Участието в политиката е въпрос на съдба за Павел Шопов
Участието в политиката е въпрос на съдба за Павел Шопов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Участието в политиката е въпрос на съдба за Павел Шопов
45603
Участието в политиката е въпрос на съдба за Павел Шопов
  • Участието в политиката е въпрос на съдба за Павел Шопов

Павел Шопов, кандидат за вицепрезидент на България, кандидатът за вицепрезидент на "Атака", на Волен Сидеров, номер 9 в бюлетината.

Вие защо мислите, че точно България трябва да бъде единствената държава в Европейския съюз, която да има вицепрезидент?

Ами защото в далечната 1990 година отците основатели на така наречената съвременна демокрация така са го решили.

А правилно ли са го решили според вас?

Не са го решили правилно, не е нужно. По начало това е голям доктринален спор и конституционно-правен въпрос дали трябваше изобщо президентът на България да бъде избиран. От тогава този въпрос не може да бъде решен. Според мен е излишен този избор на президент по принцип. Можеше...

Тоест вие ще заемете един излишен пост.

...както в много страни на Европа и по света да бъдат избирани президентът и вицепрезидентът по друг начин - например от парламента с някакво квалифицирано мнозинство, което щеше да спести много енергия, много разходи за едни избори. Така че този въпрос не е въпрос, който зависи от мен или от кандидата за президент или от политическите сили...

Вие се кандидатирате, просто защото трябва да има такъв.

Така повелява конституцията, въпреки че постът президент е от много по-голямо значение за мен, винаги съм го казвал, от онова, което се дава като тълкувание и като оценка. От президента зависят много неща в държавата. Страшно много неща и президентът на практика се явява, видяхме последните десет години, най-силният човек в държавата, защото от Гоце идва цялата трагедия.

Съгласен ли сте с тезата, че вицепрезидентът трябва много да знае, много да работи и малко да говори?

Съгласен съм, че трябва много да знае, много да говори и трябва да има много други качества...

Малко да говори.

Но защо малко да говори - тогава, когато говори истини, когато трябва да показва...

Тоест не сте съгласен с тази теза?

Съгласен съм в първата част на изречението...

Но с цялата теза не.

...но с цялата теза не. Вицепрезидентът трябва да говори в синхрон с...

Това е мотото на настоящия вицепрезидент Ангел Марин.

...президента. А очевидно е така, защото никой не можа да разбере, че въпросното лице е вицепрезидент и от деполитизиран в кавички - това е друг голям грях, който през всичките тези години, негов и на така наречения президент Гоце, не се, така, експонира, не се показа. От деполитизирано лице, военен, той изведнъж се превърна в най-политизираното лице в нацията, каквото е по конституция след, разбира се, президента.

Коя е най-важната дейност с, която вие ще подпомогнете президента Волен Сидеров?

Те ще бъдат много дейности. Защото цялото това гюбре в България трябва да бъде изринато, така че...

Кажете първото все пак, да посочим най-символното.

Ние имаме приоритети от "Атака" - те са против циганизацията, против турцизацията на държавата, за нова икономическа политика. Това са неща, които са свързани с борбата срещу монополите, срещу електроразпределителните дружества.

На първо място слагате действията против циганизацията и турцизацията, с това започнахте.

Това са въпроси относно държавността. Това е въпрос на... това са екзистенциални въпроси за един народ, за една нация. Това са въпроси, които са повече от националната сигурност. Това са въпроси от рода на тези дали ще ни бъде или няма да ни бъде като народ, като държава.

Ако вие трябваше да замествате президента на Консултативния съвет за национална сигурност по повод Катуница, какви биха били вашите предложения за негови решения на този казус?

Знаете ли, този Консултативен съвет, който беше свикан под наш натиск, защото ако "Атака" не беше пожелала да се свика Консултативен съвет, Консултативен съвет нямаше да бъде свикан, все пак беше с цел след като се свика, да се заметат следите на станалото, да се уталожи обстановката и нищо...

Все пак какво трябваше да реши, най-важното решение.

...важно не произтече от него. А трябваше да се излезе с едно решение, в което да бъдат набелязани мерки.

Каква мярка? Дайте, да...

