Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатски жилища
Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатски жилища / netinfo
Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатски жилища
21825
Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатски жилища
  • Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатски жилища

Ще има нова обществена поръчка за ремонт на депутатските жилища, обяви пред Дарик Иван Иванов от парламентарната група на ГЕРБ. По думите му, около 20-30% от тях трябва да бъдат ремонтирани, а мебелите в тях да бъдат подменени. Общо 180 са ведомствените апартаменти на избраниците. Заради съмнения за злоупотреби новото ръководство на парламента стопира специалната обществена поръчка за реконструкцията им, обявена от предишното. Жилищният проблем на новите депутати е решен, стана ясно от думите на Иванов.Ето какво още каза Иванов:

Всички народни представители са си получили апартаментите. Някои от тях са оставили ключовете си, за да могат да бъдат посетени от комисия да види какъв ремонт трябва да се извърши, какво липсва от обзавеждането и да бъдат включени в обществената поръчка за този ремонт или обзавеждане. В същото време тези колеги имат къде да живеят, не бързат и са готови да влязат в апартаментите, след като станат готови, тоест декември-януари.

За колко колеги става дума, че имат такава възможност?

Засега поне мога да ви кажа за около 7-8 души.

Все пак ще има обществена поръчка за нов ремонт?

Да. Ще се възложи ремонт на жилищата, ще се възложи обзавеждане на жилищата. В някои жилища част от обзавеждането не е в добро състояние и трябва да бъде подменено, но все пак колегите биха могли два или три месеца да се примирят с тази обстановка, докато върви обществената поръчка.

На каква стойност ще бъде тя, знае ли се?

Не бих могъл да кажа.

Вие самият в такъв апартамент ли сте?

Не, аз съм в жилище, в което съм пуснал майстори да боядисат, да го освежат.

Вие сте от тези, които вече са се настанили?

Да. Всички се водят настанени, защото всички са си получили ключове за жилищата. Само че някои, голяма част от моите колеги сами си извършват ремонтите, други са оставили ключовете, за да бъде направен оглед и да се прецени какво трябва да бъде ремонтирано.

Сериозен процент от жилищата ли ще бъдат ремонтирани?

На този етап ми е трудно да ви кажа. Може би поне на около 20-30 процента. А може и да греша.

Вие ще си карате с мебелите, които сте заварили.

С тях ще си карам. Аз ще преспивам два-три дни седмично в това жилище - вторник, сряда и четвъртък. В петък се прибирам, във вторник си идвам.

В добро състояние ли го заварихте?

Да, прилично. Нормално е където е живяно четири години, да бъде направен ремонт. Дори в домовете си, където живеем в страната, на четири години се прави ремонт.

Получихте ли вече новите депутатски карти?

Да, получихме ги.

Още в четвъртък ли ще използвате?

Това не мога да ви кажа. Поне за гласуване ще ги използваме още в четвъртък. Смятам, че може би и за влизане и излизане ще бъдат използвани.

В ГЕРБ дисциплината е доста строга. Поне до момента гласуване с чужди карти не е имало.

Колегите са доста отговорни. В края на краищата това е нещо, което искаме да променим. Да покажем и друго поведение, и друга дисциплина. Да има самодисциплина и да имаме друго отношение към работата. Нека да върнем малко доверието на хората към тази институция Народното събрание.

Вече имахте възможност да бъдете в планарната зала. От това, което видяхте, сложно упражнение ли ви се струва гласуването с чужди карти така, както са разположени пултовете?

Много е лесно, говорим за съседните места.

Но мислите, че това явление ще се редуцира в рамките на този парламент?

Категорично ще бъде редуцирано и то в много голяма степен.