Потвърди се информацията за сметки на българи в Швейцария
Потвърди се информацията за сметки на българи в Швейцария / снимка: Sofia Photo Agency
Стефанов: Важното е, че се твърди се информацията за българи с авоари в Швейцария
26714
Стефанов: Важното е, че се твърди се информацията за българи с авоари в Швейцария
  • Стефанов: Важното е, че се твърди се информацията за българи с авоари в Швейцария

Важното е, че се потвърди информацията, която вече ние и по принцип имахме, че наистина българи притежават авоари в Швейцария, каза пред Дарик шефът на НАП Красимир Стефанов. Той допълни, че не всички, които притежават сметки в Швейцария, трябва да се смятат за престъпници или укривали данъци. Днес стана ясно, че авоарите на българи в швейцарски трезори са близо 400 млн. лв. Пред Дарик шефът на данъчните Красимир Стефанов заяви, че може да се проучи германският модел, който е довел до 500 млн. евро приходи в заради възможността за по-лек режим на търсене на отговорност, ако се декларират укритите данъци. „Ние ги помолихме да предоставят главата от законодателството, която регламентира тези облекчения от наказателно преследване. Те поеха ангажимент да ни я предоставят с всичките мотиви за това, което те са изтъквали, когато е трябвало да я приемат. И вече съответните институции, Министерство на правосъдието, правителството като цяло, данъчна политика, парламент, би трябвало да бъде обсъдена и ако се счете, че в България са приложими подобни разпоредби, да бъдат включени”, каза шефът на НАП. Ето какво още коментира Красимир Стефанов:

Ще ни разкажете ли повече за срещите, които проведохте, и информацията, която получихте за българските граждани?

По принцип срещата си беше по повод оперативния обмен на информация между българската приходна администрация и германската приходна администрация във връзка с наскоро подписаната спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и течащата ратификация. И част от срещата беше и по принцип
информацията, която съдържа, която германските колеги са придобили от швейцарските банки. По принцип в момента, в който ние чухме за тази информация, че се притежава в Германия, мисля, че сте наясно, че има директива, която регламентира обмен на информация по повод данъка върху лихви, върху спестявания на гражданите в Европейския съюз в чужда държава и по наши изчисления по тази директива данните, които притежаваме, авоарите на българските граждани са около 200 млн. евро. В днешната среща стана ясно, че в информацията, която притежават германските колеги, така, присъстват и български лица, и след приключване на тяхното разследване, тъй като в момента тече разследване от Германия между прокуратурата и данъчните следователи, поеха ангажимент, че ще ни предоВажното е, че се потвърди информацията, която вече ние и по принцип имахме, по директивата, че наистина българи притежават авоари в Швейцария, каза пред Дарик шефът на НАП Красимир Стефанов. Той допълни, че не всички, които притежават сметки в Швейцария, трябва да се смятат за престъпници или укривали данъци. Днес стана ясно, че авоарите на българи в швейцарски трезори са близо 400 млн. лв. Пред Дарик шефът на данъчните Красимир Стефанов заяви, че може да се проучи германският модел, който е довел до 500 млн. евро приходи в заради възможността за по-лек режим на търсене на отговорност, ако се декларират укритите данъци. „Ние ги помолихме да предоставят главата от законодателството, която регламентира тези облекчения от наказателно преследване. Те поеха ангажимент да ни я предоставят с всичките мотиви за това, което те са изтъквали, когато е трябвало да я приемат. И вече съответните институции, Министерство на правосъдието, правителството като цяло, данъчна политика, парламент, би трябвало да бъде обсъдена и ако се счете, че в България са приложими подобни разпоредби, да бъдат включени", каза шефът на НАП. Ето какво още коментира Красимир Стефанов: ставят официално тази информация по надлежния ред.

Колко българи имат такива сметки в швейцарски банки?

