Яне Янев: Не участвахме във вота и с това дадохме знак
Яне Янев: Не участвахме във вота и с това дадохме знак / снимка: Sofia Photo Agency
Яне Янев: Не участвахме във вота и с това дадохме знак
42746
Яне Янев: Не участвахме във вота и с това дадохме знак
  • Яне Янев: Не участвахме във вота и с това дадохме знак

Лидерът на РЗС Яне Янев в студиото на „Седмицата”.

В неделя е четвъртият редовен конгрес на партията ви, в НДК. Това ще бъде конгрес на партия в опозиция ли? Как гласувахте на вота?

Да, на единствената партия, която е два мандата в опозиция. Няма друга политическа сила, която да е отстояла два последователни мандата, в 40-то и 41-то Народно събрание, да бъде принципна, последователна и критична, с цялата си строгост към управляващите.

Понеже при независимите, каквито формално се води вашата формация, заради по-малкото останали депутати, не винаги става ясно кой как е гласувал, как гласуваха депутатите от РЗС, вие лично, вчера на вота?

Ние не участвахме във вота и с това дадохме знак.

Т.е. подобно на Синята коалиция и „Атака”.

Да, защото считаме, че когато един вот не е премислен, когато цели само да създаде бутафория, не бива да се участва в него, защото по този начин правителството излиза по-силно. Сега в понеделник, още първия ден след нашия конгрес, ние ще разпратим до всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, проект за нов вот на недоверие.

За какво?

И вотът на недоверие считаме, че трябва да бъде относно провала на правителството в политиката за противодействие на корупцията, контрабандата, наркотрафика, организираната и битова престъпност, и неприемането на Република България в Шенгенското пространство, както и заради злоупотреба с власт и недопустимо вмешателство в съдебната система. Това считаме, че може да бъде истински вот, около него да се създаде сериозно напрежение и изходът да не е много ясен, защото има достатъчно факти и аргументи да се поиска такъв вот на недоверие.

Т.е. вие не сте за вот за цялостна политика.

За нас най-големият проблем на това управление, на това правителство е точно този провал, който го синтезирах в едно изречение.

Това е вот за Цветан Цветанов, казано най-кратко.

Точно така, и основните носител на всички тези беди в тази област е Цветан Цветанов. Но най-големият проблем е, че Бойко Борисов продължава и като премиер да играе ролята на охранител. Ако преди охраняваше Тодор Живков и имотите на царя, сега охранява имотите на Цветан Цветанов. Вие да сте чули Бойко Борисов да вземе отношение по всички провали на Цветан Цветанов? Няма, той на практика се държи като охранител на Цветан Цветанов, а не като министър-председател. И трябва да стане ясно в близките седмици по какъв начин Цветанов е подчинил Бойко Борисов. Ние сме сигурни и имаме достатъчно факти и обстоятелства, които ни карат да мислим, че Бойко Борисов е изключително зависим от Цветан Цветанов.

И кои са фактите и обстоятелствата, които имате?

Това, че Цветан Цветанов е направил един куп безобразия и това, че истинската ревизия за неговите имоти беше занесена на бюрото на Бойко Борисов и той не обърна никакво внимание…

Коя истинска, а имате предвид на вашите депутати.

Не на нашите депутати, има два вида ревизия. Едната ревизия, която официално оповести Красимир... пред НАП, Стефанов…

Стефанов, на НАП, така.

…прощавайте, пред комисията за борба с корупцията, и друга ревизия, специално за министър-председателя Бойко Борисов, която е поискана от него. Данните, числата вътре са много различни. Доста време мина по отношение на изчакването за тъста и тъщата, там също нищо не се говори.

Там беше, Красимир Стефанов преди две-три седмици тук каза, че те работят и че и вашите депутати, които са се срещали с него, също са се съгласили, че работата е огромна.