Мерки, които да се отнасят до законодателна власт, до съдебна власт, до изпълнителна власт. И тук да са приеме един пакет от закони, които да бъдат гласувани. Това е по отношение на законодателната власт. Промени в Наказателния кодекс. Ние от "Атака" винаги сме пледирали за засилване на наказателната репресия, нов Наказателен кодекс, но и засега ние сме предложили няколко промени в Наказателния кодекс, които се отнасят до връщане на смъртното наказание в случаите на злодеяние, на изключително тежки престъпления, където, г-н Вълчев, не може да бъде друго наказание. Аз просто не виждам как човек може да противоречи на това в определени случаи наказанието да бъде смърт.

Тоест трябваше да има политическо решение според вас за връщане на смъртното наказание.

Така, друг въпрос... Да се препоръча дебат, разглеждане на проблема, на въпроса, да бъде очертан пакетът от законодателни промени. В Наказателния кодекс да се разширят пределите на неизбежната отбрана, казано по юридически, иначе популярно казано, да не се носи наказателна отговорност от лица, които са защитавали своя живот или своя имот при нападение в дома им, в имота им. И когато са причинили тежки телесни повреди или смърт, знаете, такива хора биват съдени и затваряни за това, че са се защитавали.

Вие ще помилвате ли осъдени за убийство?

Законът за доброволните отряди, който сме внесли.

Ще помилвате ли осъден за убийство, като говорите...

Никога няма да помилвам и го заявявам категорично и твърдо.

Ами ако убиецът е бил при неизбежна отбрана в предишното, сега действащо законодателство.

Ами законът ще го оневини, г-н Вълчев.

Не, понеже ще има, то има вероятно, давате примери, хора, които сега в момента са в затвора заради убийство в неизбежна отбрана. Тогава ще помилвате ли?

Това е частен случай, г-н Вълчев, и този случай е вече в синхрон с моите виждания. Тогава, когато човекът е бил принуден да използва оръжие, когато е бил застрашен неговият живот, неговият или на близките му, и неговият имот. Това е вече нещо, за което ние пледираме...

Тоест, ако е бил при неизбежна отбрана, бихте помилвал човек, който е убил. А ще обявявате ли...

Има в момента хора, които лежат в затвора за това. И тези хора просто в какво са виновни - за това, че са се оказали сърцати, за това, че са действали бързо, смело и са защитили себе си. Тези хора биха били може би убити, ограбени в ситуацията, в която са попаднали, ако не бяха сторили това действие.

Ще обявявате ли публично конкретните си мотиви да помилвате някого?

Аз ви казах, че това няма да бъде приоритет.

Не говорим за убийство...

Аз никога няма да помилвам един Цветелин Кънчев. Спомняте си, в миналия парламент, когато той по време на миналия мандат...

Не, но примерно, ако помилвате...

...когато той беше освободен за извършено престъпление, ясно. И това беше направено преди изборите за президент от Георги Първанов, защото това му донесе цигански гласове, част, от които бяха необходими за неговото избиране.

Но понеже казахте, че примерно има случай, в който при неизбежна отбрана убил човек, бихте помилвал, ще публикувате ли за кого става дума и защо го помилвате?

И то много, много ясно и много конкретно...

Мотивите ще ги публикувате.

...в такъв случай. Но никога не бих публикувал... не бих помилвал някого поради семейни причини - защото семейството му било тежко, каквито мотиви се излагат в момента. И както се правят помиловки непрекъснато, които остават и тайна. И много често, зная го и сме получавали оплаквания, жители на населени места са се оплаквали за това, че еди-кой си престъпник, прочут, известен, изведнъж се появява в обществото. Всички знаят, че той има да излежава много, но той бил помилван от вицепрезидента Марин.

Ще давате ли българско гражданство на всеки втори, който го поиска? На всеки втори не в отрицателния смисъл, а че половината, общо взето, досега, които са поискали, са получавали българско гражданство.

Ще давам българско гражданство на всички хора, които имат български корен. Ще предложа и законодателни промени в тази връзка - да се дава приоритетно много бързо и в абсолютно съкратени срокове, даже мислили сме го с колеги юристи и със специалисти, това да бъде едномесечен срок, тогава, когато лицето представи доказателства, че в страната, в която живее и на която е гражданин, в неговите документи - в кръщелно или пък в някакви актове за гражданско състояние е отразено, че той има български произход.

