Р. Желева: Безмитните магазини и бензиностанции да затворят час по-скоро
Р. Желева: Безмитните магазини и бензиностанции да затворят час по-скоро / netinfo
Търсим българската реакция на европейските критики за престъпността и корупцията в междинния доклад на Европейската комисия. Пряко по телефона в предаването „Денят на Дарик радио се включи евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева.

Приемате ли отговора, който дават официалните български власти, че всъщност Европейската комисия не е отчела последната информация, която е била изпратена, при това в сроковете, поставени от самата Комисия, и в тази информация са се съдържали редица данни за успешни акции точно срещу висши корумпирани и организирана престъпност.

Мисля вече, че Европейската комисия отговори на тази критика или на тази бележка от страна на българските власти, че са взети предвид всички данни, които са изпратени. Друг е въпросът кога и как те са били предоставени, защото в самия доклад почти през страница става въпрос за това, че липсват данни, липсва начин, обективен, за набиране на данни и за качествен анализ, който да послужи за основа на вземане на решение, така че всъщност... но не е толкова важно дали са били предоставени данни в последния момент и те включени ли са в доклада. Има процедура, а тази процедура е взела предвид цялата налична информация. Дори в доклада се посочва, че самата Комисия е предоставила на България примерна извадка на добили публичност случаи, които са регистрирани между 2000 и 2007 г. и които са особено дискусионни, що се отнася до корупцията на най-високо ниво и организираната престъпност.

Тоест вие в ГЕРБ и като евродепутат споделяте оценката, че няма убедителни резултати в ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност?

Аз бих казала следното: освен тази констатация, с която за жалост вече почти свикваме – за липсата на убедителни резултати в борбата срещу корупция, този път специално отбелязано на най-високо ниво и организираната престъпност, и отвъд спора за това съдържа ли напредък докладът, отбелязване на постигнатото или пък е критичен, на мен ми се струва, че по-болезнена е темата за това, което се чете на всяка страница в този доклад, освен в заключителната му част, но и във всички други констатации вътре в самия текст, а именно липсата на системност и последователност в това усилие на държавата, на правителството, на цялото общество. И ако ми позволите, ще ви кажа какво имам предвид в това. В доклада се съдържа конкретна критика за липсата на сътрудничество между различните органи, които отговарят за това. Не е по силите, както често пъти е казвал и г-н Бойко Борисов, лидерът на ГЕРБ, по силите само на МВР да се справи с тази задача. И този път аз съм изключително доволна, че това най-сетне е отбелязано – липсата на сътрудничество, на обвързания системен подход в тази борба и в желанието обществото ни, държавата ни да се справи с организираната престъпност и с корупцията на най-високо равнище. Този път...

Ако управлява ГЕРБ и когато управлява ГЕРБ, ще бъдат ли закрити безмитните магазини и бензиностанции по границите с изключение на летището?

Ами, ние откога говорим за това нещо! Аз мисля, че има воля у самото общество това да се случи. Дискусията си тече. Подновява се и подобни доклади или някакви критични бележки служат едва ли не за повод ние за пореден път да си казваме, че това трябва да бъде направено.

Тоест, ГЕРБ иска закриване на безмитните магазини?

Тоест мисля, че отговорът се съдържа в това, което казвам. Мисля, че трябва да се затворят час по-рано.

Ще има ли предпазна клауза в началото на лятото за България?

Като човек, който работи в европейска институция, аз се надявам да няма, защото всичко това, което в момента е изложено в доклада, се надявам, то е критично, да бъде взето под внимание, да бъдат направени усилия, да бъдат положени, и да се покаже наистина системност и последователност в усилията на всички институции. И се надявам за доброто на България, за нашата репутация, за доброто име на страната ни и на всички нас, които живеем в нея, да няма такава клауза.