Несериозно е да се твърди, че за един човек работата е огромна, а за стотици фирми в цялата страна да им се пуска ревизия по поръчка на Цветан Цветанов и да им се съдират кожите. Имаме прекалено много данни и информация, има я и министърът на финансите, слава богу, и считам, че Симеон Дянков скоро ще проговори на тази тема.

Коя тема? За ревизиите на фирмите или…

За ревизията на фирмите и поръчковото ревизиране и шантаж от страна на НАП върху почтени бизнесмени и фирми. Освен това искам тук да отбележа във вашето студио, надявам се да не е забравено това, че ние поискахме цялостна ревизия и на икономическата групировка на кума на Цветан Цветанов, на Бояджиев от фирмата „Ти Ви Би груп”. Защо няма никаква информация. Защо мина половин година и никой нищо не знае при оправданието, че било данъчно осигурителна тайна. Значи, не е данъчно осигурителна тайна това, което излезе за Лъчо Иванов, защото той е един от неудобните депутати на ГЕРБ, защото той си позволява да казва някои истини на премиера, в т.ч. и за Цветан Цветанов, за него може да излезе информацията и да се развяват тези 130 000 лв. хонорари, а за Искра Фидосова, да речем, не може. Защо не може? А вие знаете ли, че при Искра Фидосова числата са зашеметяващи? Така че ние в понеделник ще внесем основни акценти, върху които да се подредят мотивите за вота на всички парламентарни групи извън ГЕРБ. Не искаме да бъдем, да играем лидираща роля, не искаме да бъдем модератори на този вот, искаме да се случи и да има ефект от него, защото ако на тези избори остане Цветан Цветанов да изпълнява двете функции, министър на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, в България ще се случи купуване на гласове каквито размери не сме виждали не само в България за последните 20 години, ами ще бъде световен прецедент.

Ще се възстанови ли парламентарната група на РЗС? Бихте ли приел от сегашните независими депутати, които са напуснали „Атака”, макар че той Волен Сидеров ги разпредели, един в БСП бил отишъл, трима били отишли в ГЕРБ, според негови твърдения, с някакви декларации до Министерство на финансите във връзка със субсидиите, така че те, „Атака”, отпадат. Другите са от вашата група, да се върнат... Вариант е, имаше един от сините, който е независим...

Утре на конгреса в залата 3 на НДК, от 11.00 часа, когато ми дадат думата, за да правя доклад за двегодишния период, ще кажа това, което не съм казал през тези две години.

Какво не казахте?

В това число ще кажа и за последните желания на хора от властта да възстановят парламентарната група на „Ред, законност и справедливост”.

Властта.

Омръзна ми пратеници от ГЕРБ през последните няколко седмици да идват загрижени за бъдещето на РЗС да ми предлагат възстановяване на групата. Утре ще говоря и ще кажа интересни неща и по тази тема.

Т.е. те как предлагат, да излязат хора от ГЕРБ, да дойдат при вас, или имат влияние върху независимите, които ги подкрепят, да се запишат при вас? Каква, в какво се състои това…

То е очевидно това влияние, но то не е аргументирано с политически мотиви. Преди тук във вашето студио беше лидерът на ДСБ Иван Костов. Спомням си, че първият човек в държавата, който ми каза кой ще бъде първият купен депутат от РЗС и срещу колко и кой ще го купи, беше г-н Костов, и аз му благодаря за точната прогноза. Той се оказа изключително точен.

Кой беше?

Тагарински. Костов го предвиди.

Той беше негов министър…

И предвиди кога точно ще се случи във времето. Нещо повече, той ми каза кой ще бъде вторият, но се оказа, че той беше трети.

Кой?

Г-н Костов знае и няма смисъл да влизам в подробности, и той е негов кадър. Така че много…

Т.е. вие съжалявате ли, че сте взел тези политически номади във вашата партия?

