Спасов: Комисията е готова да подкрепи чистка в МВР
Спасов: Комисията е готова да подкрепи чистка в МВР / cнимкa: Sofia Photo Agency

Казваме добър ден в ефира на "Дарик" по телефона и на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов. Защо според вас депутатите не приеха проекта ви за доклад и го отложиха? Утре ще бъдат ли смекчени изводите от него, както се очаква?

Аз не знам дали ще бъдат смекчени изводите от доклада, защото моята лична позиция и позицията на НДСВ е, че половин истина е цяла лъжа. Ето защо ние ще държим да останат констатациите и докладът в истинския им вид. Но това, че днес с 13 на 12 гласа беше гласувано да се отложи разглеждането на доклада, се дължеше на това, че част от колегите казаха, че се нуждаят от повече време, за да се запознаят с него и да дадат допълнителни предложения по него.

Кои са тези, коя част - червеният спектър ли иска да смекчи констатациите?

Колегите от БСП и от ДСС не са имали време в седемдневния срок, в който работихме върху доклада, да се запознаят с него.

Ще спре ли комисията натиска си за изясняване на безпрецедентната криза в МВР след изявлението на президента, с което той защити Румен Петков? В проектодоклада му давате срок от два месеца да предприеме мерки, значи ли това, че няма да препоръчате отстраняването му?

Аз не съм чел, не следя изказванията на президента и не знам какво се е изказал той в този случай. Това, което комисията може и трябва да направи, е по линия на парламентарния контрол да сигнализира, да покаже, че червената лампа свети. Не е в правомощията, правата и задълженията на комисията нито да препоръчва някого за министър, нито да препоръчва някой да бъде освободен от министерския пост. Но работа на комисията е, когато констатира проблеми, да сигнализира надлежния орган, който трябва да вземе решението, и точно това се стремим да направим.

МВР да извърши оценка на структурите и личния състав, ангажиран в борбата с наркотрафика, с цел недопускане изтичането на информация. Вие в този доклад препоръчвате сериозна чистка в МВР. Сериозна, ако се съди по размера на изтичането на информация, то личи и по доклада ви.

Ако подобна чистка се налага, ние ще застанем и зад такъв вариант, защото знаете, че голяма част от проблемите възникват не толкова от правилата и законите, а от това, че те не се спазват. И ако хората, които трябва да спазват законите, показват една недопустима обвързаност със структурите, на които трябва да противодействат, може да се наложи и такъв вариант.

Вие ще предложите ли например вместо смекчаване да се изострят констатациите, да се поиска директно отстраняването или смяната на министър Петков? Все пак става въпрос за сериозни престъпления, макар че в пряка реч вие не го констатирате в доклада, обаче те се изброяват какви са.

Аз ще се опитам да направя едно сравнение с работата на комисията като лечение на болен човек. Всички сме наясно, че системата на МВР страда от сериозно заболяване и диагностиката за това дадохте и вие, медиите. Следващият етап от едно лечение е анестезиране, слагане на болния върху масата. Мисля, че това е задачата на комисията. Следващият етап е човекът, който трябва да вземе решението да реше или да не реже на хирургическата маса, е премиерът, това е хирургът. Аз вярвам, че вие няма да приемете анестезиологът, в случая комисията, да дава съвети на хирурга дали да реже или не. Ние няма да влезем в неговите отговорности.

Утре е първият съвет на тройната коалиция, в която едни от лидерите няма да участва, това е лидерът на НДСВ, Симеон Сакскобургготски. Значи ли това измъкване от отговорност и не е ли предварително решена позицията тогава на останалите двама лидери, горе-долу тя стана ясна днес?

Не знам каква е позицията на останалите лидери. Аз мога да кажа, че в момента и до момента имам подкрепата на нашия лидер Симеон Сакскобургготски.

Значи, да очакваме позицията на НДСВ все пак да бъде за, така да кажем анестезирането на министър Румен Петков?

Благодаря ви за въпросите.

Целият разговор слушайте в прикачения звуков файл