Сто български деца участват в летен спортен лагер
Сто български деца участват в летен спортен лагер / netinfo

Кампанията "Благодаря ти, мамо!" набира все по-голяма скорост с наближаването на Олимпийските игри в Лондон. Инициативата е част от световното партньорство между Procter & Gamble и Международния Олимпийски комитет. Като част от проекта представители на Procter & Gamble гостуваха в София и обявиха създаването на "Спортен лагер за твоето дете", чрез който ще се даде възможност на 100 български деца да спортуват една седмица. По време на лагера български спортисти ще запознаят децата с тайните на спорта и хармоничното физическо възпитание, като им представят ценностите на Олимпийските игри.

За представянето на "Спортен лагер за твоето дете" и важността на физическата активност при децата интервю за Дарик даде г-н Сотириос Маринидис, генерален мениджър на Procter & Gamble за Балканите.

Дарик: Здравейте, как сте?

Сотириос Маринидис: Много добре, благодаря Ви.

За здравословното развитие при децата се говори много. Ето, миналата седмица в Щатите предлагат забрана на продажба на газирани напитки в определени размери. Спортното възпитание е проблем и това е една мярка за повишаване здравната култура на децата. Компанията, която представлявате, също се занимава с този проблем. Кое е най-доброто решение - чрез забрани, спортни инициативи или чрез какво?

Трудно е да се отговори еднозначно, поради което ще се опитам да отговоря от лична гледна точка. Аз съм родител, имам две деца. Естествено, че пред мен, както и пред останалите родители стои въпросът как отглеждаме децата си. На първо място считам, че е важно да им покажем кои са важните неща, ценностите, на които да вярват и следват. Да бъдем добър пример в живота. Така стигаме и до здравословния начин на живот, който естествено включва определен начин на хранене и балансиране на храните. Спомням си моето детство и знам колко е важен активният начин на живот, спортуването. Когато аз бях дете, ние играехме навън непрекъснато, правехме си отбори, за да играем футбол, да караме велосипеди. Днес трябва да мотивираме децата да правят малко повече подобни неща, вместо да стоят пред компютъра. Това не е корпоративен отговор на Вашия въпрос, а мой личен отговор.

Излезе проучване, което показва, че повече от 50 процента от децата не се занимават със спорт. Изтъква се, че главна причина за това е, че и родителите им не го правят. Тогава ли решихте да направите лагер в България за 100 деца. Проучването ли беше причината?

Да, проучването беше една от основните причини за това, тъй като вярваме, че съчетаването на този проект с глобалната ни кампания "Благодаря ти, мамо!" е подходящо. Вярваме, че е важно вдъхновението, което предават успешните спортисти чрез своите постижения. Също така подчертаваме и основната роля на майката. Сигурен съм, че няма майка или баща по света, които да не искат децата им да са успешни. Ние вярваме, че здравословните и спортни занимания са основни за това. Поради тази причина кампанията има два фокуса - единият е спортният лагер за децата, където събираме 100 деца на възраст от 7 до 14 години. Основната ни цел е да съберем дечица, които не се занимават достатъчно със спорт и да им покажем как могат да отделят повече време за това.

Сто български деца участват в летен спортен лагер
netinfo

Разбира се, че казваме "благодаря" на майките си, но понякога забравяме да направим и следващата стъпка. Идеята на глобалната ви кампания "Thank You, Mom" е такава, нали?

Знаете ли, аз мисля, че всеки намира свой специален начин, за да благодари на майка си. Ето например аз вече 21 години работя в Procter & Gamble. Напуснах Германия преди 18 години. Когато съм в Германия и тя може да ме види дори за 15 минути, това е нещо специално за нас. Не винаги е важно времето или честотата, а начинът, по който го правиш. Това е важното.

Казвате, че сте от 21 години в Procter & Gamble. Доста години, наистина. Кое беше първото нещо, което начинът на работа в компанията промени у Вас?

Мисля, че основните неща, валидни и днес, са принципите, по които работим в компанията. Аз съм от гръцки произход, отидох да работя в Procter & Gamble, след като завърших университета. И до днес се възхищавам на принципите и ценностите, които движат компанията.

Помните ли първия си ден в компанията?

Да, помня го отлично. Започнах да работя в Германия, в маркетинговия отдел. Направи ми впечатление как бях посрещнат и веднага станах част от семейството на Procter & Gamble.

Последен въпрос, свързан с Олимпиадата естествено. Procter & Gamble ще имат активна роля в Лондон с ред инициативи. Кой обаче е Вашият любим олимпийски спорт.

Това е плуването.

Благодаря Ви.