Ще разговаряте ли лично с всеки комуто давате българско гражданство?

Това е наистина доста трудна задача да се разговаря със...

Да каже какъв би бил смисълът - лично ще се уверите знае ли български език, каквото е и изискването по закон.

Но за това трябва да се въведе и специален закон - да се дава българско гражданство, само ако лицето знае български...

То го има. Има го, да, но те дават в момента документи...

...и то по... Е, те дават...

...и казват, че тия документи не винаги отразяват истината.

Закон, който да дава възможност за такава проверка, конкретна проверка, а не формално, както това става.

Тоест няма да говорите вие лично, защото не го виждате физически.

Когато се налага, когато има спорове, а има много драстични случаи, г-н Вълчев, в това отношение. Много често граждани отнасят проблемите до нас, искат съдействие...

До депутатите.

До депутатите, особено от "Атака". Ние много често сме натоварени от граждани да се... Аз и в момента имам такива казуси за граждани на други държави, но исконни, изначални българи, по всичко личи, които не могат все още да получат гражданство, въпреки усилията, които ГЕРБ се биеше по гърдите, че прави в това отношение в началото на мандата. Те, тези усилия, си останаха там може би с напускането на поста на Божидар Димитров.

А ще използвате ли законовата възможност да давате българско гражданство на спортисти, учени, артисти, бизнесмени, без те да отговарят на условията за останалите кандидати?

В такива случаи не бива да се казва не, разбира се, категорично, но трябва да се прави една по-задълбочена проверка, защото с това в момента се спекулира. Това е начин и за корупция, защото...

Тоест отговорът ви е не.

...това са...

Ами ако е много голям футболист примерно?

Затова ви казвам, да се конкретизира, да се вижда всеки един отделен случай. Да се докаже, че, това трябва да бъде критерият, за съответното лице би било от значение и в полза на българския национален интерес в някаква връзка, и то по значим начин, а не ей така.

Ще уважавате ли искания за освобождаване от българско гражданство с мотива да бъде придобито чуждо гражданство, което забранява двойното гражданство?

При изключително редки случаи. Аз съм се потрисал винаги от това български гражданин, който желае да бъде освободен от българско гражданство, и съм се чудил защо, какъв човек е това да се срами, че е българин, да...

Не, той иска да вземе гражданство на някоя държава по света, която забранява да има второ.

Нищо не може, г-н Вълчев, да бъде основателна причина да се откажеш от това да се наречеш българин и да бъдеш българин, колкото и прагматична да изглежда тази причина.

Ще давате ли убежище на бежанци от арабски държави, други страни от Африка и Азия?

Вие сам разбирате и в момента сте наясно какъв ще бъде моят отговор. Това е опасността, която тегне над България в близките десетилетия по един ужасен начин. И този процес на миграция, на идване на такива граждани в България, водени не от други, а от чисто икономически съображения, за мен трябва по всякакъв начин да бъде затормозено, да не се толерира и да направим всичко възможно и като външна граница на Европейския съюз да се предпазим и ние, а и другите страни от Европейския съюз от подобни лица.

За кои длъжности в държавата президентът трябва да ви превъзложи да извършвате вие назначенията?

Има един текст в текста, член 98, точка. . . те са от 7 до 11, четири точки, мисля, че е точка 9. Но така или иначе в момента законодателството мълчи по този въпрос и няма такива закони.

Смятате ли обаче, че има някоя длъжност в държавата, с която няма смисъл да се занимава чак президентът Сидеров, а ще може въпроса с назначението да го решава вицепрезидентът Шопов?

Разбира се, че има такива случаи.

Какви, в какви посоки ги виждате?

Тези правомощия на президента са по отношение на външната политика, могат... може и вицепрезидентът да се...

Тоест вие примерно виждате посланиците вицепрезидентът да ги назначава.

Посланиците, да, да ги назначава. И това трябва да стане със закон, защото президентът има други, много големи и много важни функции. Те са преди всичко политически и той трябва да се съсредоточи в тях. Президентът трябва да дава общите насоки за държавата и да ги свежда до съответните органи и институции, до трите вида власти, за да се променят нещата.

