Сгафи ли Чехия с фалшифицираната изложба в Брюксел?
Сгафи ли Чехия с фалшифицираната изложба в Брюксел? / снимкa: Sofia Photo Agency

По всяка вероятност ще има санкции за художника Давид Черни, който се оказа, че е фалшифицирал скандалната изложба в Брюксел, на която България е представена като тоалетна. Такова мнение изрази в специално интервю за Дарик посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко. Той все още не разполага с официална информация дали скандалните макети, представящи 27-те страни членки на Съюза ще бъдат свалени от сградата на Европейския съвет в белгийската столица. Официалното откриване на експозицията, наречена „Ентропа", е предвидено за утре.

Г-н посланик, защо се случи така, че Чехия се остави да бъде излъгана от един човек на изкуството?

Би трябвало да попитате нашия заместник-министър председател, който директно се занимаваше с организацията на тази изложба. За мен това е нещо странно и не би трябвало да се случва. Но знаете, че артистите са хора, които са много свободни. Всъщност за един артист най-важното е да има реклама. Ако Давид Черни е искал такава реклама, защото сега всички знаят за него, то той постигна своята цел.

Що за човек е Давид Черни, с какво е популярен в Чехия?

В Чехия е много популярен. Познат е още от първите години на прехода. Тогава той оцвети един съветски танк в розово, стана голям скандал и дори беше осъден за това. Давид Черни имаше и други подобни инсталации, прави нещо на телевизионната кула в Прага. Той нарочно търси провокация.

Имаше много спекулации около хонорара, който е получил за тази изложба. Знаете ли каква е истината?

Знам за спекулациите, но не искам да добавям нова информация.

Какви биха могли да бъдат последствията от тази история? Допускате ли че Давид Черни може да бъде съден?

Мисля, че това са много силни думи. Вероятно не става дума за съд, но санкции би трябвало да има.

Имате ли информация дали тази инсталация с макетите ще бъде свалена от сградата на Европейския съвет в Брюксел или ще бъде открита официално утре?

Трябва да изчакаме до утре, когато ще бъде изразена официалната позиция на правителството. Засега не знам.

За вас как се разплете тази история? Кога разбрахте, че става дума за лъжа?

Целият този случай е много интересен. Всъщност мисля, че точно това беше целта на автора – той искаше да провери ще има ли реакция за тези фалшиви имена.

Мнозина определиха случилото се като гаф за Чешкото председателство. Пресилено ли е да се каже така?

Не знам. В началото изглеждаше като доста голям проблем. Възможно е накрая да се окаже, че тази инсталация няма да се възприема толкова негативно.