с маска.

Точно така.

А там нещо ново откри ли се?

Работата е на колегите от МВР да разберат повече подробности по случая. Знам, че те реагираха незабавно и много професионално. Казвам знам, защото и аз самият отидох да го видя по-късно тази вечер.

Как виждате да бъдат защитени прокурорите? Ако той не се уплаши, край него сигурно много ваши колеги ще имат едно на ум.

Не зная какво можем да направим, за да не се плашат прокурорите, и честно да си призная, с огромно уважение към колегата Роман Василев, не вярвам да не се е уплашил. Няма човек, който не би се уплашил при такива обстоятелства било за себе си, било за семейството си. Това, което се радвам да констатирам, е, че във всеки случай това не го е направило по-малко решителен. Очевидно прокурорите могат да се почувстват по-спокойни, ако държавата в лицето и на ръководството на прокуратурата, и на съдебната охрана, и на Министерството на вътрешните работи реагира много бързо и осигурява поне онази защита, която можем да им дадем. Но сигурно лошият спомен си остава.

Сега сигурно много хора си мислят - точно в нощта преди делото, поредно заседание по делото срещу Маргините, мъж с маска нахлува в двора на прокурора по това дело.

Така е, така е.

Не виждате ли връзка?

Е, не бих искал да коментирам подобни неща дали виждам връзка непременно с това дело или с някое друго дело. Зная само, че повечето прокурори в градската прокуратура, да не кажа всички прокурори в градската прокуратура, работят много и много опасни дела. Дали точно това дело, за което вие споменахте, е в основата на този инцидент ми е трудно да прогнозирам.

Но това дело е поредното символно дело.

Така е.

Кой да провери лекарите? Как. .. всъщност вие се оказвате в омагьосан кръг. Лекарите са експерти, които взаимно се пазят. Трудно може някой да провери дали са дали вярно или невярно заключение. Пет души казват едно и също, а се предполага, че ако един прокурор няма да се уплаши от мъж с маска в двора, може би лекар би се уплашил. ..

Експертиза се назначава тогава, когато на разследващия орган или пък на съда в по-късния стадий на процеса му трябват специални знания. Сами разбирате, че не можем да назначим експерти, на чиято професионална компетентност разчитаме, и после да не приемем техните констатации. Очевидно съдът в този случай е приел, че тези констатации са убедителни. Аз, да си призная, не виждам и друга алтернатива в съда. Другото би означавало съдът да каже - аз съм по-компетентен от петимата специалисти.

Добре де, ама явно има някакъв проблем с тези. . . дали в конкретни случай това не може да се каже, но има проблем със здравословните експертизи, защото бяха разказани в пресата различни случаи, при които хора със завидно здравословно състояние, когато извършват престъпленията, катерят се като катерици по сгради например, след това се оказват едни развалини от лекарските експертизи.

Ако правилно ви разбирам, вашият въпрос към мене е дали е вярна констатацията, че криминално проявените лица в България са като правило с разклатено здраве. Така се оказва, да.

Какъв сексуален живот имат арестантите? Това звучи хумористично като част от експертиза, и то приета от съда, да се говори за смущения на сексуалния живот на Големия Маргин.

Не съм чел експертното заключение и ще ми позволите да не го коментирам.

Какво решение виждате обаче с проблема с експертизите и с лекарите?

Не можем да покажем априорно принципно недоверие към експертите, иначе не виждам причина да ги ползваме. Очевидно е, че ще трябва да се справим при новата така създава се ситуация. За нас експертизата в момента не е най-важното. Най-важното е този процес да бъде доведен до успешен край и да има осъдителна присъда.

Сръбските власти се похвалиха точно тази седмица, че през 2006-та са преборили, така казват, четири мафии, които били причинили щети на бюджета за 100 милиона евро. Колко мафии пребори България?