По повод колко са българите, какви са авоарите, коя е най-голяма и най-малка, колегите от Германия помолиха за пълна конфиденциалност поне докато протече тяхното разследване, тъй като тяхното разследване е международно разследване, така че конкретни някакви данни няма да мога да коментирам. Важното е за нас, че се потвърди информацията, която вече ние и по принцип имахме по повод директивата, че наистина българи притежават авоари в Швейцария, като изрично искам да потвърдя, че не всички, които притежават сметки в Швейцария, трябва да ги считаме като престъпници или укривали данъци.

Все пак вие лично за себе си имате ли информация колко са тези българи и дали става дума например за някой от тях да са известни имена - като политици, бизнесмени, може би хора от престъпния свят?

Няма да мога да цитирам подобни данни. Значи, ние сме гледали тук предварителния анализ, който имат колегите на ниво като тяхна информация, в тяхната приходна администрация, има определени категории и като цяло не само за България, а и за други държави, но след приключване на тяхното разследване поех ангажимент да предоставя тази информация. Между другото ние сме първата администрация и държава, която те приемат и официално документират тази информация, и то благодарение на добрите взаимоотношение между двете държави и двамата премиери на държавите - г-н Борисов и г-жа Меркел.

Все пак вие ще започнете ли проверки оттук за тези лица, които имат сметки в швейцарски банки, ще трябва ли те да докажат доходите си, за да могат да имат такива авоари в чужбина?

Значи, от това посещение като цяло ще има доклад, включително и по тази точка с това, с което сме запознати аз и моят екип, и съответно ще запознаем министъра на финансите и премиера, и оттам нататък вече ще се предприемат съответните действия по анализ на риска, анализ на това определени лица имат ли възможност да имат, да притежават авоари в Швейцария и т.н.

А какво се случи с информацията от люксембургския диск, има ли развитие там?

Лихтенщайнския искате да кажете.

Лихтенщайнският, да, извинете.

Значи, в интерес на истината спрямо авоарите, които се държат от българи в Швейцария, сумите в Лихтенщайн са доста по-малко и просто не остана достатъчно време да ги коментираме, така че там малко останаха на втори план нещата. Но също поеха ангажимент при приключването, тъй като все още и там разследването не е приключило, да предоставят информация, но там сумите са пренебрежимо малки спрямо тези, които са в Швейцария.

Това означава ли, че все пак ще има и последващи срещи на тази тема?

По принцип ние стигнахме до споразумение на днешната среща като обобщена среща по повод на това, че те ще ни помогнат с, така... тяхното законодателство по повод борбата с данъчните измами както във вътрешнодържавен план, така и в трансграничен план. Отделно от това ще ни предоставят информация по повод законодателството, с което регламентират облекченото наказателно преследване на лица, които си декларират укритите данъци в подобни ситуации. Само това мога да ви кажа, че в момента над 500 млн. лева вече по тоя повод са... е данъчният ефект за фиска на Германия. Отделно от това поеха ангажимент да ни помогнат по отношение на... за даден тип проект за създаването на нов софтуер, който да регламентира електронния обмен на информация между нас и Германия, а не само между нас и Германия - и останалите членки на ЕС. Когато стигнат до някаква по-конкретна информация по повод и на въпросния диск, така, възприехме една позиция, че наши експерти ще се срещнат било германска територия, било в България. Но конкретни срокове все още няма.

Преди да ви помоля да ми разкажете малко повече за възможността и в България да се приведе законодателството по начин, по който хората с укрити доходи да могат да ги декларират, за да избегнат наказателната отговорност, да ви попитам колко ще струва на България информацията от швейцарския диск?

Значи, по силата на директивата не би трябвало да струва нищо. Но пак ви казвам, че самата информация като цяло тя е поверителна и редът за нейното предоставяне от държава в държава това вече няма да е от компетенциите на приходните администрации на двете държави, а това ще е въпрос на политическо ниво. Важното е, че ние бяхме приети и бяхме запознати с предварителните данни, които се съдържат в тези дискове.

