Огнян Герджиков: Симеон ще реши кога да остави „рожбата” си
Огнян Герджиков: Симеон ще реши кога да остави „рожбата” си / netinfo
Ще се осмелят ли така наречените бунтари сред жълтите депутати да напуснат парламентарната група, недоволни от новите правила за работа в нея, от представянето на изборите, както и от решенията на извъредния конгрес, предстои да видим. Отворен е и въпросът дали на лидера няма да му хрумне да изключи от групата непокорните или великодушно ще ги остави сами да изберат кой път да хванат. Ето и оценката за ситуацията в партията на един от безспорните авторитети в нея – професор Огнян Герджиков, с него разговаря Теодора Симова

Професоре, какво е времето в НДСВ с днешна дата?

Времето е леко успокоено след напрежението, което се получи, и се надявам да продължи да се успокоява.

След изборния резултат не духат някакви ветрове на промяната?

Не. Аз смятам, че изборният резултат, без да е този, който ние желаехме и за който смятам, че имахме сили, не е катастрофален в никакъв случай. Макар че нямаме големи градове със собствени кандидатури еднолични, които да сме спечелили, което наистина е за отбелязване, но имаме кандидатури, които са в коалиция и сме спечелили са чисто партийни в редица градове, макар и не областни центрове.

Самостоятелно НДСВ спечели Мизия.

Да, спечели Мизия и Раковски.

Може ли да се признае, че резултатите от този вот са загуба за НДСВ.

При всички случаи не може да се каже, че е победа. Представихме се по-ниско от очакванията.

Тази умора, за която спомена и лидерът в нощта на балотажа преодолима ли е?

Разбира се че е преодолима. Има добри и лоши периоди за една партия.

Появиха се между първия и втория тур на изборите искания за оставка на лидера на партията.

Смятам че такъв въпрос не може да стои на дневен ред. В резултат на инцидентна емоция вероятно се е стигнало до подобна проява на един наш народен представител. Това не може да бъде сериозно и да се коментира.

Има ли изобщо бъдеще НДСВ без Симеон Сакскобургготски?

Аз не мога да си представя, че при положение, че той е жив, здрав и прав, да не бъде на чело на НДСВ. Разбира се той е човекът, който ще реши докога ще се занимава активно с политиката и в кой момент ние като негова рожба ще можем и самостоятелно да продължим нататък. НДСВ не е партия еднодневка, а партия, която ще я има и след 20-30 години, когато биологическите закони няма да позволят на всеки от нас да бъде в НДСВ, но партията ще продължи да бъде.

Как бихте определили ситуацията в парламентарната група – това делене на бунтовници и царедворци?

Единственото, което липсва и подхранва напрежението е недостатъчност на диалога. Това е всъщност нещото, което възбужда много така наречените бунтовници. От тази гледна точка аз давам право, защото действително партията има нужда от повече диалог, от повече обсъждания по всички въпроси.

Според вас ще намерят ли сили тези хора, които се наричат бунтовници в парламентарната група на жълтите, да напуснат групата?

Не смятам, че трябва тези хора да напускат групата, макар, че не го изключвам. Единството на групата е много по-ценно, отколкото защитата на собствени позиции, които се различават от позициите на НДСВ в момента.

Ваши колеги споделиха, че има и депутати, които са работили срещу НДСВ за местните избори, какво трябва да се случи с тях, ще има ли санкции?

Не знам да има такива, ако има такива, това действително е много сериозно провинение. Дано не съм прекалено наивен, че не мога да си представя, че някои от НДСВ работят срещу собствената си партия.

А ако има такива?

Тогава вече ще се вземат съответните мерки, които ще бъдат съвсем сериозни.

Как виждате НДСВ на следващите избори?

НДСВ трябва да бъде в следващия парламент, защото това е полезно за България, защото НДСВ е една центристка партия, която показа балансираност и е пречка за изострянето на страсти, която дава облик на българския политически живот и макар че никога няма да достигне нивото от 2001 година, тя ще има място в политическия живот.