Румен Овчаров: Само 7-8% от българите подкрепят БСП
Румен Овчаров: Само 7-8% от българите подкрепят БСП / Sofia Photo Agency
Овчаров: Успех за мен ще бъде, ако Кадиев спечели изборите в София
22179
Овчаров: Успех за мен ще бъде, ако Кадиев спечели изборите в София
  • Овчаров: Успех за мен ще бъде, ако Кадиев спечели изборите в София

Сигнал със съмнение за корупционни практики и конфликт на интереси, свързани с депутата от левицата Румен Овчаров подаде в антикорупционната парламентарна комисия лидерът на Единната народна партия Мария Капон. Тя поиска прокуратурата да отговори дали е стигнала до информация за две офшорни сметки, свързани с бившия енергиен министър или негови близки роднини. Аферата "Р. Овч." беше започната, но не беше довършена, това каза председателят на комисията за борба с корупцията в Народното събрание Яне Янев и заяви, че ще поиска от прокуратурата информация за сигнала.

Отговорът на другата страна търсим от депутата от БСП, бивш министър и настоящ лидер на столичните социалисти Румен Овчаров:
   
Казахте по-рано пред медиите, че сигналът на Мария Капон срещу вас е, цитирам,
нечия поръчка. Чия е тази поръчка според вас?
   
Не, това чия е поръчката ще си говорим в някакъв друг момент. Но аз, общо взето, съм, така, удовлетворен, че след вчерашните опити на госпожата да влезе в темите за геостратегия, за преговори, за разговори, днес се върна там, където всъщност й е силата - изпълнението на мръсни поръчки, чисти... В крайна сметка нищо ново. Аз очаквах подобна атака. Много се обаче надявах, че поне ще се постараят да измислят нещо по-сериозно. Леко претоплените, отдавна, отдавна, как да кажа, изконсумирани приказки за моите офшорни сметки бяха интересни може би преди 3 години. Един човек вече е в съдебната система за клевети по тая тематика и две години бяга от правосъдието по всякакви начини. Надявам се, че в скоро време ще имаме още двама клиенти на правосъдието. Ако те, както вече казах, в най-близко време или не представят доказателства, или не ми се извинят публично. Защото това, че господин Янев е председател на комисия по корупция не му дава свободата да плещи глупости. Ако има нови доказателства, да бъде така добър да ги каже. Ако не, да излезе и да каже - съжалявам, подведоха ме, извинявам се на Румен Овчаров. Ако не, ще си търся правата в съда. А според мен отговорът на този простичък въпрос ще даде или ще опровергае и хипотезата за политическо генно инженерство по създаването на... и еуфорията около партията "Ред, законност и справедливост".
  
Вие призовавате, така, за повече яснота от страна на Мария Капон. Поне така разбирам думите ви до момента.
   
Нищо не призовавам. Мария Капон е просто човек, който е използван. Разбирам, че тя няма как да направи това, което искам от нея, но пък ще си понесе последствията, защото това празно говорене, което наблюдаваме през последните месеци, все пак не може да бъде абсолютно, така, безобидно.
  
А самият вие можете ли да посочите подозренията си по-ясно?
  
Кои подозрения имате предвид?
   
Ами по отношение на тази поръчка, казахте, и претоплянето.
   
Ами, то е ясно каква е поръчката. На вас не ви ли прави впечатление, че изведнъж 10 или 15 дни преди конгреса на БСП Куйович се разговори от затвора и почна да обвинява Румен Петков. Изведнъж Мария Капон извади нови данни, които всъщност са същите като преди три години, и обвинява Румен Овчаров. Очевидно някои хора се опитват да решат и да предрешат предстоящия конгрес на Българската социалистическа партия, използвайки тези методи, които използваха преди 2 или преди 3 години, компрометирайки свои политически или партийни опоненти. Няма как да се случат вече тези неща и въобще ми се струва, че е доста, доста като спомен от миналото това непрекъснато пъхане на проблемите на БСП пред лицето на цялото общество. БСП вече не е партията държава, нейните лидери не са несменяеми и доживотни, както някога. Така че нека да оставим тези чисто партийни теми за форума, който съвсем скоро ще се проведе.
  