Дайте пример каква задача оправдава пътуване на вицепрезидента за държавна сметка в чужбина.

Ами аз съм бил винаги противник на тези пътешествия, бих ги нарекъл. Има пословични случаи на български политици, които си пътуват по екзотични дестинации, много пъти са давани такива примери, но колкото и да са давани, те са много малка част от истината и от онова, за което става дума.

Тоест вие не смятате, че вицепрезидентът има работа в чужбина.

Колкото до мен, аз мисля, че през цялото си битие на политик съм доказал, същото се отнася и за г-н Сидеров, че не сме никога злоупотребявали с тази възможност. И ако стане нужда за такива пътувания, те трябва да бъдат наистина наложителни и ефективни като изпълнение на задача.

Да, ама сещате ли се нещо, заради което пък вицепрезидентът, а не самият президент, да ходи?

Аз, самият, в този момент...

Не можете да се сетите.

...не мога да се сетя. Не ми е и идвало, така, в ума за подобна възможност, че бих пътувал...

Искате ли, искате ли още правомощия за вицепрезидента?

Това е конституционен въпрос.

Да, така ви го задавам.

Въпросът е... да, но във всички случаи тези правомощия ще трябва да бъдат съгласувани с правомощията на президента...

Тоест отговорът ви е да, искате, или не?

...и би могло в конституцията да бъде записано освен тези 4 пункта, защото те са... просто изброени...

Изчерпателно.

...изчерпателно, президентът би могъл да възложи, ако прецени, и други...

Тоест президента да преценява.

Да преценява...

Това е вашата идея.

Така че може да бъдат разширени тези точки в...

Но от самия президент.

Но от самия президент, разбира се. Защото президентът и вицепрезидентът се екип, и те трябва да бъдат железен екип. Те трябва да вървят абсолютно в една посока и...

Един въпрос за екипа.

...тук, г-н Вълчев, ние сме единствен от всички двойки, естественият и логичен екип, проверен...

Одобрявате ли...

...участвал на едни избори. От 6 години абсолютно заедно в борбата за български национализъм, за друг обществен ред, за друга икономика, за други закони, за други послания. Сами заедно срещу всички останали, както това се случваше последните 6 години.

Интересно е, какво ще отговорите тогава на въпроса одобрявате ли първото решение на Джералд Форд като вицепрезидент, встъпил в длъжността на президента, да освободи от наказателна отговорност предшественика си Ричард Никсън за "Уотъргейт"?

Никога не бива по такъв лекомислен начин да се освобождават политици предишни, макар и противници или свои, без значение дали от същата партия или не, по презумпция и по този начин, лековат начин...

Тоест не одобрявате. Тоест вие не бихте...

Не, разбира се.

...освободили Волен Сидеров, ако по някакъв случай се случи нещо...

Това е голямата беда в българската политика. . .

...заради което да бъде освободен?

...последните 20 години, знаете ли, че всички следващи... всеки следващ, па макар и противник на предишните, като че ли го помилва, освобождава го, не му търси отговорност. И тук гербаджиите почнаха, така, първия момент, подтиквани от нас в тази насока, да искат отговорност от предишните. До никъде видяхте не стигнаха.

Нали ще сте железен екип с този човек. И ако той сбърка, вие няма да постъпите както Форд е постъпил с железния си екип Никсън, да го опрости?

Аз не ви разбрах.

Това е сложното на въпроса. Ще постъпите ли като Форд? Той е бил в железен екип с Никсън и до края е останал железен екип. Дори когато Никсън си отива, той го освобождава.

Но аз не ви разбрах въпроса.

Въпросът ми е дали бихте постъпил като Форд като вицепрезидент - да опростите наказателна отговорност на Сидеров, ако... има такава хипотеза, не казвам, че ще я има, теоретично, как бихте се държал?

Аз бих бил абсолютно принципен. Но аз никога не мога да си помисля, че г-н Сидеров може да извърши деяния, които да бъдат наказуеми по Наказателния кодекс.

А одобрявате ли първото решение на Владимир Путин като наследник на президентския пост на подалия оставка и посочил го за президент Борис Елцин - да осигури привилегии на Елцин?

