Спасителите по Черноморието били карани да работят като общи работници
Спасителите по Черноморието били карани да работят като общи работници / снимкa: Sofia Photo Agency

През цялото лято имаше недостиг на спасители по Северното ни Черноморие с около 40 процента, заяви в интервю за Дарик директорът на Водна спасителна служба към БЧК във Варна Лаврентий Силов. На „Златни пясъци” официално е имало разкрит само един спасителен пост, а трябвало да бъдат 26. Спасителите биват карани от концесионерите да вършат и работа като общи работници.

Недостигът на спасители специално за плажната ивица е някъде около 40% от необходимия. Това е за цялото лято. От 1 септември намалиха и хората на плажа. Трябва да намалеят съответно и спасителите, но това намаление трябва да бъде адекватно, така че все пак да останат хора, които да охраняват тези, които се къпят.

Казвате, че около 40% спасители не ви достигат през цялото лято, а сега от 1 септември, направили ли сте сметка?

Трудно е да се прави тази сметка. Въпросът е , че сега тези, които наемат спасителите, трябва да оставят достатъчен брой, които да покрият плажната ивица.

Има ли опасност да останат плажове без нито един спасител?

За момента няма, макар че още нямаме данни от всякъде. В близките дни ще проверим всичките плажове, ще видим как стоят нещата. За сега основните за нас – Градският плаж и Дружба са сравнително добре.

А курортите около Варна?

„Златни пясъци”, който е най-големият ни обект, поначало тази година е в много тежко състояние. Те трябва да имат 26 поста. Официално тази година е открит само един, трябва да има 70 човека. Те изкараха целия сезон на късмет.

Сезонът се изкарва „на късмет”, това звучи доста страшно!

То си е, не само да звучи, при необходими 26 поста е открит официално само един. Те ги използват и чадърите и шезлонгите да оправят, за всичко друго само не и като спасители.

Не трябва ли други хора да се наемат като обслужващ персонал, а спасителите да са си само спасители?

Стопаните си икономисват бройките, там са и най-ниските заплати в целия регион.

Какви заплати получават там?

Някъде около 300 лв. получават, като ги карат да вършат и много други работи.

Около плажовете край Варна и на самия Градски плаж в града какви са заплатите, очевидно това отблъсква хората?

Имаме 500-700-800 лв., всеки стопанин се определя сам.

Всяка година ли, все повече, отчитате спад на спасители?

Тази година имаме 118 кандидати. От година на година на плажната ивица остават все по-малко и по-малко, проблемът става все по-тежък.

Все пак няма ли някаква норма, която трябва да се спазва, в зависимост колко е голям плажа да има и толкова броя спасители?

Има, но няма кой да ги задължи да ги спазват.

Кой е контролният орган, който проверява това?

Някакви такива права има комисия, която се назначава от кмета, но тя минава само да открие плажовете и то, ако обявят, че са готови за откриване, ако не обявят, че са готови комисията въобще не отива и не се знае какво е положението.

Тази година имаше ли такава комисия, назначена от кмета?

Има, минаха по плажовете, но басейните не са подали молба за разкриване. „Златни пясъци" също не са подали молба за разкриване. Официално са открити около 90, но останалите 130 не са подали молба, а те работят. Какво е положението при тях, ние не знаем? Всеки момент може да стане масово давене, нямаме достатъчно хора, нямаме лодки, нямаме джетове, нямаме моторни съдове, разчитаме само на силите на хората, а те са малко.