Господин Овчаров, а това претопляне на темата, както сам го определихте, дали може да е част от предконгресната борба в БСП, вътре в самата партия.
   
Естествено, точно за това говоря. Точно за това говоря. Някои хора направиха правенето на политика, превърнаха правенето на политика в интригантстване и злепоставяне на партийните си другари. И сега се опитват да направят отново това. Няма да стане този номер. Просто напразно се опитват. Жалко обаче, че уж, в кавички, разбира се, независими експерти, те никога не са били експерти всъщност, като Капон и Яне се връзват на подобни въдички, но те са очевидно ангажирани и трябва да се отблагодаряват.
   
Не експерти. А тогава какви хора са тези ваши вътрешнопартийни противници?
 
Нека да не ангажираме слушателите на Дарик радио с вътрешнопартийните боричкания в БСП. Те оттук нататък ще нарастват и предлагам хората да се занимават със сериозните проблеми на страната, с кризата, с медийния шум около това или онова разкритие, колкото и то да изглежда не толкова обективно. Проблемите на БСП ще ги решаваме по начина, който предвижда уставът на партията, и там, където е легитимното място за това.

Но БСП също е част от живота на хората и те се интересуват в една или друга степен какво се случва в партията.

Е, да, на около 7-8 процента, които я подкрепят, от населението на страната.

Каква ще е прогнозата ви за развитието на, да кажем, вътрешнопартийните отношения на самия конгрес?
   
Интересно ми е, че вие даже самите като че ли не вярвате на обвиненията на Капон и на Яне Янев, затова не ме питате даже за тях, а ме занимавате с вътрешнопартийната тематика. Искам много ясно да кажа - да имаш офшорни сметки не е забранено от закона. Но пак го казвам, Румен Овчаров няма офшорни сметки и моето семейство няма, никой от членовете на моето семейство няма такива сметки. Който твърди обратното, трябва да го докаже. Ако не го докаже, ще трябва да отговаря в съда.
   
Ами, да ви върна към конгреса. Как смятате, че ще се развие той? Вие лично имате ли амбиции за лидерския пост в партията?
   
Не, разбира се, нямам подобни амбиции, затова всичките тези напъни са много смешни, така, даже ме развеселяват, няма да бъде Румен Овчаров кандидат за председател на БСП. Аз съм достатъчно разумен човек, за да разбера, че... Не защото не мога, не защото не мога да се справя с проблемите на партията, но просто защото партията има нужда от нова физиономия, нов имидж, нови хора, които да го покажат. Аз така или иначе съм вече, както виждате, достатъчно замърлян с подобни обвинения, колкото и те да са несериозни.
  
Следите ли задочния диалог между Татяна Дончева и лидера на партията Сергей Станишев?

   
Естествено, че следя всички диалози, които протичат явно или неявно в партията.
   
Как ще го коментирате?
   
Ами, как да го коментирам, като една нормална дискусия. Общо взето, Татяна поне излиза с името си, достатъчно ясно и открито, колкото и това да е неприятно за някои от лидерите на партията. Докато други, както виждате, се опитват да решават партийни проблеми със злепоставяне на другарите си, в кавички.
   
Но и г-жа Дончева, и г-н Станишев са познати лица. Вие казахте, че са нужни нови лица на тази партия. Дали някой от тях двамата ще успее да покачи тези 7-8 процента?
   
Аз не бих го поставил въпроса алтернативно, ако говорим чисто политически. БСП има нужда и от Сергей Станишев, и от Татяна Дончева, и от Румен Овчаров, и от който и да било друг. Въпросът е коя е фигурата, която ще може да консолидира усилията на всичките тези толкова разнородни по физиономията си хора, защото опитът да се запазят позиции на гърба на свои партийни другари сега, в този момент за БСП просто е убийствен.
   
В столичната организация на БСП, пък и на самата БСП й предстои един много сериозен тест - кметските избори в София.

Да.
   
Какъв резултат на Георги Кадиев според вас ще е успех за партията?
  
Как да ви кажа, успех за мен ще бъде, ако Георги Кадиев успее да спечели изборите в София. Всичко останало ще бъдат частични успехи.