Тоест все пак има възможност и информацията, която Германия ни предоставя, да не е безплатна за България?

Няма такъв коментар. По силата на директивата, когато става
въпрос за обмен на подобни данни, би трябвало да бъдат предоставени безплатно.

Добре, нека преминем към темата доброволно деклариране на укрити доходи, за да се избегне наказателна отговорност, която я има в законодателството на Германия, доколкото разбрах, и вие също обмисляте тази възможност да използвате немския опит.

Ами, на срещата беше коментирано, че в момента, в който е излязла информацията, че германското правителство притежава тази информация, вече в Германия, съгласно тяхното действащо законодателство, тъй като се избягва наказателна отговорност или най-малкото лежане в затвора, санкциите са много по-ниски, ефектът за техния фиск е над 500 млн. евро. И ние ги помолихме просто да предоставят главата от законодателството, която регламентира тези облекчения от наказателно преследване. Те поеха ангажимент да ни я предоставят с всичките мотиви за това, което те са изтъквали, когато е трябвало да я приемат. И съответно вече съответните институции, Министерство на правосъдието, правителството като цяло, данъчна политика, парламент, би трябвало да бъде обсъдена и ако се счете, че в България са приложими подобни разпоредби, да бъдат включени. Аз лично в момента не мога да коментирам, но факт е, че в Германия поради наличието на подобни облекчения, само при обявяването, че се разполага с такава информация, пак повтарям, потретвам, над 500 млн. евро е прекият фискален ефект за държавата им.

Питам ви, защото при едно ваше предишно гостуване на Дарик споменахте, че има бизнесмени, които се обаждат във вашите кол-центрове и се интересуват именно за проверките на швейцарски сметки уж за свои приятели. Затова ми е интересно дали все пак смятате за реалистична възможността тези хора да получат възможност да декларират укритите си доходи?

Аз лично си мисля, че ако законодателството, по един или друг начин ги мотивира, при положение че те доброволно си декларират пред държавата укритите данъци, не говоря в никакъв случай за данъчна амнистия, искам да бъда правилно разбран, говоря за други, по-леки преследвания от държавата, може би ще има ефект и за България. Но пак казвам, аз в момента не искам да го коментирам самостоятелно. Това трябва, първо, като получим материалите, трябва съответно, пак казвам, Министерството на правосъдието, правителството, заинтересованите институции да го огледат и да видят изобщо приложимо ли е в българските условия.

Дали една подобна възможност би била добра не само за швейцарските сметки и хората, които евентуално са укрили своите доходи чрез тях, а и за други хора, които не са плащали данъци, като фолк звездите, като футболистите?

Е, това отива малко към данъчна амнистия. Сега, в момента, не съм подготвен да коментираме в такива детайли. Нека първо да погледнем, когато получим информацията от германските колеги, точно какви облекчения те... Не става въпрос, че едва ли не ги освобождават от всякаква отговорност, но става въпрос за по-облекчен режим на търсене на отговорност. За това става въпрос. Не става въпрос за тотална, някаква, амнистия. Но нека все пак да получим материалите и да ги разгледаме, и тогава вече може да коментираме доколко те са приложими за България.

Добре, искам накрая да ви задам и един страничен въпрос. Той е свързан с информация, която пристигна от данъчната служба днес и става дума за разяснения защо определени хора трябва да плащат два вида осигуровки. Става дума основно за собственици на малки фирми. Това са хиляди съдружници, да речем, и управители на малки търговски дружества, и се оказва, че те трябва да се осигуряват двойно, така да се каже. Защо се налага един и същи човек да плаща двойна осигуровка, защото хем е собственик на малка фирма, хем изпълнява някаква конкретна дейност в нея например?

Това, което е коментирано при мене на високо ниво, е по повод указанието и то произтича от закона. За по-големи детайли ще ви помоля да се свържете с нашите методолози и да ви дадат по-експертно, така, по-експертно обяснение по тази тема.