При талибаните взимах 10 долара месечно, сега – 2000 долара
При талибаните взимах 10 долара месечно, сега – 2000 долара / netinfo

Масууд Санжар, най-популярната медийна звезда в Афганистан буди всяка сутрин слушателите си в 06.30 часа с любовна поема

Откривам водещият на най-популярното сутрешно радиошоу в Афганистан Масууд Санжар в колата му. “Бихте ли звъннали след 10 минути”, моли ме той. “В момента карам в Кабул и тук е почти невъзможно да се говори, докато си в колата.”

Масууд, едва на 30 години, е абсолютната медийна звезда в своята страна. Всяка сутрин точно в 06.30 сутрешното му шоу от студиото на Арман FM в Кабул достига до 15 милиона слушатели. На практика, това е половин Афганистан. Масууд започва предаването си с любимата на слушателите му любовна поема и най-популярните музикални хитове, но веднага след това засяга злободневните теми от деня. “Често, дори много често, се шегувам със силните на деня, с министри, президента. Не се страхувам. Нашата медия е свободна и не усещам никаква цензура.”

Сериозна цензура и ниска заплата съпътствали живота на Масууд от 1996 до 2001 година. Тогава той работил за талибанското радио Шариат, където волности не били позволени. В онези времена се убивало дори за обикновен танц. И Масууд трябвало да съобщава за тези убийства. Тогава Масууд получавал около 10 долара месечно.

През октомври 2001 американците бомбардирали талибанското радио и Масууд бил принуден да търси други препитание. Започнал да работи като преводач за чужди издания – Sunday Telegraph, Guardian, Fox, а през април 2003 бил назначен като първия щатен служител на току-що стартиралата Arman FM.

Днес Масууд Санжар е не само водещ, но и мениджър на Arman FM и другите медийни компании, собственост на групата. Масууд е началник на около 250-300 души и веднага след края на своето шоу в 10 часа се захваща с неотложните задачи от деня. И вече не получава 10 долара месечно, а почти 2000.

Здравейте. Как сте тази вечер?

Чувствам се чудесно, благодаря.

Какво правите в събота вечер в Кабул? Преди малко казахте, че шофирате към дома си? Какво правите обичайно в събота вечер?

Събота всъщност е началото на седмицата в Афганистан. Единственият ни почивен ден е петък. Ние работим по шест дни в седмицата.

Сигурно се случват интересни неща в първия работен ден от седмицата. Каква беше новината, с която започнахте днешното си предаване?

Новината на деня бе убийството на един от военен командир в една провинция на Афганистан. А втората новина беше за изслушването на трима министри в парламента на Афганистан.

Със сигурност ви слушат и министри. Позволено ли е да се шегувате с тях? Можете ли да изразявате свободно мнението си?

Да, нямам никакви проблеми, шегувам се с министрите, понякога усмиваме и президента на Афганистан. Лично аз, в моето шоу, често се шегувам с кмета на Кабул, с президента, с губернаторите на различните провинции. Впрочем, аз се шегувам с всички и не се страхувам.

В страна като Афганистан, където малко хора могат да си позволят да купуват вестници, да имат телевизор в дома си, радиото очевидно е най-важната медия?

Другият проблем е, че нямаме и достатъчно електричество. Хората наистина не могат да си позволят да купят телевизор. Радиоапаратът е много евтин. Един приемник може да се купи дори за два долара. А за още един долар можеш да си купиш 6-7 чифта батерии. Точно затова много от хората слушат радио. Мога да кажа, че около 90% от населението в Афганистан слуша нашето радио.

Би трябвало да сте наистина много известен тогава. Можете ли например тази вечер да излезете спокойно на вечеря?

Обикновено излизам със семейството си или приятелите ми, но не мога да ходя на всяко едно място. В Кабул има и опасни места, тъй че нe си позволявам да ходя навсякъде – аз водя и телевизионно предаване, хората ме познават и мога да имам неприятности. Но в Кабул има няколко ресторанти, където не всеки може да отиде. Първата причина е, че са скъпи. Но в тези ресторанти аз съм по-спокоен.

Когато излизате навън какво си поръчвате? Кое е любимото ви ястие?

От западна храна най-много обичам пица. От местната, афганистанска храна, любимото ми ястие е куабили пилау, което е микс от ориз, моркови и месо. Това е много вкусно ястие и винаги, когато мога си го поръчвам. Наистина е много вкусно.

А каква музика харесваш? Пускаш ли същата по радиото?

По радиото пускаме всякаква музика – от афганистанска до Дженифър Лопес. Ние пускаме Енрике Иглесиас, Шакира, Селин Дион, Кайли Миноуг. По нашето радио можете да чуете арабска, индийска, западна – всякаква музика. Някои от западните звезди са много известни в Афганистан, но нашата голяма звезда, афганистанския Елвис, както го наричаме, е Ахмад Захир. Той почина преди 27 години, но все още е много, много популярен. Негова песен е номер 1 в класацията на Arman FM в момента.

Освен новините от деня, които винаги са интересни, когато става дума
При талибаните взимах 10 долара месечно, сега  2000 долара
netinfo
за Афганистан и актуалните музикални хитове в страната, вие казахте, че започвате сутрешното си предаване с поеми. Разкажете ни за тях? Това е твърде необичайно за старт на сутрешно радиопредаване?

Афганистанците обичат много поезията. Обичат да четат и слушат поеми. Най-популярни сред нашите слушатели са любовните поеми. Може би това е защото най-голяма част от тези, които ни слушат са на възраст между 15 и 35 години. Те обичат да слушат поеми за любовта.

Това е интересно, надявам се, че животът и за вас е по-хубав и розов сега, отколкото преди години. По-рано в разговора ни казахте, че сте работили за талибанско радио, където сте получавали 10 долара месечно. Колко получавате сега?

Един радиоводещ в Афганистан получава около 400-500 долара месечно. Аз обаче съм и мениджър на станцията, освен че водя сутрешното предаване. Шеф съм на около 300 души. Подчинени са ми и много от хората, които работят за двете телевизионни станции, собственост на нашата компания. Та моята месечна заплата е около 2000 долара.

Каква е цената на бутилка кока кола в Афганистант?

Около 50 цента, дори по-малко. Може да се намери и за 30 цента.

Имате ли деца?

Да, имам двама сина. Единият е на три месеца. Днес откри, че може да се усмихва. В момента е тук при мен, у дома.

Разкажете ми за съпругата си. Как се запознахте с нея?

Много голям процент от браковете в Афганистан са уговорени предварително. Браковете по любов се случват много рядко в страната. Много е трудно да се ожениш по любов. Аз не бях виждал и срещал съпругата си преди брачната церемония. За щастие съм един от малкото щастливци, които се радват на брака си. Моята жена ме обича. Тя е много добра жена. Живеем чудесно заедно и аз наистина съм щастлив. Много от другите бракове, дори на мои приятели, са изключително трудни и не се развиват добре. И това предизвиква проблеми доста често.

Освен работата в Arman FM и свободните часове, които прекарвате със семейството си, кое е вашето хоби, какво предпочитате да правите?

Проблемът в Афганистан е, че нямаме много възможности за забавление. Аз например отглеждам птици. Имам около 150 гълъба. Отглеждам ги, тренирам ги, храня ги. Много е забавно.

Масууд Санжер живее и работи в Кабул. Сутрешните му радиопредавания могат да бъдат слушани на живо на www.armanfm.com