Е, ако ще се надпреварваме, сигурно и ние бихме могли да стъкмим някаква статистика и да кажем, че сме преборили много мафии. Би било много несправедливо между другото да се отрече фактът, че в България има един съществен напредък в противодействието на организираната престъпност. Вие вероятно виждате, има периодически и в медиите непрекъснато съобщения за това, че е пресечена дейността на една или друга престъпна група. Вярно е, това не са престъпни групи от, как да кажа, от национална значимост, не са престъпни групи, съставени от хора с универсално известни прякори. Но това не омаловажава заслугите на колегите от МВР и на колегите от прокуратурата, които успяват да пресекат тяхната дейност. Във всеки случай повече предстои, отколкото е направено.

Очакванията са да обвинявате хора по-високо в йерархията било в управлението на държавата, било като обществен икономически статус. Всички казват - не може Вальо Топлото да не е имал покровител, а прокурорите по делото твърдят през тази седмица, че няма, че Вальо Топлото е върхът, че той е измислил всичко. И сега започват да се арестуват хора под него.

Е, не знам как сте ги разбрали. Във всеки случай, ако вашият въпрос крие някакъв упрек, че се опитваме да прикрием далаверата около "Топлофикация", то е дълбоко незаслужен упрек. Самият факт, че тази далавера имаше продължение преди няколко дни, показа, че сме готови там, където имаме доказателства, да не спрем.

По-скоро въпросът ми може би крие, че не може да ги хванете.

Във всеки случай, ако открием доказателства за някакво покровителство, не знам доколко хората вярват на подобни обещания, но ви обещавам, че няма да го укрием по никакъв начин, точно обратното.

Но данни няма.

Е, и да има, най-малкото може да се очаква от мен да ги кажа в ефир, преди да са образувани съответните наказателни производства.

Друг шумен скандал от последните дни е Павел Павлов с обществените поръчки в Министерството на икономиката. Работите ли и в други министерства?

Г-н Вълчев, искам да ви кажа съвсем откровено - не вярвам да очаквате от мен наивно да кажа министерствата, в които работим. Да, работим и в други министерства. Във всеки случай никой в България не е над закона и никой не е защитен, независимо от неговата позиция. Този случай беше оповестен, защото той стигна своя логичен край. Бяха извършени арести, бяха повдигнати обвинения. Предварителната работа, която е свързана със събирането на достатъчно данни за повдигането на такива обвинения, не бих могъл да оповестявам.

Това е годината, в която продължи да намира своите доказателства тезата - ние ги хващаме, те ги пускат. Последната седмица също дава пример. Автокрадец номер 1 Димитър Симеонов, така го определя пресата, заедно с още 7 свои колеги е пуснат от Софийския градски съд. Вие казвате в едно ваше интервю, че търсите първо причините в себе си, в самата прокуратура. ..

Така е.

. . и че събирате доказателства за пред апелативния съд.

Да, бяха събрани доказателства. Апелативният съд промени решението на Софийския градски съд и макар че не остави в ареста всички лица, за които ние бяхме поискали подобна мярка, все пак остави част от тях в ареста. Това показва, че малко по-добре сме се подготвили. Но ключовата дума тук за съжаление е малко - малко по-добре сме се подготвили. Трябва много по-добре.

Какво разбирате под малко, много?

Ами разбирам, че трябва един засилен синхрон между органите на МВР и органите на прокуратурата. Един засилен откъм време анализ на доказателствата, едно много по-убедително представяне на тези доказателства пред съда, много по-аналитично представяне. Очевидно ни липсват някои неща.

Да не пропуснем въпросите на Иван Костов отпреди малко към вас. Царските имоти?

Вие знаете, че има образувани досъдебни производства и всеки, който настоява те да завършат в някакви кратки срокове, трябва да се съобрази с предмета на доказване по тях. Става дума за анализ на една огромна по обем документация от много, много десетки, вече вероятно може би стотина години. . . стотици реални актове, които са действали в режим на различни закони през последните години. Всичко това изисква много експертизи, много работа и едва ли може да се очаква да завърши за броени дни.