Нямах друг избор, защото системата е сбъркана. За да можеш да направиш парламентарна група в това Народно събрание и да получиш субсидия, с която да участваш на следващите избори, си принуден да правиш действия, които стигат до там, с отвращение да приемеш класически предатели.

Какъв би бил интересът на управляващите да направят парламентарна група на РЗС при работите, дето ги говорите от РЗС?

Защо? Те биха имали всякакъв интерес, в т.ч. да си структурират едно послушно РЗС. Всичко…

Е, как, нали вие сте му лидер? А или вие си представяте да ви изключат вас от РЗС?

Всичко…

Да направят по-голяма група.

Всички интригантски схеми, които могат да се очакват, така, са добре подготвени и инспирирани от Борисов и Цветанов, но няма да им мине номерът.

Т.е. вие вярвате ли на вашите си хора, които останаха в… те са независими. Колко души останаха, на които вярвате, от РЗС като независими?

РЗС ще възстанови парламентарната си група тогава, когато ние преценим, а не под външен натиск. Няма как да ни вземат силата, защото тя е в нашите структури и утре това ще стане ясно на конгреса. РЗС ще има делегати от 207 общини на Република България и на местните избори ще участва самостоятелно във всички 265 общини на Република България. Такова нещо могат да постигнат само ГЕРБ и БСП, никоя друга партия.

Кого ще предложите за… Т.е. ще предложите ли… Ама, вие бяхте обявили, че ще предложите президент.

Да, утре на четвъртия редовен конгрес предстои да бъде взето решение РЗС да излезе самостоятелно на президентските избори и да има свой собствен тандем.

Ама ще го кажете ли? Ще кажете ли двойката или ще чакат?

Да, ще ги предложим и…

Сега, има ли смисъл да настоявам да кажете сега…

Не, не, не, при цялото ми…

...да го въртим…

При цялото ми уважение…

…да го сучем или да прескочим всички…

…към вас и…

…опити…

…към това, че Дарик дава възможност да има, да се чуе и другата гледна точка, винаги при това, няма как да кажа…

Член на РЗС ли ще бъде, поне да кажете, или ще търсите някакъв профил на интелектуалец, широко скроен, несвързан толкова с РЗС.

Във всички случаи ще има тези качества, които изброихте.

Но ще бъде от РЗС или?

Не мога и това да кажа.

Предлагат, аз не си спомням, това е мой пропуск, че не проверих дали отделни депутати могат да предлагат членове на Висшия съдебен съвет или само парламентарни групи според правилата, които бяха приети. Вие предлагали ли сте? Защото сега се търси кой да номинира в Народното събрание хора за Висшия съдебен съвет. Никой не ще, нито ГЕРБ, нито БСП, нито сините.

Недопустимо е вмешателството на ГЕРБ в съдебната система. Все още не се е заговорило с по-конкретни факти за въздействие върху прокурори и съдии от страна на Цветанов и на изпълнителната власт. Вие не може да си представите какво се случва по места, как председатели на окръжни съдилища, районни прокурори, прокурори от кариерата са легнали, в буквалния смисъл на думата, пред изпълнителната власт и осъществяват поръчки, които са изцяло противозаконни.

Не, но кандидати вие давали ли сте?

Не, и няма да дадем…

Няма да давате…

…защото считаме, че тази конституция… при тази конституция няма как съдебната власт да бъде напълно независима от политическите партии.

Останаха ДПС и наистина забравих да питам Сидеров за „Атака”, дали са дали кандидати. Как минават първите дни като семеен?

Отлично, но ние сме повече от шест години заедно и тръпката е още по-голяма.

А, по-голяма? Защото някои казват, че с брака…

При нас не е така.

Къде ще ходите лятото? Какви планове имате?

Може би ще отидем за десетина дни в Хърватска. Там имам много приятели и ще съчетаем полезното с приятното.

Това ли ще е… А сватбено пътешествие правихте ли?

Това ще бъде сватбено. Правихме предсватбено пътешествие в Германия, но то беше кратко.