Отваряне на 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” не е на дневен ред за ЕК
Отваряне на 3-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” не е на дневен ред за ЕК / снимкa: DarikNews
ЕК в момента е фокусирана върху връщането на Украйна и Русия на масата за преговори, възможността за повторно отваряне на трети блок на АЕЦ Козлодуй не е на дневен ред, каза пред Дарик говорителят на Еврокомисаря по енергетиката – Андерс Пиебалгс – Феран Тарадеяс. В разговора между двамата сутринта, еврокомисарят Андерс Пиебалгс е получил информация от първа ръка от българския премиер Сергей Станишев за ситуацията в нашата страна след нарушеното газоподаване и го е информирал за мерките, които предприема ЕК, за да реши проблема. Освен България, още осем са държавите от ЕС, към които подаването на синьо гориво е сериозно нарушено, посочи Тарадеяс. По думите му, Газпром вече са увеличили доставките на газ през държави, различни от Украйна, като Беларус и Турция.

На фона на разрастващата се газова криза в Европа, какъв е вашият коментар на идеята на българският президент Георги Първанов да бъде отворен наново трети блок на АЕЦ Козлодуй?

Това, което ни притеснява в момента, са газовите доставки към Европа и към България. В този смисъл еврокомисарят по енергетиката поддържа контакт с българското правителство, за да оцени каква е ситуацията. Работим много усилено, за да върнем руснаците и украинците на масата за преговори и върху възстановяването на доставките към Европа възможно най-скоро. Мисля, че това е най-неотложния въпрос. Не повторното отваряне на блокове на АЕЦ Козлодуй. Изключително сме загрижени за ситуацията по отношение на доставките на газ. По тази причина работим в близко сътрудничество с българските власти, събрахме също така групата за газова координация, за да бъдат подпомогнати газовите доставки на България. И ние работим върху това много усилено.

Какви са последните действия, предприети от ЕК в тази посока?

Към момента има мисия на високо равнище, изпратена от ЕК към Киев, която се срещна със заместник министър председателя на Украйна и призовава за незабавното подновяване на преговорите и възстановяването на доставките, както към страните от ЕС като цяло, така и в частност – към България. Изпратихме тази мисия също така да се срещне с руските представители, които също да бъдат подтикнати да се върнат на масата за преговори и да възстановят пълните доставки към ЕС възможно най-скоро. В същото време, групата за газова координация се събира в петък, за да се опита да установи каква е същината на проблемите, и какви са възможните решения за възстановяване на доставките на газ.

Българският премиер Сергей Станишев и еврокомисарят по енергетиката Андерс Пиебалгс разговаряха тази сутрин по телефона?

Те са в непрекъснат контакт. Опитват се да установят каква е същината на проблема, и какви са действията, които трябва да се предприемат, за да се гарантира, че българските граждани ще получат съответните газови доставки.

Какви съвети даде еврокомисарят Пиебалгс на българския премиер?

На първо място, целта им беше да обменят информация. Еврокомисарят Пиебалгс научи от първа ръка от българския премиер каква е ситуацията в България, с колко точно е намалено газоподаването, какво е количеството газ, което България може да използва, за да се справи със ситуацията, и какви са мерките, които предприема българското правителство, за да гарантира доставките за гражданите. Еврокомисарят Пиебалгс информира българския премиер за различните действия, предприети от ЕК, заедно с украинците и руснаците, и информира премиера за групата за газова координация, която ще се срещне в петък, за да прецени какви мерки трябва да се вземат, за да се окаже помощ на България. Не знам дали предстоят още разговори, но това е напълно възможно, защото еврокомисарят поддържа множество контакти с голям брой страни. При всички случаи, очаквам скоро да има съществено развитие по отношение на решаването на проблема, защото ЕК подлага Украйна и Русия на силен натиск за рестартиране на преговорите.

В българската столица София на много места вече са подадени сигнали за спряно топлоподаване – имате ли подобни ситуации и в други държави от ЕС и как те се справят с този проблем?

Определено имаше значително намаляване на подаването на газ по двата основни маршрута, които преминават през Украйна, единият, чийто край е в Словакия, и другият, чийто край е в южната част на Балканите. Според информацията, с която разполагаме, има нарушени доставки в Полша, Словакия, Румъния, Унгария, също и в компресиращите станции, които захранват Германия, Франция, Италия и Словения. Въпреки, че имаше съществени намалявания на налягането, те също се опитват да се справят със ситуацията.

Какви са мерките, които те предприемат, разполагате ли с информация за това?

Страхувам се, че нямам информация за отделните случаи. Могат разбира се, да се вземат различни по вида си мерки. Разбира се, едната възможност е компаниите, които са подписали споразумение, да го прекратят, като по този начин прекратят доставките. В някои индустрии има възможност за преминаване от газ към използване на дизел, може разбира се, да се използва газът, който е наличен като запаси в много държави от ЕС, другата възможност е да се осигурят алтернативни доставки от трети страни. Например – през Турция или Беларус, или Норвегия и Алжир.

Имате ли информация за намерението на Газпром да премести доставките през Беларус или Турция, вместо през Украйна?

В действителност, Газпром вече увеличиха доставките на газ през държави, които са различни от Украйна. Това обаче със сигуронст не е достатъчно, за да бъдат покрити нуждите на ЕС. Увеличението на доставките е през петролопровода, който захранва Полша през Беларус, както и петролопровода, който преминава от Русия към Турция.

Съществува ли възможност ЕС за предприеме мерки срещу Украйна или Газпром, като се има предвид, че те поеха ангажимента да не нарушават газоподаването, а в същото време то бе рязко намалено?

На този етап нашият приоритет е да гарантираме, че на европейските граждани се осигуряват необходимите доставки и че се водят необходимите преговори.