Ще успее ли Синята коалиция да бъде на нивото на синята идея?
Ще успее ли Синята коалиция да бъде на нивото на синята идея? / снимка: БГНЕС, архив

Прошко Прошков е кмет на "Лозенец" и кандидат на ДСБ за кметския стол на столицата. Тази неделя заедно с другия кандидат на ДСБ - Петър Москов - ще се явят на вътрешни избори, които ще определят кой от двамата ще се изправи срещу кандидата на СДС Владимир Кисьов. Днес на специална пресконференция Прошков се обяви против управлението на страната. „Вече близо 2 г. страната се управлява от ГЕРБ и в резултат на гнусното заиграване с монополите и флирта с олигархията се пречупи гръбнакът на средната класа в България, закъсаха малките и средни предприятия и се понижи драстично жизненото равнище на хората в България" - каза той. А в специално интервю за DarikNews.bg каза още:

Г-н Пpошков какво означават вътрешни избори нa ДСБ? Няма ли възможност за единодушно номиниран кандидат за кмет?

Познавате ДСБ. Познавате лидера му. Познавате и неговия авторитет. Надали някой си мисли, че ако партията имаше нужда от единодушно номиниран кандидат - той нямаше да бъде избран моментално. Само че ДСБ не е ГЕРБ и Иван Костов не е Бойко Борисов. В ГЕРБ може и да приемат за нормално една дясна партия да седи и да чака лидера си да посочи кой ще е нейният кандидат. В ДСБ не е така. За разлика от ГЕРБ, ДСБ не е просто политическа партия, а общност от хора. И никога, когато сме се вслушвали в гласа на тези хора, не сме правили политически грешки. Така че днес в ДСБ просто никой не желае „единодушно" решение. Може да ви прозвучи старомодно, но ние вярваме в демокрацията и в това, че няколко хиляди души могат да вземат по-правилното решение от двама или трима.

Има ли необходимост от промени в дясното пространство?

Има необходимост от нова енергия. Десницата загуби твърде много време в академични чудения за каузата си и дневния си ред отвъд политическия преход. В университета или на маса с приятели тези спорове могат и да имат своето очарование, но на полето на реалната политика ни трябва друго. Трябват ни енергични и амбицирани да победят хора. Трябват ни хора с политически проект, които искат да наложат този проект на цялата общност. Трябва ни конкуренция помежду ни, трябва ни сблъсък навън. Автентичната десница в България - ДСБ и СДС - има нужда да си повярва, че отново може да се върне в живота на хората. Затова на предстоящите местни и президентски избори трябва да изведем напред тези кандидати, които смело ще заявят на обществото две истини, от които всеки бяга: 1) че БСП и левицата като цяло не предлагат решения на проблемите, а единствено тяхното увеличаване; и 2) че ГЕРБ не е, не е била и никога няма да бъде дясна партия. В различните си лица те могат да бъдат наречени центристи, либертарианци националисти и дори леви, но в нито едно лице, никога не са били истински десни. Защото политическата култура на дясното е чужда на милиционерщината и на носталгията по късния Живков.
Ако направим поне малка част от това, добрите промени в дясното сами ще дойдат.

Младите в ДСБ - това ли е ответната реакция срещу ГЕРБ?

Ответната реакция срещу ГЕРБ са гражданите на България, които ще излязат да гласуват на предстоящите избори. Гражданите, които вече разбират, че на страна в трудно положение е забранено да се управлява некомпетентно, непоследователно и недалновидно. Когато те боли зъб, викаш зъболекаря и не се питаш дали ти е симпатичен или не. Не си правиш сам пломба и не си вадиш сам зъба. Нито отиваш при съседа си пожарникар, да го помолиш той да ти го извади. Когато казваме, че България е в криза, казваме, че тя има нужда от компетентност за да я разреши. Явно е, че съседът пожарникар надали ще успее да свърши и тази работа. ДСБ като партия никога не е робувала на клишетата за младите и старите в политиката. Ако вадим млади кандидати, то не е защото те са млади, а защото са достатъчно компетентни да се справят с проблемите.

Толкова много избори, за да се издигне кандидат от Синята коалиция, не говорят ли за разединение в коалицията?

Ако ми позволите сравнението: старателното избиране на ресторант, означава ли разколебаване в намерението ви да вечеряте? Всеки отбор старателно определя състава си преди важен мач, а умните селекционери тестват много играчи преди да се спрат на окончателната си селекция.

Какво е предизвикателството на вътрешните избори? не представлява ли просто преброяване на активните гласоподаватели, дали няма да се сблъскате с разочароващ резултат?

Преди всичко вътрешните избори са конкуренция на идеи и платформи като всички други избори. Така че и предизвикателствата в тях са същите. Политиката е битка. Състезание за възможността да управляваш, чрез която единствено е възможно осъществяването на идеите. Ако има политик, който твърди друго - лъже. Затова вътрешните избори са си истински избори с всички рубрики, вълнения, страсти и предизвикателства. Освен това са и чудесна генерална репетиция за реалните избори - проверка на кандидата, стиковка на екипите, подгряване на симпатизантите - все важни неща.

Не се ли отказаха хората от синята идея?

Синята идея е нещо много повече от ДСБ и СДС. Синята идея е символ на мечтата на гордия и свободен гражданин за справедлив и честен свят, в който той да отгледа децата си и да доживее достойни старини. Въпросът е политическите партии от Синята коалиция да бъдат на висотата на своята идея. Дали ще бъдат - предстои да видим.

Авторът е блогър в Log.bg.