Решение на казуса с медиците – до няколко месеца?
Решение на казуса с медиците – до няколко месеца? / netinfo
През последната седмица от Триполи към София пътуват все радостни новини. Започна се с оправдателните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар по делото за набедяване, мина се през декларациите на Асоциацията на болните от СПИН деца от Бенгази и фондация "Кадафи" за скорошно решаване на кризата и се стигна до посещението на британския премиер Тони Блеър в Либия, което също събуди и някакви надежди за скорошна развръзка. По телефона включваме заместник-министъра на външните работи Феим Чаушев.

Вчера агенция "Франс прес" цитира много обстойно думите на председателя на Асоциацията на семействата от Бенгази Идрис Лага, който, ще си позволя да припомня, казва следното: семействата на заразените със СПИН деца и британският премиер Тони Блеър постигнаха съгласие за уреждане на въпроса с международната общност, което да удовлетворява всички страни и да сложи край на кризата преди приключването на германското председателство на ЕС. Сега, г-н Чаушев, аз имам няколко въпроса след този цитат, който прочетох. Първо, как посрещате думите на Идрис Лага?

Всяка стъпка, положителна стъпка към решаването на проблема винаги ще се намери нашата подкрепа. Както знаете, след 19 декември миналата година съдът призна за виновни и още веднъж осъди на смърт нашите медицински сестри и палестинския лекар. Оттогава досега бяха организирани редица срещи както в двустранен, така и многостранен формат. Но в момента не бих могъл да разкрия подробности относно проведените разговори по време на тези срещи, но мога да потвърдя само, че усилията за намиране на положително решение на този проблем продължават в пълен обем, и така че е важно да отбележим, сега последните седмици постъпиха редица сигнали, които могат да се тълкуват според мен като положителни. Първо... вие ги назовахте. На първо място през последните дни наистина редица изявления от страна на Асоциацията на семействата на заразените деца, така че тези положителни сигнали ние ги оценяваме, като са насочени наистина в...

Добре, положителни сигнали казвате...

...за решаването на проблема.

Добре, казвате, г-н Чаушев, положителни сигнали. Сега, без да повдигате някаква завеса на конфиденциалност, която може би няма да е уместна точно в този момент, но все пак аз мисля, че е важно да кажете няколко думи за това за какво съгласие, което да удовлетворява и двете страни, все пак става въпрос?

Ами, както знаете, има един създаден международен фонд. Фондът има три цели. Тези цели трябва да бъдат изпълнени. Имам предвид трябва да бъде осигурено лечението на децата. Има поети ангажименти, подобряване на лечебните заведения в Бенгази, превръщането на Бенгази като един регионален център за лечение на заразени деца от СПИН и разбира се, в бъдеще да се осигури едно добро лечение на децата, и то продължително лечение, и по този начин и да се помогне и на семействата, като се облекчи тяхната трагедия. Това са нещата, за които, разбира се, без да се впускам в някакви детайли и подробности, към там са насочени нашите усилия, това е, което би дало, общо взето, предпоставки и условия за решаване на казуса с нашите медицински сестри.

Тоест изпълняването на тези три цели дава повод на г-н Идрис Лага, председател на асоциацията, да каже, че развръзката е близка. Така ли да разбирам?

Ами, вижте, да, и аз така ги оценявам нещата, защото новото в цялата работа е досега както знаете, представители на семействата поне в своите изказвания бяха много крайни и както вече виждате, в последно време оттам идват доста положителни сигнали, и аз мисля, че те могат да допринесат наистина за решаването на проблема.

Разбирам, г-н Феим Чаушев обаче, че семействата от Бенгази са се отказали от исканите по 10 млн. долара на дете компенсации и тази сума доста е редуцирана. Права ли съм? Каква е вашата информация?

Сега, ние винаги сме казвали, че и това е нашата позиция. Никога кръвнина, т.нар. кръвнина или компенсации няма да се плащат, но финансово трябва да бъдат подпомогнати семействата. Но това е вече работа на фонда. Фондът води разговори със семействата. Аз мисля, че никога не е била реалистична сумата 10 млн. долара, така че сигурно в разговорите между семействата и фонда и по този въпрос е постигнат определен напредък.

Казвате, наистина тази сума от 10 млн. долара не е реалистична. Добре, един въпрос може би повече към вас, там ще е по-голямата ви сила. Какво е приемливо за нас, за българската страна, защото дотук говорихме за това, което е приемливо за семействата от Бенгази?