Абсолютно не го одобрявам, защото Елцин беше един от загробителите на тази велика държава и един от хората, на които трябваше да се търси наказателна отговорност, и то по най-драстичния начин за всичко, което беше извършил. За всичко онова, което направи, да се срине Русия и да стигне до онова състояние, в което я прие Путин.

Кой е вицепрезидентът в световен мащаб, от когото се възхищавате?

Никога не съм се замислял по този въпрос.

Не се сещате за някой, който...

Не, едва ли има някой, който да бъде пример за подражание, пример, който да бъде политологически, учебникарски и да носи някакви...

Друг исторически пример. В случай на несъгласие с президента бихте ли подали оставка, както направи вицепрезидентът Блага Димитрова, президент беше Желю Желев, през 1993 г. или бихте останал на поста, за да отстоявате позициите си?

Абсолютно. В този момент, в който изпадна в несъгласие с президента, аз съм готов да подам оставка. Нещо повече, като представител на партия "Атака", като заместник-председател на Народното събрание аз ще си подам оставката и като заместник-председател и депутат в първия момент, в който влезна в несъгласие с г-н Сидеров като председател на политическа партия "Атака" и на парламентарната група, от която произхождам. Една от бедите в българския политически живот е тази за неекипността, за предателствата, на които непрекъснато сме свидетели. И тогава навремето това е може би първият и последният случай в българския политически живот един политик, каквато беше Блага Димитров, да подаде оставка, когато влезе в несъгласие с президента, без значение прав или крив е той.

По кое искате да приличате на сегашния вицепрезидент Ангел Марин?

Па абсолютно нищо не желая да приличам.

А по кое най-много не искате да приличате на него?

Не желая да приличам на него по това, че той е абсолютно безгласна буква в българския политически живот. Той е някаква не бледа, ами никаква сянка дори на президента. Той просто не е фигура в българския политически живот, а би трябвало и би могъл да бъде, поне, ако щете, с тези 4 правомощия, той и с това би могъл да бъде значим, които му са дадени по чл. 98.

Ако сте на мястото на кандидата за президент Волен Сидеров, коя негова грешка досега в кампанията не бихте допуснал?

Няма грешки. Аз съм непрекъснато в тази кампания от първия миг. Изключително тежка кампания, кампания, която е сами срещу всички. Виждате го - не само политическите противници, срещу всички медии, а с изключение на вашата, това го казвам от гледна точка на учтивост, срещу абсолютно всички социолози и политолози, които просто играят ролята на политически проститутки, и виждате какво фабрикуват и какво бълват, каква помия и каква истинска порнография, разбира се, платена.

Тоест грешка не виждате. А защо вицепрезидентът трябва да има точно вашето образование и професия? Защо трябва да е юрист вицепрезидентът?

Аз не казвам, че той трябва непременно да бъде юрист, но виждаме от един военен какъв вицепрезидент стана. От предишните вицепрезиденти също можем да направим негативни изводи. Не е въпросът до...

Тоест, да го кажа по-шеговито, по-добре юрист, отколкото военен.

Не... аз не подценявам никоя професия, но един политик с юридическо образование е по в свои води, защото в крайна сметка и вие сте юрист, сам разбирате, до голяма степен политиката е право, тя е публично право, частно право.

Кой е любимият ви виц за вице?

Е, много ми хареса този, който г-н Сидеров в предишното участие тук...

О, ние много се смяхме с него, защото той каза, че Дан Куейл... Я го кажете вие...

Е, да. Аз тогава го и чух за първи път, но прекрасен виц беше, че бил толкова, така, вял, нещастен и безличен вицепрезидент, че приказката била, когато... ако застрелят президента, охраната трябва да си свърши първо работата и да застреля вицепрезидента. Нали така беше?

Използвате ли специален режим на движение в България?

Не, аз, не само че няма да използвам специален режим на движение, но ще откажа и колата, която ще ми се полага, така, както е в момента, по щат и разписание от Националната служба за охрана на вицепрезидента. Заявявам го твърдо, ясно и категорично, защото това го правя и в момента. Знаете, като заместник-председател на Народното събрание от самото начало преди две години и половина ми се полага кола и охрана от Националната служба за охрана и сериозен мерцедес, но аз не ги ползвам, отказал съм се и от време навреме попълвам и декларация в тази връзка, така че в това отношение си имам опит.

