Станишев и да не подаде оставка, конгресът ще направи избор
Станишев и да не подаде оставка, конгресът ще направи избор / снимка: Sofia Photo Agency

Костадин Паскалев - кмет на Благоевград, член на Висшия съвет на БСП и бивш министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Сакскобургготски".

Трябва ли Сергей Станишев да подаде оставка?

Аз смятам, че трябва Изпълнителното бюро да си подаде оставката пред националния съвет, а той да приеме тази оставка. А председателят на партията да бъде оторизиран заедно с екип да подготви следващия конгрес в края на есента.

Това не е съвсем конкретен отговор на въпроса ми...

Абсолютно конкретен е. В устава на БСП няма шанс и възможност председателят на партията да си подаде оставката пред друг орган освен пред конгреса. Това е органът, който го избира.

Знаете какво имам предвид...

Точно това имам предвид. Сергей Станишев трябва да си подаде оставката заедно с изпълнителното бюро. Конгресът е този, който трябва да избере нов председател на партията. Даже и да не си подаде оставката, конгресът ще направи избор.

ДПС ли потопи БСП в тези избори или вътрешната опозиция?

Аз лично смятам, че само наивниците биха твърдели, че ДПС потопи БСП в тези избори. Аз категорчно не съм съгласен с подобни тези. Това, което се случваше от 1997 досега, политиката, която водеше БСП, практически доведе до тази ситуация. Винаги съм твърдял, че БСП трябва да има ясна позиция по всички проблеми, които са свързани с развитието на обществото. БСП игнорира част от проблемите, остави коалиционните си партньори да правят това, което сметнат за уместно. Смятам, че Станишев беше прекалено мек и отстъпчив при реализацията на управленската политика и по отношение на приемането на подобни тези, и по отношение на собствените си съпартийци, които участват в изпълнителната власт. Ако Станишев беше реагирал по-бързо на бих казал арогантното поведение на част от министрите на БСП, нямаше да се стигне дотук.

Очаквате ли в краткосрочен план разцепление в партията?

Искате ли да развия една странна политическа теза? И тя е следната. Защо Бойко Борисов не направи коалиция със сините, защо отказа да подпише с РЗС? Защо се стигна дотук? Според мен предстои да станем свидетели на политически абсурди през следващите месеци. Една партия, която спечели 116 депутатски места, практически се отказва от мнозинство. Самостоятелноо и собственоръчно си подписва нестабилността. Защо? Коя е политическата логика? При това в братското семейство на ЕНП. Кой би могъл да го обясни и да отговори на въпроса защо се случва? Аз винаги съм твърдял, че няма нищо по-логично и по-нормално две политически партии от ЕНП след изборите да се опитат да направят коалиция. Имах съмнение, че това може да се получи, но сега виждам, че чисто аритметически е възможно. Въпрос на политическа воля е дали искат да го направят. И нека ЕНП в лицето на двете братски партии - ГЕРБ и Синята коалиция да направят съответното управление. Няма нищо по-нормално от това и странно ще бъде, че няма да има коалиция. Тази странност предполагам ще придобие конкретни измерения след няколко месеца.

Вие имате ли лидерска амбиция за БСП?

След 2 години, 3 месеца и 16 дни ще съм пенсионер. На 50 години. За политиката и публичното пространство.