За нас е приемливо да бъдат освободени нашите медицински сестри и тяхното завръщане в България. Това е приемливо за нас и решението на въпроса, но предстои, както знаете, някаква съдебна процедура. Тази съдебна процедура трябва да приключи. Аз и друг път съм казвал, още веднъж ще ви кажа, разбира се, ние трябва да се съобразяваме с решението на съда, но както знаете, между двете страни има договор за правна помощ още от 1984 г. Ако наистина... никой сега не може да каже какво ще бъде решението на съда, но в краен случай ние имаме намерение да се възползваме от този договор за правна помощ между двете страни.

Като говорим за цената, г-н Чаушев, приемливо ли е за българската страна например свободата на медиците ни да мине през още едни смъртни присъди за тях?

Вижте, аз пак ще кажа - за нас никога не са били приемливи смъртните присъди. Ние винаги сме считали и считаме, че нашите медицински сестри са невинни. Но независимо от това пак ви казвам, че съдебната процедура трябва да приключи съобразно това и нашата крайна цел е да осигурим освобождаването на сестрите и тяхното завръщане в родината.

Ако преговорите вървят толкова добре, колкото казвате, кога да очакваме Върховния съд на Джамахирията да започне да гледа отново СПИН делото?

Не мога да ви кажа, нямам никаква информация, така че по тези въпроси, що се касае съдебната процедура, не се водят никакви преговори. Аз още веднъж повтарям, всички страни наистина полагат огромни усилия да се намери едно такова решение, което би задоволило всички заинтересовани страни.

Аз обаче ще продължа да упорствам да отговорите на този въпрос, защото дни след произнасянето на смъртните присъди в края на декември миналата година вие публично обявихте, че сте получили обещанието Върховният съд да започне да преразглежда СПИН делото в най-кратки срокове, а днес датата е 1 юни. Така че ще ви помоля за по-конкретен отговор.

Така е, точно така беше и не само аз, това беше потвърдено официално от либийската страна това да стане в кратки срокове. Сигурно понятието кратки срокове за либийците е малко по-относително понятие и разбира се, ние също очакваме наистина това да се случи и тази съдебна процедура да приключи. И още веднъж повтарям, нашата крайна цел е да дадем всички основни предпоставки за освобождаването на нашите медицински сестри и тяхното завръщане в България.

Да приключи докога?

Аз в момента не мога да се ангажирам с някакви конкретни срокове. Както вече няколко пъти повторих, наистина не трябва да се спират нашите усилия нито за момент и те продължават в пълен обем. Така че лично моята надежда е това да се случи скоро.

И фондация "Кадафи", и Асоциацията на заразените със СПИН либийски деца от Бенгази в своите писмени или устни становища казват, че очакват решение на кризата както с българските медици, така и с либийските деца до 30 юни, т.е. тогава, когато изтича германското председателство. Вие споделяте ли тези очаквания?

Сега, аз с конкретни срокове не искам да се ангажирам. Пак казвам, че наистина има такива изявления от страна на Асоциацията на семействата, от фондация "Кадафи", но ние официално на правителствено ниво в нашите срещи такива обещания нямаме.

Не сте получили такива обещания?

Не.

Отговарят ли на истината информациите, разпространени, доколкото си спомням, от радио "Дойче веле", че медицинските сестри ще бъдат преместени от затвора "Джудейда" в хотелски комплекс в Триполи?

Аз мисля, че това, първо, не отговаря на... Аз мисля, че това засега никога не е било предмет на разговори, така че тази информация за пръв път я чувам аз именно от цитирания източник.

Най-сетне имате ли някакви официални информации за резултатите от приключилото посещение на британския премиер Тони Блеър в Триполи? Защото до късно снощи няма такива.

Да, имаме официална информация. Тони Блеър освен с Кадафи се срещна с министър-председателя също на страната, на Либия. Така че и на двете места е поставил въпроса за нашите медицински сестри. И едновременно с това, както знаете, той се срещна и също със семействата на заразените деца. И навсякъде, поне на тези срещи, пред Тони Блеър е изразена, така, готовността и на либийската страна да се намери решение на този въпрос.

Добре, накрая завършвам с един такъв, максимално общ въпрос. Вие, г-н Феим Чаушев, лично смятате ли, че краят на случая с българските медицински сестри и палестинския лекар е близък? Не ви питам за дати, месеци и години, просто близък.

Надявам се, още веднъж повтарям, че нашите усилия именно са насочени към това. Полагаме огромни усилия наистина тези срокове да бъдат колкото се може по-кратки. Така че се надявам наистина това да се случи в кратки срокове.

Накрая на португалското председателство?

Сега конкретно аз, пак казвам, прогнози не трябва да се правят, но... Така че това да се случи, бих казал, в близките месеци.