В точното време, на точното място
В точното време, на точното място / Sofia Design Week

Валентин Водев е млад - успял и успяващ - дизайнер. Роден е в София, завършил е индустриален и продуктов дизайн съответно във Виена и Лондон. Той живее и работи едновременно в тези два града, но нищо чудно да го срещнете по столичните улици, забързан към някой уоркшоп в рамките на Sofia Design Week.

От 2004 в собственото си Pixstudio Водев създава продукти, много от които вече са отличени с добри думи, а и награди.

В рамките на дизайн фестивала в София той представи прототипа си за електрически велосипед Biquattro. Точно с този проект през 2009 българинът спечели едно от най-престижните световни отличия за дизайн - Red Dot Award. За усещането да си на точното място, в точното време Валентин Водев разговаря с Михаил Дюзев на чаша Дарик Кафе.


Думата дизайнер звучи като художник, артист... Като такъв ли се възприемаш?

Не, в никакъв случай. Както казват - we don`t make art, we make money - ние не правим изкуство, ние правим пари. Става въпрос за бизнес, креативен бизнес. Това са неща, от които има директна полза и икономиката. Естествено креативността идва от изкуството. Това е симбиоза, която дизайнери, архитекти и въобще представители на подобни професии успяват да направят в продукти, сгради и т.н. Но всичко се прави за хората, за клиентите, за крайния потребител.

Ти си в България за второто издание на Sofia Design Week, участваш в семинарите на фестивала. Ти спечели наградата Red Dot за дизайн за 2009 електрическото колело Biquattro. Нека обясним това отличие на какво е еквивалент, например в киното.

Това е голяма професионална награда. В нашия бранш всъщност хората, които правим дизайн, сме зад завесата. Ако има еквивалент, той ще бъде на големите награди за кино, всички ги знаем. Тази награда просто отваря врати, вижда се от професионалистите. Щом спечелиш такава награда, това е гаранция за успех. Комерсиален успех.

Българите сме фенове на велосипедите, разкажи какво представлява Biquattro.

Това е едно колело, с което можеш да отидеш да си напазаруваш. Проблемът на колелото винаги е, че не можеш да пренасяш багаж - понеже няма възможност да направиш седмичния си пазар например. С Biquattro фотьойл не може да се пренесе, но сто процента можеш да пренесеш телевизор. Еквивалентът на багажника е 150 литра, а когато не ти трябва, просто си го прибираш абсолютно мобилен като велосипед. Това е просто удобство, с него можеш да стигнеш от точка А до точка Б. При скорост 22 км/ч, след като не влизаш в никакъв трафик, това е решението.

В точното време на точното място
netinfo

Колелото е сгъваемо?

Представи си колело, което има предна и задна гума. Задната гума обаче представлява две много близки една до друга гуми. Има специален механизъм, при който разстоянието между тези две гуми е много малко - 30 см. Между тези 30 см със сгъваем механизъм успява да се прибере целият багажник. Побира 150 литра.

Цялото интервю с Валентин Водев четете в Zar.bg