Папата няма двойник
Папата няма двойник / netinfo

82-годишният монсеньор Георг Рацингер, брат на главата на Римокатолическата църква Бенедикт XVI, в специално интервю за Дарик по повод на посещението на папата в Турция.

Как оценявате посещението на Папа Бенедикт 16-ти в Турция – като грешка, навременно или необходимо? Защо?

По принцип не отговарям на въпросите с политическа насоченост, тъй като това не е моя работа, моля да не ми задавате повече такива въпроси.

Страхувате ли се за живота му?

Всъщност не. Мисля, че Турция е много цивилизована страна, че може един чужденец да я посещава без да се страхува за живота си. Държавните власти на Турция знаят общите норми на цивилизования свят и се грижат за сигурността на гостите на страната си.

Какво очаквате да промени това първо посещение на глава на Римокатолическата църква в отношенията между Исляма и Християнството?

Вече ви казах, че по принцип не се занимавам в тази област и с такива въпроси. Може би ще расте взаимното разбирателство, че можем да научим повече за особеностите на Исляма и че ислямският свят ще научи повече за Християнството, за да може да се развива взаимно разбирателство между тях.

В разговорите, които сте имали с него – дали този папа стои на позицията на предишния, който каза, че българският народ не е отговорен по никакъв начин за атентата срещу папа Йоан Павел Втори? Как мислите смята ли да го изрази по някакъв начин?

Не знам. Аз почти не вярвам. Оттогава е минало толкова много време, в момента съществуват съвсем различни проблеми. Много ни е трудно да си представим тогавашната ситуация.

Как промени брат ви избирането му за папа – чисто като човек? Като отношения към роднините и семейството?

Той въобще не се е променил.

Ако искате да се свържете с брат си - за колко време може да го направите и какви процедури трябва да изпълните?

Не, имаме директна линия. Аз мога да се свържа с него директно, както и той с мен. Без никакви трудности и формалности. Съвсем нормално.

Брат ви има ли двойник?

Не. Аз поне не знам.

Какво е отношението ви към книгата „Шифърът на Леонардо”?

Не съм запознат с нея. Вече почти не виждам, не мога да чета.

На папата дали му тежи това, че вие сте свързан с нацизма – става дума за членството ви преди време в Хитлер Югенд – въпреки че това беше задължително?

Тогава беше задължително да се влиза в тази организация. Иначе можеше да се окажеш без глава.