А кога ще завърши?

Когато бъдат събрани съответните данни, които да позволят да се формира обвинителният акт.

Проблемът със сроковете обаче го вижда и ЕС. Нали те тези данни може да бъдат събрани и в края на мандата ви чак. ..

Не надявам се, че това няма да стане.

. .. и да бъде оправданието, че е сложно.

Това няма да стане, със сигурност няма да стане, но това не изменя факта, че това дело е изключително. . . тези дела поначало, за тези имоти, са изключително сложни. Не бихме искали да правим бързо, но некачествено правосъдие. Предпочитам да поема упрека за това, че правим нещата по-бавно, но сме си свършили работата професионално.

Педиатричната болница и Савойската афера, какво стана с тези документи, дето щяхте да ги превеждате? Преведоха ли ви ги най-после?

О, разбира се, разбира се, бяха преведени още лятото. Незаслужена е иронията, бяха над 3 хиляди страници. Самият факт, че са толкова обемни, предполагаше и време да се преведат, и после да се проучат. Не зная детайли по делото, но доколкото съм информиран, не е установена такава връзка. Оказа се, че са несъотносими към делото.

Няма връзка между педиатричната болница и Савойската афера?

Делото, което е образувано в България по повод т.нар. Педиатрична болница, е за това дали длъжностни лица не са превишили властта или правата си, или пък не са сключили неизгодна сделка, или правейки опит да ощетят държавата.

И какъв е отговорът до момента?

Отговорът до момента се корени в очакваните експертизи. Най-малко прокурорите могат да правят изводи за това дали е изгодна или неизгодна една сделка, без да питат експертите.

Наводненията, питаше също, корупцията около наводненията, попита също Костов.

Там ми е много по-трудно да коментирам, тъй като има много дела образувани. Някои от тях даже приключиха вече, макар и със споразумение. Трудно ми е да дам някакъв конкретен отговор. Ако знаех този въпрос, сигурно щях да се подготвя и да бъда по-убедителен.

Франко Фратини казва тази седмица - ще се впечатлим не от многото обвинения, а от присъдите.

Съвършено е прав.

Въпрос е кога?

Г-н Вълчев, вие знаете, че да се стигне до присъда, трябва да се мине през един много формалистичен наказателен процес. Този наказателен процес зависи не само от прокуратурата, той зависи и от защитата, той зависи и от графика на съда. Той зависи и от това всичко да бъде изпълнено по такъв начин, че да се дадат максимални гаранции за правата на хората. Затова аз пак казвам - не съм привърженик на прибързаното правосъдие. Нека да поемем упрека, че работим бавно, но да работим сигурно.

Да, но сам през тази година говорехте точно в това студио за ситуацията, в която се е озовала България, с фактическата амнистия за редица престъпници заради бавната работа на правораздавателната система. Изтичат давностни срокове. . .

Е, това ви обещавам, че няма да се повтори. Това със сигурност няма да се повтори. Не говоря за срокове, които да са близки поне до давностните, но говоря за срокове, които са достатъчни, за да се направи един професионален анализ на събраните доказателства.

А подреди ли се според вас системата, по която България се бори с престъпниците. Има много съмнения дали например е нужна тази комисия, както накратко я наричат, "Кушлев". Даже в днешния си брой вестник "Политика" се обявява за закриването й като излишна и дублираща други органи, включително прокуратурата.

Това може да бъде защитавана теза. Моето лично мнение е, че комисията "Кушлев", ако се активизира и работи съобразно със закона, въз основа на който тя беше създадена, би могла да свърши и много полезна работа. Впрочем бързам да напомня - първото ми действие като главен прокурор беше да оттегля искането на г-н Филчев до Конституционния съд за обявяването на закона "Петканов" за противоконституционен. В този смисъл аз имам някаква скромна заслуга за това, че беше създадена комисията "Кушлев", и се надявам тя да оправдае своето съществувание.

