Яне Янев: Водени са сондажни разговори с наши експерти
Яне Янев: Водени са сондажни разговори с наши експерти / снимкa: Sofia Photo Agency

При какви условия ще подкрепи меморандума за сътрудничество, който ГЕРБ му предложи, лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев в предаването "Денят" на "Дарик".

Какви са условията наистина, при които РЗС ще сложи, така, с удовлетворение подписа си пред този документ и дали това, че подписвате с "Атака" един и същи текст, е основният проблем, единственото, което ви препятства да сложите подписа си?

Ние днес оповестихме нашето становище, което включва конкретни текстове. Не може да се подписва една паметна бележка, която е свързана с намерения в декларативен вид без нищо конкретно.

Така, обаче ще цитирам думите на Лъчезар Иванов, заместник-председателят на парламента от групата на ГЕРБ, който в късния следобед казва - с "Ред, законност и справедливост" се договорихме, че ще подпишем двустранно мораториум между ГЕРБ и РЗС. Очевидно има някаква метаморфоза във вашата позиция от сутринта.

Не, при нас няма никаква метаморфоза и не може да има. Ние заявихме още в изборната нощ, че категорично Бойко Борисов може да разчита на нашите гласове в пленарна зала и по този начин той още от изборната нощ знае, че има 126 гласа за правителство. А ние днес в писмен вид дадохме нашето становище с девет конкретни точки. Първата е, че ние по волята на ГЕРБ оставаме извън изпълнителната власт, но ще подкрепим правителството на министър-председателя Борисов, като през следващите не 100 дни, както обикновено, а 6 месеца ще направим всичко възможно, за да може това правителство да осъществява ефективни управленски мерки за ликвидиране на корупцията, справяне с икономическата криза, стабилизиране на държавността и формиране на нов образ на България пред Европейския съюз и Щатите. Освен това ГЕРБ може да разчита на нашето пълно съдействие срещу всички опити на БСП и ДПС да бламират изпълнителната власт, защото такива опити несъмнено ще се случват, но си запазваме правото, ние, от "Ред, законност и справедливост", да подкрепяме само тези законодателни инициативи на правителството, които са в унисон с програмата на "Ред, законност и справедливост", защото нашите избиратели са избрали РЗС въпреки "Синята коалиция", въпреки "Атака" и въпреки ГЕРБ.

Аз ви разбирам, но само не разбрах правилно ли ви е разбрал Лъчезар Иванов, като съобщава на медиите, че ще има в крайна сметка двустранен меморандум, скрепен с подписите на РЗС и ГЕРБ?

Искам за пръв път във вашето уважавано радио да ви информирам, че в неделя свикваме извънредно заседание на управителния съвет на "Ред, законност и справедливост", който е най-висшият орган между конгресите. Той се състои от 101 редовно избрани членове на управителния съвет, в това число и всички областни председатели на "Ред, законност и справедливост". И в неделя ще вземем решение, което ще оповестим на специална пресконференция. Заповядайте и вие. 

Имате предвид решение по повод предложението за меморандум, нали така.

Точно така.

Какви са най-сериозните ви колебания преди тази важна среща в неделя?

Колебанията ни идват от това, че не може да има меморандум или паметна бележка, защото нищо паметно не се е случило. Освен това не звучи сериозно и не е такава европейската практика да се подписват документи, от които не следват отговорности. Ние считаме, че би било редно да се подхожда изключително деликатно в тази сложна ситуация, в която е страната. Освен това ние не можем да приемем и звучи почти абсурдно за нас да поставя аз подписа си до този на "Атака", като имаме предвид, че ние сме членове на Съюза на европейските консерватори и реформисти и вчера специално г-н Джефри ван Орден изпрати тяхното становище, което ние приемаме безапелационно. За нас всичко, което решат в групата на европейските консерватори и реформисти, на която РЗС е пълноправен член, има силата на политически закон.

Ама, днес Волен Сидеров ви обвини, че правите някакви пируети, което пък издавало, че сте зависим от някого.

Да, аз съм единствено и само зависим от Съюза на европейските консерватори и реформисти и не съм зависим нито от мутрите, нито от българския ъндърграунд, още по-малко от корумпираните политици в България.

Г-н Янев, последен въпрос, впечатлихте ме с това колко ясно и ярко предупредихте, че който от вашите хора дръзне сам да се договоря с ГЕРБ и с Бойко Борисов, моментално ще бъде отстранен и изключен от партията. Сега, само не разбрах това ваше предупреждение беше по принцип или вече имате съвсем конкретно основание да се притеснявате, че ГЕРБ през вашата глава се опитва да прави някакви договорки с хора от вашата парламентарна група.

Ние видяхме как от ГЕРБ споменават ей така, на ангро редица имена от "Синята коалиция", хора и от ДСБ, и от СДС. Водени са сондажни разговори и с определени наши експерти, които членуват в "Ред, законност и справедливост". Затова превантивно предупредихме, че това с РЗС не може да се случи. И всеки, който се опита да осъществява политическо брокерство, недай си боже, политическо бракониерство, като ловува за експерти в чужди политически полета, това ще има бумерангов ефект.

Тоест да разбирам, че Евдокия Манева може да е експерт в Министерството на екологията, да кажем, докато Атанас Семов няма да бъде експерт в Министерството на външните работи например.

Абсурдно е. Атанас Семов е човек, който има принципи, който отстоява позиции и това важи и за него, и за всички членове на РЗС.