В резиденция "Бояна" ли ще живеете?

В никакъв случай. Този въпрос е абсолютно излишен.

У вас ще си живеете.

Разбира се. Като...

А ще продължи ли...

Ще си живея живия нормален живот.

Ще продължи ли да работи досегашната си работа вашата съпруга...

Ами, първо, ако се оженя, тогава...

А, вие не сте женен.

Да. Да, пропуснах и този...

Да, да. Понеже всички ги питам това.

Многозначителен за моята личност, но незначещ нищо за широката публика факт.

А редно ли е съпругите да работят, след като станат президенти техните партньори в живота или вицепрезиденти?

Ами това да работиш първа дама за мен може да е работа в Съединените щати, защото там системата е такава, но не и в България. И тук на въпроса ви отговарям, че една първа дама всъщност трябва да продължи да живее своя нормален живот, който е живяла до този момент, и да се държи като нормална, земна жена, а не като примадони, каквито имахме в предишни мандати, съпруги на президенти.

От какво си лишавате, за да станете вицепрезидент?

От какво - лишавам се до голяма степен точно от моя личен, частен живот. От това се лишавам. Това е и сега откакто се занимавам с политика винаги е било екстремално, винаги е било пълно напрежение, винаги е било за мен себеотдаване и въпрос на съдба.

Колко сътрудници ще имате като вицепрезидент?

Като заместник-председател на Народното събрание също не ползвам и съм се отказал.

Няма да имате изобщо.

Не. Това е въпрос на... може би като вляза да видя точно какъв е обемът...

Но на този етап смятате, че няма...

Това е технически въпрос.

...да имате сътрудник, защото...

Но за мене...

...сте първият, който казва, че не е нужно да има.

...този въпрос стои в контекста на това да се правят колкото може повече съкращения в администрацията, в държавната администрация на всички нива, във всички институции на държавата и съм сигурен, че ако станем с г-н Сидеров президент и вицепрезидент, ще направим една такава голяма реорганизация в президентството, че ще намалим тези разходи, които се дават за тази институция в пъти.

Трябва ли законът за някои права на лицата, които са били президенти на България, да се разшири и за лицата, които са били вицепрезиденти - след края на мандата вицепрезидентът да има право на държавно възнаграждение, офис, кола?

В никакъв случай. Това не трябва става. А тук пак се плъзнахме по едни чуждоземни, чуждестранни примери, защото някъде си в някоя държава, било така, дайте...

Тоест вие дори и за президента смятате, че не трябвада има.

...и ние в бедна, обрулена България да се дават специални добавки, пенсии, офиси, разходи за секретарки...

Тоест дори и за президента Сидеров...

...жилища...

...след края на мандата не трябва да има кола, офис...

Разбира се, естествено. Човек става някакъв, връща си се отново в живота и си става такъв, същият гражданин, в своето жилище, на своята улица, със своите съседи и със своята професия и си живее живия живот. Това е смисълът и на демокрацията. Ти не си.

Защо...

Едно от нещата, които искам да споделя с вас. Много мои колеги, които са били в политиката, не могат да го понесат, някои физически си отидоха от този свят, защото така се бяха въобразили, така се бяха докарали в мислите си, че трябваше цял живот да бъдат в политиката. Не можаха да... и не могат да понесат, други страдат в момента и скърцат със зъби за това. На мене в това отношение ми беше лесно и ще ми бъде лесно тогава, когато изляза от политиката, да си трансформирам мисленето и начина на живот по един съвсем нормален начин какъвто съм живял.

Защо всъщност искате да сте вицепрезидент на България с едно изречение?

За мене цял живот участието ми в политиката и обществената ми активност са били въпрос на съдба. Не за нещо друго, а да осъществявам идеи, виждания, които винаги са били за доброто на България, за българския национален интерес, това ме направи и националист. Това ме извади от този приятен, нормален, чисто човешки живот на улицата, с приятелите, в естествената ми среда, за да участвам във всичко това, в което ме виждате.