Имате ли информация, да не забравя да ви питам, по този случай, който разтриса в момента Румъния с българско участие. Този бизнесмен Стамен Станчев, който според румънската преса тайно бил управлявал икономиката на Румъния. Това е дори ласкателно, може да се каже, за колко силен български бизнесмен имаме, но вие нещо работите ли по тази тема?

Аз вчера се върнах от Румъния, където бях на официално посещение и съвсем разбираемо тази тема беше сред обсъжданите на моите срещи и с главния прокурор на Румъния, и с колегите от съответните дирекции за борба с корупцията и борба с организираната престъпност. Рано е да се говори за връзка с България на това лице, но във всеки случай румънските колеги поеха един твърд ангажимент, ако се установят такива данни, те незабавно да ни бъдат препратени.

Тоест, тук не се работи по темата за управлението на румънската икономика?

Не, ние нямаме практиката да се интересуваме от престъпления, извършени в други страни.

Ще вземете ли шест хиляди лева 13-та и 14-та заплата за Коледа заедно с председателите на Върховния касационен, Върховния административен съд и директора на националното следствие?

Вероятно това би било сумата, която ще получим заедно с г-н Ангел Александров двамата. Не зная как е изчислена тази сума. Бързам да кажа - заплатата на главния прокурор е в порядъка, тя всеки месец се променя в зависимост от средната работна заплата в страната, затова не мога да кажа конкретна цифра, но е в порядъка на 2100 лева. А как 2100 лева, умножено по две и обложено с данъци прави 6500, оставям на журналистите, които очевидно имат по-точни математически познания.

Добре, но всъщност по-големият проблем е, вестниците се занимаваха тази седмица с този въпрос, по-големият проблем е за възнагражденията, които получават хората, не само главният прокурор, хората, които трябва да се борят с престъпници, които имат възможности за милиони.

Тук сте абсолютно прав. Аз съм дълбок противник на всякакво сиромахомилство и винаги се дразня, когато ми говорят, че възнагражденията в съдебната система са високи. Да, те са високи на фона на средния национален стандарт.

Да приемем, че вие сте идеалист, но това не може да се каже за. . . колко са всички прокурори в България?

Е, оставете мен, оставете и повечето прокурори в България, които със сигурност не работят онова, което работят, само заради заплатата си. Сигурно получават и някакво друго допълнително професионално удовлетворение. Но да искаме да има ограничена

корупция в съдебната власт и да плащаме на прокурорите по-малко, отколкото им плащаме сега, ми се струва нелепо.

Събитие на годината, с далеч повече гласове впрочем от вашия избор, е детското насилие. Погледът на главния прокурор?

Детското насилие много рядко се отнася до функциите на прокуратурата. Да, ако извършителят е непълнолетен, прокуратурата теоретично би следвало да извърши съответните действия по неговото обвинение и представянето на съответния виновен непълнолетен пред съда. Но прокуратурата не се занимава с превенция. Това е една от темите, които би следвало да се отнесат към другите институции, главно към образователната институция, разбира се и към семейството. Виждам, че има едно засилено участие на църквата в този процес. Това ме радва.

Но осъждане на деца?

Знаете ли, предпочитам да не мисля за осъждане на деца. Струва ми се твърде жестоко да мислим за децата като за престъпници.

Вашият личен урок от 2006-та? Бързам да кажа, че го задавам дори в шеговития смисъл, нещо ново да сте научили тази година да правите, нещо, което не сте умеел?

Много неща научих. Научих се например, доколко съм се научил убедително е друга тема, но се научих поне на пръв поглед да бъда ръководител - нещо, което досега не ми се е налагало. Никак не е малък урок, уверявам ви, когато става дума за такава огромна система, каквато е прокуратурата.