Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас
Техническа грешка затри над 5 млн. българи с право на глас / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Заради техническа грешка на МВР българите с активни лични карти и избирателни права се оказаха над 5 млн. по-малко от действителния брой. Това стана ясно от официален документ, предоставен от силовото ведомството по Закона за достъп до обществената информация. Любопитната справка е поискана още в началото на годината от Ай Ти специалиста Добрил Досев, който от години активно се интересува от темата за т.нар. „мъртви души" в избирателните списъци.

Каква беше мотивацията ви да изпратите това официално запитване и да се позовете на Закона за достъп до обществената информация?

Темата я чопля някъде от 3 години насам. 2009 година забелязах, че имащите право на глас, според ЦИК, са повече, отколкото са всичките лични карти въобще. И тогава ми е първото искане за личните карти. Няколко години след това съм искал за зелените паспорти и постепенно уточнявахме цифрата. Последното искане беше тази година - колко са личните карти на тези, които са над 18 години, като имате предвид, че от тази обща бройка не всички имат право на глас - има затворници, под запрещение и така нататък. И крайната цел е да се изчистят избирателните списъци, защото по моя оценка някъде около милион са "мъртвите" души, което казано накратко е половината ни парламент в момента.

Как точно изчислихте това нещо? Какво ви наведе на мисълта, че има някаква грешка?

Има голямо разминаване между реалния брой жители като активност и това, което се дава като имащи право на глас. Един любопитен факт. Всички знаят, че в България има демографска криза и постоянно намалява населението, а избирателните списъци постоянно растат.

Как си го обяснявате това нещо?

Може да се каже мърлявщина, може да бъде умишлено. Не може да се каже точно. Но в момента системата, както отговаря по такъв начин, означава, че е напълно възможно някой да притежава примерно 10 000 евентуални пенсионери. Ако вие притежавате подобно нещо, то доходът ви ще бъде около милион на месец, примерно.

С какво се занимавате, имате ли нещо общо с политика?

Продавам антивирусни програми. Никакви политически връзки нямам за нищо.

Други искания имали ли сте и всички ли са били удовлетворени?

Преди, да. След служебното правителство, мисля че тогава бях пуснал това за 18 - годишните. От там се започнаха абсурдите. Това питане, което в момента е скандалното, е пращано два пъти по електронен път и два пъти с куриер. Като след куриерите, когато имахме мълчалив отказ, заведохме жалба в съда. Явно съдът е пратил призовка. И чак тогава отговориха. Най-вероятно са карали през пръсти, нищо чудно някой да е казал: Напишете му там каквото иска. Обаче това вече поражда огромен проблем, че МВР си позволява да издава документи както си поиска.

От това, което са ви дали като информация, излиза доста огромна разлика, тъй като те са посочили 1 211 987 души, че имат активни лични карти.

Човекът, който го разписва или не го е чел или буквално е зле с логиката. Всеки знае, че пенсионерите са поне 2 милиона.

На последните парламентарни избори, според официалните данни, над 3 милиона бяха хората, които са гласували.

Близо 4 милиона.

Вие поискахте ли нова справка, усъмнихте ли се, че може да има някаква грешка? Как си разтълкувахте тази информация, която ви беше предоставена?

В петък дойде писмото при мен и аз съответно го публикувах, защото е скандално.

Като видяхте тази цифра какво си помислихте, че има някаква техническа грешка или?

Възможно е да има техническа грешка, но предвид доверието ми в МВР, не е чудно и да е истина. Не можем да го твърдим със сигурност и в същото време не можем да вярваме на МВР. В такава държава живеем.

На нас обаче от МВР ни отговориха официално, че са направили свое проучване на случая и са установили техническа грешка, на която се дължи разликата в цифрите. И реалната цифра е 6  658 959 души. Това е почти 6 пъти повече, отколкото са ви казали първоначално.

Възможно е. Въпросът е, че вече нямам доверие на всичко, което излиза от тях. И за мен решението е журналистите да отидат и да видят системата какво изплюва като данни. И в същото време другото важно, което трябва да се направи и което въобще не е трудно да се направи - ГРАО трябва да подаде информацията с ЕГН-тата към МВР, МВР казва техните ЕГН-та също, и всички дублиращи се ЕГН-та трябва да бъдат изчистени. Това и минимумът, който може да се направи и въобще не е трудно. Другият начин е активна регистрация за изборите. Всеки, който иска да гласува да се регистрира предварително.

Понеже доста труд си правите последните 3 години да изясните този казус, има ли някаква друга мотивация, освен да разберете каква е истината?

Не. Смятам, че е много важна истина за една демокрация -  точният брой избиратели е основата за точни избори.